tag:blogger.com,1999:blog-8247124230321274841.post5083777185278047491..comments2023-04-08T12:32:50.005+03:00Comments on Aamiainen ruohikolla: Yhdistelmähoito vähensi valtimoiden kalkkiutumistaJuhana Harjuhttp://www.blogger.com/profile/17054647455809401203noreply@blogger.comBlogger13125tag:blogger.com,1999:blog-8247124230321274841.post-2879715925080935862010-09-26T23:48:32.996+03:002010-09-26T23:48:32.996+03:00Hei,
Kuten blogikirjoituksen ensimmäisessä lausee...Hei,<br /><br />Kuten blogikirjoituksen ensimmäisessä lauseessa sanon, valtimoiden ja sydämen aortan kalkkiutuminen on plakin muodostumisesta suhteellisen riippumaton prosessi. Eli siis on kaksi toisistaan riippumatonta prosessia.<br /><br />Olen ymmärtänyt niin, että tavallisimmin alkaa ensin plakin kertyminen valtimoihin, jonka taustalla on tulehdusta, vaahtosolujen kertymistä verisuonten seinämiin ja niin edelleen. Siihen vaikuttavat myös ruokavalion rasvat ja hapettunut LDL-kolesteroli. Kalkkiutuminen on yleensä vasta myöhäisemmän vaiheen asia. On paikallaan yrittää ehkäistä molempia haitallisia prosesseja. Siksi on hyvä yhdistää erilaisia valtimotautien ehkäisyn keinoja.<br /><br />Kalkkia kertyy mm. sen vuoksi, että ei ole riittävästi karboksyloitunutta matriksi Gla -proteiinia siivoamaan verisuonten seinämiä kalkista. Matriksi Gla proteiinin karboksyloitumisesta huolehtii puolestaan K2-vitamiini. Siten K2-vitamiini on tärkeää juuri tämän kalkkiutumisen ehkäisemisessä, mutta se ei tietääkseni ehkäise ensimmäisen vaiheen plakin muodostumista.<br /><br />Tästä ei pidä ajatella, että normaali kalsiumin saanti ruokavaliosta olisi haitallista. Se ei ole. Mutta kalsiumlisien käytöstä voi olla haittaa, jos jo ruokavaliosta saadaan riittävästi kalsiumia.Juhana Harjuhttps://www.blogger.com/profile/17054647455809401203noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8247124230321274841.post-87889731686653157332010-09-26T23:46:31.377+03:002010-09-26T23:46:31.377+03:00Miksi kalkki kerääntyy verisuonien seinämille? Mil...Miksi kalkki kerääntyy verisuonien seinämille? Millainen prosessi se on. Miksi juuri kalkki? Kuitenkin yleisesti puhutaan että rasva tukkii suonet? Onko siis kalkki vaarallista, jos se kerran tukkii suonet :-) Verisuonten sisäpinta endoteeli on kuin teflon pinta ja siihen ei tartu mikään. Jos tuo pinta vaurioituu niin sitten elimistö alkaa paikata vaurioaluetta... miten tyydyttyneet rasvat liittyvät tähän operaatioon?Jerikhttps://www.blogger.com/profile/05169020882856565971noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8247124230321274841.post-83549081469992741102009-03-04T12:59:00.000+02:002009-03-04T12:59:00.000+02:00Hei, pitäisi voida käyttää, koska allergiat johtuv...Hei, pitäisi voida käyttää, koska allergiat johtuvat yleensä allergioista proteiineille. Puhdistetuissa kalaöljyissä ei ole kalan proteiineja jäljellä. Parasta kuitenkin kokeilla ensin hyvin pienellä määrällä.<BR/><BR/>Kalaöljyjä korvaa osittain kasvikunnan alfalinoleenihappo, jota on rypsiöljyssä, pellavansiemenöljyssä ja saksanpähkinöissä. <BR/><BR/>Varsinkin iäkkäillä ihmisillä konversio EPA:ksi ja DHA:ksi on kuitenkin vähäistä, kuten olitkin kuullut. Varsinkin aivoille olisi hyvä saada riittävästi DHA:ta, ja sen vuoksi voi olla järkevää käyttää levästä valmistettuja DHA-kapseleita, jos kalaa tai kalaöljyjä ei voi ollenkaan käyttää. Kapseleita voi tilata ainakin ulkomailta, saatavuudesta Suomessa en tiedä.Juhana Harjuhttps://www.blogger.com/profile/17054647455809401203noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8247124230321274841.post-46935065414201738912009-03-04T12:46:00.000+02:002009-03-04T12:46:00.000+02:00Voiko kalalle pahasti allerginen käyttää kalaöljyj...Voiko kalalle pahasti allerginen käyttää kalaöljyjä? Jos ei voi, mitä suosittelet omega-3 lähteeksi? Olen kuullut, että ALAsta muuntuu EPAksi ja DHAaksi varsin pieni prosentti.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8247124230321274841.post-2558722092304948262009-02-02T10:32:00.000+02:002009-02-02T10:32:00.000+02:00Niinpä näyttää olevan. Hapankaalin K2-vitamiinipit...Niinpä näyttää olevan. Hapankaalin K2-vitamiinipitoisuus on kuitenkin kovin vähäinen jopa juustoihin ja broileriin verrattuna. Muissa tutkimuksissa broilerin ja kalkkunan K2-vitamiinipitoisuus on korkeampi kuin tuolla usein epäluotettavaksi osoittautuneella Weston A. Pricen sivustolla.Juhana Harjuhttps://www.blogger.com/profile/17054647455809401203noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8247124230321274841.post-900060332058580642009-02-02T10:24:00.000+02:002009-02-02T10:24:00.000+02:00Seuraavasta löytyy myös hapankaali K2 lähteenä. Na...Seuraavasta löytyy myös hapankaali K2 lähteenä. Nattossa K2'sta kuitenkin 200 kertaisesti:<BR/>http://www.westonaprice.org/basicnutrition/vitamin-k2.html#supplementingAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8247124230321274841.post-1538089281464624652009-02-01T23:14:00.000+02:002009-02-01T23:14:00.000+02:00Hei Anonyymi,En tiedä hapankaalin K2-vitamiinipito...Hei Anonyymi,<BR/><BR/>En tiedä hapankaalin K2-vitamiinipitoisuudesta. Saattaa olla, että siinä ei ole lainkaan.Juhana Harjuhttps://www.blogger.com/profile/17054647455809401203noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8247124230321274841.post-65980228365529404442009-02-01T22:46:00.000+02:002009-02-01T22:46:00.000+02:00Kuinkahan hyvä K2-vitamiinin lähde on hapankaali? ...Kuinkahan hyvä K2-vitamiinin lähde on hapankaali? Varmaankaan ei ole Natton veroinen, mutta hapankaalia löytyisi lähikaupasta ja kuuluu jo ruokavalioon.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8247124230321274841.post-66720664981493273522009-01-15T13:50:00.000+02:002009-01-15T13:50:00.000+02:00Kiitos! Suonet ja aortta ovat priimakunnossa, jote...Kiitos! Suonet ja aortta ovat priimakunnossa, joten taidan tyytyä saamaan K2-vitamiinini juustosta.Jaelhttps://www.blogger.com/profile/12807233749131057341noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8247124230321274841.post-59930234320473130242009-01-14T21:18:00.000+02:002009-01-14T21:18:00.000+02:00Yaelian, joissakin kypsytetyissä juustoissa, kuten...Yaelian, joissakin kypsytetyissä juustoissa, kuten edamissa ja goudassa, on kohtalaisesti K2-vitamiinia. Myös broileri ja kalkkuna ovat lähes yhtä hyviä lähteitä, vaikkakin juustojen K2-vitamiini on todennäköisesti elimistössä aktiivisempaa kuin broilerin ja kalkkunan sisältämät muodot.<BR/><BR/>Jos on jo todettua verisuonten ja aortan kalkkiutumista, saattaisi olla paikallaan käyttää K2-vitamiinilisää. Ainakin suomalaisissa luontaistuotekaupoissa myydään K2-Vitanatto-nimistä valmistetta, jonka uskoisin olevan ihan hyvä.Juhana Harjuhttps://www.blogger.com/profile/17054647455809401203noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8247124230321274841.post-16672377887470941312009-01-14T20:53:00.000+02:002009-01-14T20:53:00.000+02:00Jos ei ole nattoa saatavilla, mistä muualta saisi ...Jos ei ole nattoa saatavilla, mistä muualta saisi tuota K2-vitamiinia?Jaelhttps://www.blogger.com/profile/12807233749131057341noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8247124230321274841.post-7837508267284565232009-01-13T23:20:00.000+02:002009-01-13T23:20:00.000+02:00Minäkin olen huvittuneena seurannut erään nettifoo...Minäkin olen huvittuneena seurannut erään nettifoorumin hämmentynyttä keskustelua aiheesta. :-D<BR/><BR/>Naton sisältämä menakinoni-7 (MK-7) on ihanteellinen K2-vitamiinin muoto, sen on todennut hollantilainen huippu-K-vitamiinitutkija Leon Schurgers. Tosin menakinoni-4 (MK-4) toimii myös, mutta koska sen puoliintumisaika elimistössä on lyhyempi, sitä pitäisi saada enemmän ja useammin kuin kuin MK-7:ää.<BR/><BR/>Olennaista K2-vitamiinissa on sen kyky karboksyloida K-vitamiinista riippuvaisia proteiineja, esimerkiksi matriksi Gla proteiinia.<BR/><BR/>Tässä blogientryssä käsiteltyä tutkimusta johtanut lääkäri William Daviskin pitää omassa blogissaan nattoa periaatteessa ihanteellisena K2-vitamiinin lähteenä, vaikkakaan hän ei pidä sen mausta. Nettifoorumin ihmisiä saattaa kiinnostaa se, että Davis on vähähiilihydraattisen ruokavalion kannattaja. ;-)<BR/><BR/>http://heartscanblog.blogspot.com/2007/12/food-sources-of-vitamin-k2.html<BR/><BR/>Tästä omasta blogistani löytyy linkkeineen itse asiassa erittäin paljon tietoa K-vitamiinista. Erityisesti suosittelen sinulle ja muillekin sitä Schurgersin englanninkielistä online-luentoa, joka löytyy jostain K2-vitamiinia käsitelleestä blogikirjoituksestani (klikkaa sivupalkin tägejä löytääksesi).Juhana Harjuhttps://www.blogger.com/profile/17054647455809401203noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8247124230321274841.post-85320758796830404852009-01-13T22:35:00.000+02:002009-01-13T22:35:00.000+02:00Saako mielestäsi K2 MK-7:aa popsimalla verisuonten...Saako mielestäsi K2 MK-7:aa popsimalla verisuonten kannalta samat terveysedut kuin K2 MK-4:stä? Aiheesta on polemiikkia, eikä kukaan tunnu tietävän asiasta kovinkaan paljoa.Tuukkahttps://www.blogger.com/profile/07399945399725323493noreply@blogger.com