tag:blogger.com,1999:blog-8247124230321274841.post7582331025189789293..comments2023-04-08T12:32:50.005+03:00Comments on Aamiainen ruohikolla: Artikkeli D-vitamiinistaJuhana Harjuhttp://www.blogger.com/profile/17054647455809401203noreply@blogger.comBlogger17125tag:blogger.com,1999:blog-8247124230321274841.post-34790046821932454672010-11-26T12:50:13.585+02:002010-11-26T12:50:13.585+02:00Jan,
Kalsidiolotasot olisi tietysti hyvä mitata m...Jan,<br /><br />Kalsidiolotasot olisi tietysti hyvä mitata myös, mutta näiden prospektiivisten tutkimusten näytön tasoa voi käsittääkseni kuitenkin pitää parempana kuin sinun ensiksi linkittämääsi tapaus-kontrollitutkimusta.<br /><br />13 mcg nostaa kalsiodiolitasoa erittäin vähän. Kyse on silloin ollut korkeista lähtötasoista. Mielestäni pitäisi katsoa kokonaishyötyä. Ensin kannattaisi arvioida, mitkä ovat kokonaiskuolleisuuden kannalta optimaaliset kalsidiolitasot ja sen jälkeen arvioida, millä supplementaatiotasolla ne saavutetaan. Pelkkä riskien välttäminen johtaa helposti harhaan, koska silloin menetetään myös helposti ne hyödyt, joita korkeammasta saannista on.<br /><br />Lisäksi on tärkeää huomata, että haimasyöpä on aika harvinainen syöpä. Optimaalisia D-vitamiinitasoja määritettäessä on paljon tärkeämpää se, mitkä tasot ovat optimaalisia niiden sairauksien kannalta, joihin kuolleisuus on korkeinta (esim. sepelvaltimotauti, aivohalvaukset, rintasyöpä, paksusuolensyöpä). Vaikuttamalla näiden riskiin riittävällä ravintolisien käytöllä voidaan vähentää sairastavuutta ja kuolleisuutta aivan ratkaisevasti. Muistutan, että D-vitamiinin kokonaiskuolleisuutta vähentävästä vaikutuksesta on jo näyttöä.<br /><br />Jos ravitsemussuositukset eivät kykene seuraamaan tutkimustietoa, tulee käymään niin - ja on jo osittain käynyt - että kansalaiset menettävät uskonsa suosituksia antaviin viranomaisiin ja ottavat ratkaisut omiin käsiinsä. Siihen liittyy tiettyjä riskejä ja se on huono asia viranomaistenkin kannalta.Juhana Harjuhttps://www.blogger.com/profile/17054647455809401203noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8247124230321274841.post-31296867975666513422010-11-26T12:34:41.236+02:002010-11-26T12:34:41.236+02:00Ensimmäisen tutkimuksen heikkous on kai se, että s...Ensimmäisen tutkimuksen heikkous on kai se, että siinä ei ole mitattu koehenkilöiden D-vitamiinitasoja, vaan mennään pelkillä saanti arvioilla?<br /><br />Tuossa jälkimmäisessä tutkimuksessa ymmärtääkseni kenenkään koehenkilön tai kontrollin D-vitamiinin saanti ei ylittänyt 13µg, mutta silti haimasyövänriski kasvoi jo niillä joilla korkeimmat D-vitamiinitasot tässä populaatiossa? Jos näin on, ei 50µg turvaraja mielestäni ehkä sittenkään ole turhan tiukka.<br /><br />Näyttäisivät tutkimukset olevan kuitenkin kaikenkaikkiaan aika ristiriitaisia. Niiden pohjalta ei varmaan virallisia suosituksia uskalleta paljoa muuttaa.Jan Verhohttps://www.blogger.com/profile/06846621489813496138noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8247124230321274841.post-36584234148116795702010-11-26T08:26:56.413+02:002010-11-26T08:26:56.413+02:00Jan,
On syytä epäillä linkittämäsi tutkimuksen vi...Jan,<br /><br />On syytä epäillä linkittämäsi tutkimuksen virheellisyyttä, koska kahdessa aiemmassa kohorttitutkimuksessa D-vitamiini on vähentänyt haimasyövän riskiä.<br /><br />http://cebp.aacrjournals.org/content/15/9/1688.abstract<br /><br />Alla olevan tutkimuksen perusteella vaikuttaa kuitenkin siltä, että D-vitamiinsupplementaatiossa kannattaa noudattaa jonkinlaista malttia, sillä yli 100 nmol/l tasot näyttävät yhdistyvän korkeampaan haimasyövän riskiin. <br /><br />http://aje.oxfordjournals.org/content/172/1/81.abstract<br /><br />Itsehän suosittelen 80-100 nmol/l välillä olevia tasoja. Tällä välillä myös kokonaiskuolleisuus on tutkimuksissa yleensä matalinta.Juhana Harjuhttps://www.blogger.com/profile/17054647455809401203noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8247124230321274841.post-8853037255785654502010-11-26T07:38:48.626+02:002010-11-26T07:38:48.626+02:00Jan,
Kiitos kommentista. D-vitamiinin ja haimasyö...Jan,<br /><br />Kiitos kommentista. D-vitamiinin ja haimasyövän yhteyttä on epäilty aiemminkin, mutta sitä on selitetty kalanmaksaöljyn käytöllä. Sehän sisältää erittäin paljon retinolia, joka toimii D-vitamiinin vastavaikuttajana. Linkittämässäsi tutkimuksessa tulokset oli kuitenkin vakioitu retinolin osalta, joten se ei voi olla siinä selitys. Palaan asiaan selvitettyäni sitä.Juhana Harjuhttps://www.blogger.com/profile/17054647455809401203noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8247124230321274841.post-41534102672518331452010-11-26T01:54:10.979+02:002010-11-26T01:54:10.979+02:00Mitä mieltä olet haimasyövän ja D-vitamiinin mahdo...Mitä mieltä olet haimasyövän ja D-vitamiinin mahdollisesta yhteydestä?<br /><br />http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21072578Jan Verhohttps://www.blogger.com/profile/06846621489813496138noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8247124230321274841.post-82565257474961948022010-11-24T08:51:52.759+02:002010-11-24T08:51:52.759+02:00Timo,
Kiitos kommentista. D-vitamiinin puutos on ...Timo,<br /><br />Kiitos kommentista. D-vitamiinin puutos on pandemia ennen kaikkea sen vuoksi, että aurinkoa vältellään siihen verrattuna, mihin olemme evolutiivisesti tottuneet lähellä päiväntasaajaa.<br /><br />Sinänsä on totta, että länsimaiset ruokavaliot sisältävät hieman liikaa fosforia ajatellen esimerkiksi luustoa, mutta en pidä sitä kovin isona ravitsemuksellisena ongelmana.Juhana Harjuhttps://www.blogger.com/profile/17054647455809401203noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8247124230321274841.post-17934602820701005712010-11-24T08:31:41.081+02:002010-11-24T08:31:41.081+02:00Terve,
Asiallista asiaa D-vitamiinista sinänsä, m...Terve,<br /><br />Asiallista asiaa D-vitamiinista sinänsä, mutta pitäisi herätä kysymys, miksi puute on saanut pandemian luonteen? Vastaus tulee ruoan tuotannosta. Kasvinviljelyssä on tiedetty jo vuosikymmeniä, että liika fosfori estää kalsiumin imeytymistä (liittää kalsiumatomit ryppääksi, joka ei läpäise soluseinämää) Sama prosessi tapahtuu myös ihmisellä, joten se, minkä pitäisi mennä luustoon, jää usein verisuoniin kokkareiksi. D-vitamiini pienentää haittoja, mutta ei poista niitä. Fosforiahan on ravinnossa 4 kertaa yli tarpeen. Vastaava ilmiö typpilannoituksen kohdalla on todistettu tutkimuksella, jossa Alzheimerin ja Parkinsonin taudit käytännössä vasta tulivat keinolannoituksen jälkeen ja USA:ssa 150 henkilöä 100 000 asukasta kohti kuolee tänä päivänä Alzheimeriin. Jos tutkimuksessa olisi ollut mukana muut autoimmuunisairaudet, myös näihin olisi löydetty poikkeuksellisen vahva korrelaatio. Ei todellakaan ole sattumaa, että amerikkalaiset ovat tänään maailmanhistorian sairain kansa. Koko tämän päivän ongelmavyyhti on pellolta peräisin. Kun lääkärit yrittävät paikata siellä tehtyjä virheitä, heillä ei ole mitään mahdollisuuksia onnistua pitkässä juoksussa. Tulemme syömään itsemme hengiltä, ellei viljelytapaa muuteta.<br /><br />T: Timo IUnknownhttps://www.blogger.com/profile/00338428023886401164noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8247124230321274841.post-47133132986693982072010-11-21T20:55:36.211+02:002010-11-21T20:55:36.211+02:00Sahrami,
Tuossa kalanmaksaöljyssä on edelleen li...Sahrami, <br /><br />Tuossa kalanmaksaöljyssä on edelleen liikaa A-vitamiinia suhteessa D-vitamiiniin. Retinolin päiväsaannin tulisi mielestäni pysyä haarukassa 500-1000 mcg/päivä, ruoasta saatu retinoli mukaan luettuna.(Beetakaroteeni on asia erikseen ja sitä en laske tähän mukaan.)Juhana Harjuhttps://www.blogger.com/profile/17054647455809401203noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8247124230321274841.post-479334630938026942010-11-20T23:22:52.829+02:002010-11-20T23:22:52.829+02:00Kirjoitit, että D-vitamiinin lähteenä ei pidä käyt...Kirjoitit, että D-vitamiinin lähteenä ei pidä käyttää kalanmaksaöljyä, koska se sisältää niin runsaasti A-vitamiinia, että se voi heikentää luustoa.<br /><br />Käyttämäni Möllerin kalanmaksaöljyn A-vitamiinimäärää on laskettu. Se sisältää nykyään per 5 ml:<br /><br />DHA 600 mg<br />EPA 400 mg<br />D3-vitamiini 10 mikrog<br />A-vitamiini 250 mikrog<br />E-vitamiini 10 mikrog<br /><br />Onko tuo A-vitamiinin määrä edelleen niin korkea, ettei sitä kannata syödä?<br /><br />Kiitos taas mielenkiintoisesta kirjoituksesta!sahramihttps://www.blogger.com/profile/17420801658518112667noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8247124230321274841.post-74269379186801655572010-11-02T12:52:49.154+02:002010-11-02T12:52:49.154+02:00OMA,
Kiitos!
FatFan,
Kiitos myös. Tuohimaa tuk...OMA,<br /><br />Kiitos!<br /><br /><br />FatFan,<br /><br />Kiitos myös. Tuohimaa tukeutunee kannassaan erityisesti hänen yhteen omaan epidemiologiseen tutkimukseensa, jossa sekä alle 19 nmol/l että yli 80 nmol/l kalsidiolitasot olivat yhteydessä suurempaan eturauhassyöpäriskiin. Kanadalainen arvostettu D-vitamiinitutkija Reinhold Vieth on kuitenkin hyvin selvittänyt, että Tuohimaan tulos johtuu todennäköisesti suuresta D-vitamiinitasojen kausivaihtelusta Pohjoismaissa. Vaihtelu on suurinta niillä, joilla on kesällä korkeimmat tasot. <br /><br />Ajatellen juuri D-vitamiinitasojen suurta kausivaihtelua, on kovin outoa, että juuri Tuohimaa suhtautuu pidättyväisesti D-vitamiinilisien käyttöön. D-vitamiinilisien riittävällä käytöllähän nimenomaan voidaan tasoittaa runsasta kausivaihtelua ja siten vähentää eturauhassyöpäriskiä.Juhana Harjuhttps://www.blogger.com/profile/17054647455809401203noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8247124230321274841.post-91602910403987182802010-11-02T12:20:20.055+02:002010-11-02T12:20:20.055+02:00Kerrankin on syytä kehua sinua, Juhana! Hyvä Juhan...Kerrankin on syytä kehua sinua, Juhana! Hyvä Juhana, jatka samaan malliin :)<br /><br />Professori Tuohimaa kovin varoittelee yliannostuksesta ja että se aiheuttaisi eturauhassyöpää ym. Onko kellään tiedossa mihin yleensä niin viisaan Tuohimaan kanta perustuu? Onko jotain tutkimusta tms.?<br /><br />FatFanFatFanhttps://www.blogger.com/profile/00265575326227396244noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8247124230321274841.post-42311212096694886842010-11-02T11:23:13.200+02:002010-11-02T11:23:13.200+02:00Erinomaisen hyvä juttu. Kiitos siitä.Erinomaisen hyvä juttu. Kiitos siitä.Merihttps://www.blogger.com/profile/07082077893460310408noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8247124230321274841.post-73209552929353405732010-11-02T08:21:41.958+02:002010-11-02T08:21:41.958+02:00Juppejänis ja Neonomide,
Kiva kuulla. Kiitos myös...Juppejänis ja Neonomide,<br /><br />Kiva kuulla. Kiitos myös Neonomidelle linkittämisestä juttuun Tiede-lehden foorumilla.Juhana Harjuhttps://www.blogger.com/profile/17054647455809401203noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8247124230321274841.post-25592854417611874882010-11-02T01:15:58.951+02:002010-11-02T01:15:58.951+02:00Kiitos, hyvä kirjoitus D-vitamiinista, kevyesti To...Kiitos, hyvä kirjoitus D-vitamiinista, kevyesti Top viiden joukkoon mitä olen suomeksi lukenut. Lähti promokierrokselle ! ^^Neonomidehttps://www.blogger.com/profile/00961709424324961929noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8247124230321274841.post-18425192849143835472010-11-01T23:12:02.399+02:002010-11-01T23:12:02.399+02:00Komppaan Juillea, harvinaisen mukava ja täyspäinen...Komppaan Juillea, harvinaisen mukava ja täyspäinen juttu - verrattuna esimerkiksi hesarin eiliseen juttuun, jossa toisaalta sanotaan, että joka toinen kärsii puutoksesta, mutta heti perään siteerataan virallisia suosituksia ja pelotellaan yliannostuksen aiheuttavan syöpää.<br /><br />Olisi vaikka ihan saanut jäädä tekemättä se juttu - ei aiheuta kuin hämmennystä ihmisten keskuudessa.Juppejänishttps://www.blogger.com/profile/01531398366820192004noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8247124230321274841.post-90472416620561533482010-11-01T20:05:39.354+02:002010-11-01T20:05:39.354+02:00Juille,
Kiva kuulla, että pidit jutusta. Yritän ...Juille, <br /><br />Kiva kuulla, että pidit jutusta. Yritän tosiaan neuvoissani olla järkevä.Juhana Harjuhttps://www.blogger.com/profile/17054647455809401203noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8247124230321274841.post-55074386176271851102010-11-01T19:50:24.001+02:002010-11-01T19:50:24.001+02:00Kiitos kattavasta, asiantuntevasta ja ennenkaikkea...Kiitos kattavasta, asiantuntevasta ja ennenkaikkea järkevästä d-vitamiinijutusta. Ne tuntuvat olevan aika harvassa, nyt kun asia on niin kovasti tapetilla :) En jaksa lukea enää yhtään salaliittoteoria-juttua!Lindahttps://www.blogger.com/profile/10334902675400001369noreply@blogger.com