tag:blogger.com,1999:blog-8247124230321274841.post6839537316181711463..comments2023-04-08T12:32:50.005+03:00Comments on Aamiainen ruohikolla: Ohjeistustani rasvojen käyttöönJuhana Harjuhttp://www.blogger.com/profile/17054647455809401203noreply@blogger.comBlogger61125tag:blogger.com,1999:blog-8247124230321274841.post-4311086858539539922010-10-30T13:38:17.633+03:002010-10-30T13:38:17.633+03:00Kiitos paljon vastauksestasi Juhana! Ihanaa kun ja...Kiitos paljon vastauksestasi Juhana! Ihanaa kun jaksat valistaa meitä pieniä tietämättömiä! <br /><br />Päädyin siis valuttamaan öljyn vasta valmiin ruoan päälle. Hyvää on näinkin. :)Eevahttps://www.blogger.com/profile/02198240511854486094noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8247124230321274841.post-82711050565336012642010-10-30T00:34:23.807+03:002010-10-30T00:34:23.807+03:00Eeva,
Ei se olekaan makuasia. Omega-3-rasvat hape...Eeva,<br /><br />Ei se olekaan makuasia. Omega-3-rasvat hapettuvat ja muuttuvat terveydelle haitallisiksi.Juhana Harjuhttps://www.blogger.com/profile/17054647455809401203noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8247124230321274841.post-17328558084331876272010-10-30T00:31:06.142+03:002010-10-30T00:31:06.142+03:00Mitä näille öljyille sitten kuumennettaessa tapaht...Mitä näille öljyille sitten kuumennettaessa tapahtuu, jos esim. munakkaaseen lisää pellavaöljyä, mutta varsinainen paistorasva on jotain muuta? En ole itse huomannut ainakaan maussa mitään vikaa...Eevahttps://www.blogger.com/profile/02198240511854486094noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8247124230321274841.post-4137403137221249052010-10-27T08:47:04.375+03:002010-10-27T08:47:04.375+03:00Hei Eeva,
Uuden Mustan jutussani kirjoitin: "...Hei Eeva,<br /><br />Uuden Mustan jutussani kirjoitin: "Eräät öljyt kestävät kuumentamista heikosti eikä niitä ei pidä käyttää paistamiseen ollenkaan olivatpa ne sitten kylmäpuristettuja tai raffinoituja. Tällaisia öljyjä ovat esimerkiksi pellavansiemenöljy, camelinaöljy ja saksanpähkinäöljy. Ne sopivat vain kuumentamattomiin ruokiin, kuten salaatinkastikkeisiin."Juhana Harjuhttps://www.blogger.com/profile/17054647455809401203noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8247124230321274841.post-85763242943357648102010-10-27T00:39:05.779+03:002010-10-27T00:39:05.779+03:00Sellaista haluaisin vielä kysyä, että onko pellava...Sellaista haluaisin vielä kysyä, että onko pellavansiemenöljy mielestäsi sopivaa paistamiseen? Onko siis pellavansiemenöljyn terveysvaikutukset pilattu, jos sitä kuumentaa?Eevahttps://www.blogger.com/profile/02198240511854486094noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8247124230321274841.post-79481281485717620572010-10-17T21:44:38.860+03:002010-10-17T21:44:38.860+03:00FatFan,
Jos kolmesta viimeisestä meta-analyysistä...FatFan,<br /><br />Jos kolmesta viimeisestä meta-analyysistä kahdessa tyydyttynyt rasva on osoittautunut hieman haitalliseksi ja siinä kolmannessakin epäsuorasti, niin katsoisin kyllä tutkimusnäytön tällä hetkellä viittaavan edelleen siihen, että tyydyttynyt rasva on ainakin lievästi haitallista jos sitä saadaan liikaa suhteessa muihin rasvoihin.<br /><br />Mutta en todellakaan usko ymmärtäneeni väärin. Nettihän on pullollaan karppaajia todistamassa, että tyydyttynyt rasva ei ole haitallista ja/tai että se on terveellistä.<br /><br />Luin juuri tieteellisen katsauksen okinawalaisten ruokavaliosta (Willcox DC et al. 2009). Okinawahan on Japanin eteläinen saari ja se on tunnettu siitä, että siellä on enemmän 100-vuotiaita asukkaita kohden kuin missään muualla. Mielenkiintoista on myös se, että iäkkäiden okinawalaisten ruokavalio on erittäin hiilihydraattipainotteinen (58 E%). Tämä vain yhtenä esimerkkinä siitä, että hiilihydraattien suuri määrä ei sinänsä ole ongelma, vaan se jos niiden laatu on heikko.Juhana Harjuhttps://www.blogger.com/profile/17054647455809401203noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8247124230321274841.post-9439035623277450202010-10-17T21:10:30.900+03:002010-10-17T21:10:30.900+03:00Juhana,
Nyt olet ymmärtänyt väärin. Yritän tässä ...Juhana,<br /><br />Nyt olet ymmärtänyt väärin. Yritän tässä vain kumota sitä jääräpäistä ja valheellista uskomusta, että tyydyttynyt rasva olisi jotenkin pahasta. Ja sitä, että aiemmin mainitsit Jakobsenin näyttäneen jotain merkittävää toteen.<br /><br />Hiilihydraattien haitoista sen sijaan on tukuttain näyttöä. Mitä teemmekään? Suosittelemme syötäväksi pääosin hiilihydraatteja (60%). Väitänkin, että kun ja jos hiilihydraatteja korvataan tyydyttyneellä rasvalla tai proteiinilla vaikutukset ovat merkittäviä. Tähänhän emme voi mennä koska se sotii yleistä ravintopolitiikka vastaan.FatFanhttps://www.blogger.com/profile/00265575326227396244noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8247124230321274841.post-59482383207380927962010-10-17T17:18:26.150+03:002010-10-17T17:18:26.150+03:00FatFan,
Itse pyrin puolustamaan sellaisia ravitse...FatFan,<br /><br />Itse pyrin puolustamaan sellaisia ravitsemuksellisia lähestymistapoja, joilla voidaan vähentää sairastavuutta ja kuolleisuutta. En oikein ymmärrä, miksi on tärkeää puolustaa kiihkeästi sellaista ravintoainetta (tyydyttynyttä rasvaa), joka meta-analyyseissa parhaimmillaankin on neutraali. Kerrotko logiikan?Juhana Harjuhttps://www.blogger.com/profile/17054647455809401203noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8247124230321274841.post-80900499294727595142010-10-17T17:09:41.005+03:002010-10-17T17:09:41.005+03:00Mielenkiintoista kritiikkiä USAn suosituksiin ja h...Mielenkiintoista kritiikkiä USAn suosituksiin ja huomioita Jakobsenin tutkimukseen.<br /><br />In the face of contradictory evidence: Report of the Dietary Guidelines for<br />Americans Committee<br /><br />http://download.journals.elsevierhealth.com/pdfs/journals/0899-9007/PIIS0899900710002893.pdf<br /><br />“…Citing a meta-analysis by Jakobsen et al. [49] as evidence of “a significant inverse association for PUFA (with 5% substitution for<br />SFA) and coronary events” (p. D3-16), the DGAC Report misrepresents the actual findings of the meta-analysis. <br />The NEL summary shows this association was weak overall and significant only for women younger than 60 y. The meta-analysis [49]<br />also showed that for all men in the study and for women at least 60 y of age, there was no significant association between substitution of PUFA for SFA and risk of coronary events or<br />coronary death. An accurate summary of this meta-analysis and the additional controversies and uncertainties in the science<br />suggest that evidence associating dietary SFA with increased risk<br />of CVD is inconclusive…”FatFanhttps://www.blogger.com/profile/00265575326227396244noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8247124230321274841.post-70439301403162982742010-10-16T00:14:31.403+03:002010-10-16T00:14:31.403+03:00Hei Juhana ja kiitos vastauksestasi!
En itse asia...Hei Juhana ja kiitos vastauksestasi!<br /><br />En itse asiassa tarkoittanutkaan maitoproteiiniallergiaa. Lähinnä sitä, että maidon proteiini ei ole kovin hyvä proteiini isolle joukolle ihmisistä, jotka toisaalta kuitenkaan eivät ole sille allergisia. Käsitykseni tästä ja myös gheestä pohjautuvat yllättäen :D taas enemmänkin veriryhmäruokavalion johdannaisiin kuin ayurvedaan.<br /><br />Miksi et pidä gheetä terveellisenä? Rasvan kovuuden vai sen kuumentamisprosessin vuoksi?<br /><br />Kaverini väitti, että kun siirtyi pehmeistä kasviöljyistä enemmän gheetä käyttämään (hänelle ei laktoosin vuoksi tavallinen voi oikein sovi), hänen ihostaan erittyvä rasva muuttui kellertävästä valkoisemmaksi ja haju vähemmän härskiksi. Olin hieman ihmeissäni, miten hän pystyy moisia mittaamaan, mutta ajattelinpa sen silti tässä jakaa. Josko se jotain todistaisi ainakin yksilöllisistä rasvasuosituksista ja oman kehon kuuntelun tärkeydestä.Viher-Tuomohttps://www.blogger.com/profile/08879172944080897195noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8247124230321274841.post-52581771529428794062010-10-14T13:20:36.079+03:002010-10-14T13:20:36.079+03:00Harmillista, ettei eri mieltä saakaan olla.
Jonki...Harmillista, ettei eri mieltä saakaan olla.<br /><br />Jonkinlaisen arvion Atkinsin tosielämävaikutuksesta saa Gardnerin ja kumppaneiden tutkimuksesta (JAMA, 2007). Siinä hiilarien osuudeksi jäi vuoden kohdalla 34,5 %. Tosielämässä yksilöitä ei kuitenkaan satunnaisteta jollekin ruokavaliolle, vaan kukin voi valita itsellensä sopivan, joten prosentti menee jonkin verran alemmas. Esittämäsi tosielämävaikutus ei siis ole realistinen.<br /><br />Turvallista rasvan määrää ei voida todistaa suuntaan eikä toiseen yhteiskuntien välisillä vertailulla, sillä nykyään kaikki pitkälle kehittyneet yhteiskunnat saavat rasvaa vain noin 40 % tai vähemmän.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8247124230321274841.post-65048465852051800342010-10-13T23:22:22.635+03:002010-10-13T23:22:22.635+03:00Ruokapäiväkirjat tutkituista on kerättiin 1991-199...Ruokapäiväkirjat tutkituista on kerättiin 1991-1995, jolloin oli kyllä tietoa vähähiilihydraattisista ruokavalioista. Itsekin kuulin vähähiilihydraattisista ruokavalioista viimeistään vuonna 1983, kun tohtori Pertti Pakarisen dieettiohjelma ilmestyi. Niihin aikoihin olin muuten jonkin aikaa Pakarisen kanssa samalla sairaalaosastolla töissä. Pakarinen kuoli 66 vuoden ikäisenä aggressiiviseen syöpään, ja Atkins kuoli liukastuttuaan 67 vuoden iässä.Juhana Harjuhttps://www.blogger.com/profile/17054647455809401203noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8247124230321274841.post-83071641276421261872010-10-13T21:54:26.493+03:002010-10-13T21:54:26.493+03:00Atkins ei tietääkseni ikinä kehottanut välttämään ...Atkins ei tietääkseni ikinä kehottanut välttämään monityydyttymättömiä. Päin vastoin suositteli mm. avokadoa ja pähkinöitä säännölliseksi osaksi juurikin hyvinä pitämiensä rasvojen vuoksi.<br /><br />Toisekseen tutkimusajankohtana kukaan ei Ruotsin vanhoista papparaisista ollut Atkinsista kuullutkaan. Minun silmääni vähäiset erot hiilihydraattisaannissa todennäiöisesti selittyvät pikemmin hedelmillä ja marjoilla, joiden saanti juurikin osalla vanhoja miehiä on meilläkin erityisen heikkoa. <br /><br />Mutta laajempi ruotiminen tuskin on tarpeen: seitsemän ei-atkinslaista ei edusta minulle atkinslaisuudesta kertovaa otosta. Lähinnä se kertoo virallisen viljaleirin paniikinomaisesta yrityksestä takertua ihan mihin tahansa.Mirkahttps://www.blogger.com/profile/13992304172895812992noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8247124230321274841.post-56824449335500067582010-10-13T19:52:40.265+03:002010-10-13T19:52:40.265+03:00Iäkkäillä suomalaisilla miehillä hiilihydraattien...Iäkkäillä suomalaisilla miehillä hiilihydraattien keskimääräinen saanti on Finravinto 2007 -tutkimuksen mukaan 49,7 energiaprosenttia. Sen sijaan ruotsalaistutkimuksessa vähäisimmän hiilihydraattien saannin desiiliin kuuluneet saivat 40 prosenttia energiastaan hiilihydraateista. Eroa voi pitää merkittävänä.Juhana Harjuhttps://www.blogger.com/profile/17054647455809401203noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8247124230321274841.post-79630889801564659912010-10-13T19:01:55.350+03:002010-10-13T19:01:55.350+03:00Varsinkin, kun "ruotsalaistutkimuksen" k...Varsinkin, kun "ruotsalaistutkimuksen" karpeimmat söivät pari grammaa hiilihydraattia vähemmän kuin suomalaiset keskimäärin, ja ryhmän koko oli peräti seitsemän.Mirkahttps://www.blogger.com/profile/13992304172895812992noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8247124230321274841.post-10366400556389044192010-10-13T19:00:30.188+03:002010-10-13T19:00:30.188+03:00Ravitsemus ja terveys,
Toivoisin todella, että ko...Ravitsemus ja terveys,<br /><br />Toivoisin todella, että kommentteja ei kirjoitettaisi vinoilutyyliin. Jos se jatkuu, tulen jatkossa poistamaan kommenttisi. Ihmettelen Fogelholmin tapaan, miksi vähähiilihydraattisten ruokavalioiden kannattajien on niin vaikeasta käydä sivistynyttä keskustelua. Jos ei ole mahdollista olla ystävällinen, voisi ainakin yrittää olla neutraali.<br /><br />Mitä ensimmäisessä kommentissasi nostamiisi asioihin tulee, niin Uudessa Mustassa on kommentointimahdollisuus. Varsinaiseen kysymykseesi alle 40 energiaprosenttia rasvaa sisältävän ruokavalion terveellisyydestä voi vastata vaikka siten, että tällä hetkellä maailman pitkäikäisimmissä väestöissä syödään siten, että rasvasta saadaan alle 40 prosenttia energiasta. Voidaan esittää hypoteesi, että enemmän rasvaa sisältävä ruokavalio voisi olla vielä terveellisempi, mutta tällöin todistustaakka on kyllä hypoteesin esittäjillä.<br /><br />Pidän todellakin ruotsalaisseurantatutkimuksessa havaittua hiilihydraattien vähenemistä Atkins-tyyppisten ruokavalioiden tosielämävaikutuksena. Siitä kertoo esimerkiksi se, että ko. tutkimuksessa hiilihydraattien vähentäminen heijastui rasvojen käyttöön ("an inverse relation between the polyunsaturated:saturated fat ratio and CR was observed"). Atkins-tyyppisissä ruokavalioissahan kehotetaan yleisesti rajoittamaan monityydyttymättömien rasvojen saantia ja tyydyttyneisiin rasvoihin suhtaudutaan liberaalisti ja se sopii tuohon kuvaan.Juhana Harjuhttps://www.blogger.com/profile/17054647455809401203noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8247124230321274841.post-84159853248461873872010-10-13T18:29:48.908+03:002010-10-13T18:29:48.908+03:00Väistit ensimmäisen kysymykseni tuolla ylhäällä, m...Väistit ensimmäisen kysymykseni tuolla ylhäällä, mutta ei se mitään - tiedämme molemmat vastauksen.<br /><br />Et kai kuitenkaan ihan tosissasi rinnasta ruotsalaisseurantaa (seurantatutkimus, 43+ E% hh) ja hiilihydraattien vähentämistä Atkinsin malliin?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8247124230321274841.post-75985258429861919322010-10-12T20:57:50.569+03:002010-10-12T20:57:50.569+03:00Hei Neonomide,
Uskoisin Välimerellä lihottavan se...Hei Neonomide,<br /><br />Uskoisin Välimerellä lihottavan sen vuoksi, että sielläkin arkiliikunta on vähentynyt. Lisäksi siellä viljatuotteiden laatu on heikentynyt. Kun aiemmin Välimeren ruokavalioonkin kuului täysjyväohraleipää ja bulguria, nykyisin kaiketi melkein kaikki vilja on valkoista. <br /><br />Mutta olisiko tähän ratkaisuna hiilihydraattien vähentäminen Atkinsin tapaan? Tuskin, sillä AJCN:ssä julkaistu uusi 10-vuotinen ruotsalaisseuranta (Sjögren et al. 2010) osoitti Välimeren ruokavalion vahvuutta verrattuna hiilihydraattien vähentämiseen. Välimeren ruokavaliota noudattaneiden kuolleisuus oli pienempää.<br /><br />Puheesi esimerkiksi siitä, että "eläinproteiini on naurettavan helppoa pilata liialla kypsentämisellä" jne. kuulostavat <i>ad hoc</i> -selityksiltä eli tarkoitusta varten keksityiltä lisäehdoilta, joita käytetään kun ei haluta myöntää ilmeisiä tuloksia.<br /><br />Puhe kasvikunnan proteiinien allergeeneista on tietysti periaatteessa totta, mutta niidenkin kohdalla on hyvä katsoa, missä laajuudessa riskit todella aktualisoituvat väestötasolla. Kasvikunnan proteiinin käyttöä koskevat väestötutkimukset viittaavat vahvasti siihen, että nämä teoreettiset haitat eivät käytännössä ole merkittäviä. Muuten ei olisi selitettävissä, miksi kasvikunnan proteiinin runsaampi käyttö yhdistyy tutkimuksissa esimerkiksi pienempään painonnousun, diabeteksen ja sydäntaudin riskiin. <br /><br />Suolan lähteenä pikemmin lihajalosteet ovat ongelmallinen ruoka-aineryhmä. Suolan käyttö on nimittäin liian suurta lähinnä miehillä, joilla lihajalosteiden käyttö on runsaampaa.<br /><br />Mitä tulee oman ruokavaliosi terveysvaikutuksiin, en halua ruveta tuomariksi siinä. Sinulla on varmasti aivan erityisiä terveydellisiä syitä viljatuotteiden välttämiseen ja tiedät myös ravitsemuksesta niin paljon, että osannet koota oman ruokavalion terveellisesti. Omissa suosituksissani pyrin antamaan neuvoja ajatellen lähtökohtaisesti kaikkia suomalaisia tai ainakin isoja joukkoja ihmisiä. Silti on ilman muuta selvää, että yksilöllisille sovelluksille on aina annettava tilaa, koska aineenvaihdunnallisesti olemme yksilöitä. Jokainen ihminen on myös tietyllä tavalla oman terveytensä asiantuntija. Olemmehan eläneet tähänastisen elämämme oman kehomme kanssa ja tiedämme kokemusperäisesti paljonkin sen käyttäytymisestä. Tämä on asia, jonka asiantuntijat usein unohtavat.<br /><br />Olemme samaa mieltä siitä, että täysjyväviljojen hyödyt ovat epidemiologisesti hyvin vakuuttavaa tasoa. Uskoakseni olemme kuitenkin samaa mieltä siitä, että suomalaisen ruokavalion keskeinen ongelma ei ole liian vähäinen täysjyväviljan käyttö, vaan jokin muu.Juhana Harjuhttps://www.blogger.com/profile/17054647455809401203noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8247124230321274841.post-76854490894542339822010-10-12T17:49:33.605+03:002010-10-12T17:49:33.605+03:00Minusta olisi kuitenkin hyödyllistä ymmärtää, että...Minusta olisi kuitenkin hyödyllistä ymmärtää, että "normaalin" määritelmämme ovat kirjaimellisesti sairaita:<br /><br />""However, let us, for a moment, leave all these uncertainties and accept the fact that the average middle-aged or elderly European, even in Mediterranean countries, sooner or later will be at high risk of stroke or cardiovascular death. The most important underlying condition, atherosclerosis, affects to a high degree the coronary arteries of virtually everyone who has passed the age of 60, even in southern Europe""<br /><br />http://eurheartj.oxfordjournals.org/content/26/24/2605.full<br /><br /><br />Jos se Välimeren ruokavaliomallinnus on niin erinomaista, miksi sielläkin lihavoidutaan keskivartaloista mutta esiteollisissa yhteisöissä pääsääntöisesti ei ? <br /><br />Tutkija Staffan Lindebergillä oli joukko muitakin hyviä esimerkkejä siitä, kuinka ilmeisesti edes Välimeren seudun asukkaat eivät ole tottuneet agraariseen ruokavalioon sairastumisriskien perusteella kirjassaan Food and Western Disease (2010).<br /><br />Eläinproteiini on naurettavan helppoa pilata liialla kypsentämisellä ja roskaravinnolla verrattuna kasviproteiiniin, minkä nähden minusta raakoja yleistyksiä ei tulisi vetää. Kasvisten prosessoiminen ja eläinten prosessoiminen tapahtuvat eri tavoin. Kasvikunnan rikkaimmissa proteiininlähteissä on joukko allergeeneja, jotka voivat lisätä mm. autoimmuunireaktioiden riskiä. Viimeistä sanaa aiheessa tuskin siis on sanottu, tai edes kunnolla yritetty.<br /><br />Sitten vielä pitää mainita, että vaikkapa Suomessa viljatuotteista saadaan noin kolmannes päivittäisestä suolastamme, mutta silti establismentin fatwa saarnaa miten suolaa saadaa aivan liikaa ja liukenematonta viljakuitua aivan liian vähän. <br /><br />Voisitko Juhana selventää, miten itse riskeeraan terveyttäni syömällä reilusti yli puoli kiloa kasviksia/marjoja/hedelmiä päivässä ja elukkatuotteiden ohella useita, jopa yli 10 kertaa enemmän vitamiineja ja hivenaineita verrattuna päivittäissuositukseen, kun en syö viljatuottteita kuin harvoin ja vahingossa ? Mikä on elinaikaennusteeni ja missä vaiheessa alan kärsiä metabolisesta oireyhtymästä ? Milloin täysin normalisoitunut verenpaineeni nousee riskitasoille ja milloin munuaiseni lakkaavat toimimasta ja saan sydänkohtauksen tai aivohalvauksen ? Milloin tämä - elämäni terveellisin viljaton ja lähes maitotuotteeton jakso - päättyy kuin seinään ja miten ?<br /><br />Tuossa pubmedia selailtuani on sanottava, että täysjyväviljojen terveysnäytöt ainakin epidemiologisesti ovat hyvin vakuuttavaa tasoa. Toisaalta kovin usein niillä on korvattu ruokavaliosta jotain silkkaa moskaa. Totuus lienee tuolla jossain.Neonomidehttps://www.blogger.com/profile/00961709424324961929noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8247124230321274841.post-62882881225881263692010-10-12T17:16:29.714+03:002010-10-12T17:16:29.714+03:00Pyydän ystävällisesti kiinnittämään huomiota kesku...Pyydän ystävällisesti kiinnittämään huomiota keskusteluohjeeseeni.Juhana Harjuhttps://www.blogger.com/profile/17054647455809401203noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8247124230321274841.post-75393286201842761882010-10-09T10:13:56.585+03:002010-10-09T10:13:56.585+03:00Tutkija,
Lainaat kovin valikoiden. Kyseisen kohda...Tutkija,<br /><br />Lainaat kovin valikoiden. Kyseisen kohdan edellä luki, että Kiran Musunuru -niminen tutkija keskittyi hiilihydraatteihin. Hän piti niiden rollia merkittävänä liikalihaville sekä metabolisesta oireyhtymästä, insuliiniresistenssistä ja tyypin 2 diabeteksesta kärsiville. Ei siis ole kysymys siitä, että hiilihydraattien vähentämistä suositeltaisiin kaikille, vaan juuri näille häiriintyneestä metaboliasta kärsiville ihmisille. Tällä linjalla minäkin olen, mutta katson tutkimusnäytön viittaavan siihen, että hiilihydraatteja vähennettäessäkin kannattaa suosia pääasiassa kasviöljyjä ja kasvikunnan proteiineja.Juhana Harjuhttps://www.blogger.com/profile/17054647455809401203noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8247124230321274841.post-16648081579732829012010-10-09T07:46:26.124+03:002010-10-09T07:46:26.124+03:00Samassa linkissä huippututkijat jatkaa...
"....Samassa linkissä huippututkijat jatkaa...<br /><br />"...He showed that low-carbohydrate diets appear to have beneficial lipoprotein effects in individuals with atherogenic dyslipidemia, compared to high-carbohydrate diets, whereas the content of saturated fat in the diet has no significant effect."Unknownhttps://www.blogger.com/profile/10221712137205747393noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8247124230321274841.post-64415454244407607872010-10-09T00:25:59.404+03:002010-10-09T00:25:59.404+03:00Tuomo,
Allergia maidon proteiinille on aikuisiäss...Tuomo,<br /><br />Allergia maidon proteiinille on aikuisiässä hyvin harvinainen. Laktoosia ei ole kypsytetyissä juustoissa ja muitakin laktoosittomia maitotuotteita on.<br /><br />En pidä gheetä terveellisenä, sanoi ayurveda siitä mitä tahansa.Juhana Harjuhttps://www.blogger.com/profile/17054647455809401203noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8247124230321274841.post-25009302288187699462010-10-09T00:16:54.029+03:002010-10-09T00:16:54.029+03:00Mutta monet ihmiset eivät siedä maitoproteiinia ta...Mutta monet ihmiset eivät siedä maitoproteiinia tai laktoosia kovinkaan hyvin. Tällaiset henkilöt kuitenkin sietävät yleensä melko hyvin gheetä, joka sisältämänsä voihapon myötä on suolistollekin suhteellisen terveellistä - tietenkin kohtuukäytettynä. Mites tämä on selitettävissä?Viher-Tuomohttps://www.blogger.com/profile/08879172944080897195noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8247124230321274841.post-76819228680022482482010-10-08T20:46:26.357+03:002010-10-08T20:46:26.357+03:00Tutkija,
Tuolla näkemyksellään Mozaffarian tukee...Tutkija, <br /><br />Tuolla näkemyksellään Mozaffarian tukee täysin Välimeren ruokavaliota, sillä nuo osatekijät ovat olennaisia perinteisen Välimeren ruokavalion elementtejä.<br /><br />Elwoodin meta-analyysit koskevat maitotuotteiden käyttöä, ei maitorasvaa. Sanottakoon kuitenkin, että hieman liberaalimpaan asenteeseen maitorasvoja kohtaan on mielestäni aihetta, ja sekin on perinteisen Välimeren ruokavalion mukaista. Välimeren maissahan on perinteisesti käytetty maitotuotteita normaalirasvaisina. Voi ei sen sijaan ole ollut osa päivittäistä ruokavaliota.Juhana Harjuhttps://www.blogger.com/profile/17054647455809401203noreply@blogger.com