tag:blogger.com,1999:blog-8247124230321274841.post8452954713916845063..comments2023-04-08T12:32:50.005+03:00Comments on Aamiainen ruohikolla: "Superfoodit" — turhaa intoilua vai terveyden pelastajia?Juhana Harjuhttp://www.blogger.com/profile/17054647455809401203noreply@blogger.comBlogger54125tag:blogger.com,1999:blog-8247124230321274841.post-3399192544512899792014-12-05T11:55:17.427+02:002014-12-05T11:55:17.427+02:00Hyvä kirjoitus! Oen käynyt täällä joskus aiemminki...Hyvä kirjoitus! Oen käynyt täällä joskus aiemminkin, ja tulen uudestaan jotta ehdin lukea kaikki kommentit... näyttää siltä että joissakin kommenteissakin on järkeä :-) Hyvää keskustelua kuitenkin!Sami Suvantonoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8247124230321274841.post-62285787329107097122011-07-25T09:56:08.262+03:002011-07-25T09:56:08.262+03:00Kuka hulluu viljaansa itse jauhaisi? Superfoodeist...Kuka hulluu viljaansa itse jauhaisi? Superfoodeista puhuttaessa, olen sitä mieltä, että hyvää ja tasokasta verkkokaupaa ei vielä ole edes Suomeen rantautunut? Kaikki parhaat tuotteet pitää tilata ulkomailta.<br /><br />Kuten esim. sivustolla <a href="http://www.tehokas-laihdutus.info/laihdutustuotteet/superfoodit-osaksi-terveellista-ruokavaliota/" rel="nofollow">http://www.tehokas-laihdutus.info/laihdutustuotteet/superfoodit-osaksi-terveellista-ruokavaliota/</a> todetaan, olisivat mustikka ja luomuhunaja kaikkein paras tapa suomalaisillekin lisätä superfoodien käyttöä.<br /><br />Mielestäni tämä kansakunta on kuitenkin jo tuhoon tuomittu, sillä yhä edelleen virallisissa suosituksissa ja kansan mielessä ruokaympyrät ynnä muut pyörivät vahvasti.<br /><br />Positiivista tosin on, että merkittävän suuri määrä ihmisiä on ottanut opikseen ja vähentänyt hiilihydraattien käyttöä (tästä oli juuri jokin kyselytutkimus?). Itse olen VHH:n ehdoton kannattaja ollut jo vuosia - ennen tuon suuren buumin syttymistäkään - ja voin kertoa, että terveydentilani on mitä parahin. Syön runsaasti rasvoja, mutta kolestorilini on silti matala 3, pamautan Cooperiin yli 3 tonnia milloin vain ja rasvaprosenttikin on selvästi alle 10 (parhaimmiillaan noin 4 pinnassa - tällä hetkellä noin 7).<br /><br />Superfoodit ovat tärkeä osa omaa ruokavaliotani, mutta pärjäisin ilmankin. Tärkeämpää on kokonaisvaltaisesti yhdistää vähähiilihydraattiset tavat ja kuntoilu terveeseen parisuhteeseen. Vasta kun sekä henkinen että fyysinen puoli on ruokittu kunnolla, voi ihminen todella olla onnellinen.JT`https://www.blogger.com/profile/18284948537400597071noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8247124230321274841.post-72253377047383637172010-01-22T17:44:07.426+02:002010-01-22T17:44:07.426+02:00Mirka vastasi taannoin kysymykseeni miksi viljat j...Mirka vastasi taannoin kysymykseeni miksi viljat ja sokerit on raffinoitu. Tässä vielä P.Heinosen vastaus asiaan Terveyden tukipilarit - sivuston mediasalista:<br />http://www.terveydentukipilarit.fi/tt/mediasali.php?klippi=paula-1_3<br /><br />Muutenkin kiinnostava kokonaisuus sivustolla 3 12-osaista radio-ohjelmaa ravinnosta ja suoliston ja koko elimistön toiminnasta. Haastattelijana Juha Vuorinen, asiantuntijana P.Heinonen.<br />http://www.terveydentukipilarit.fi/tt/index.phpLehtikuusihttps://www.blogger.com/profile/14139049976830716978noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8247124230321274841.post-85447904075292843882009-12-11T17:37:20.294+02:002009-12-11T17:37:20.294+02:00Luonnollinen selitys löydetylle yhteydelle tarjout...Luonnollinen selitys löydetylle yhteydelle tarjoutuu tuoreessa ranskalaistutkimuksessa:<br /><br />http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19995473?dopt=Abstract<br /><br />Toisinsanoen kokojyvätuotteiden ja muutenkin ravintosuositusten noudattaminen korreloi hyvään sosioekonomiseen asemaan ja naissukupuoleen sekä suurempaan ravintoon käytettyyn rahasummaan.Unknownhttps://www.blogger.com/profile/01411685984399890592noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8247124230321274841.post-50758860905500873682009-12-11T17:24:30.110+02:002009-12-11T17:24:30.110+02:00Mirka,
Pidän kommenttiasi huonoa keskustelutapaa ...Mirka,<br /><br />Pidän kommenttiasi huonoa keskustelutapaa osoittavana. Helpon leiman lyövä kommenttisi osoittaa, että et ole edes halunnut vakavasti arvioida tiedostoon koottua tutkimusnäyttöä.Juhana Harjuhttps://www.blogger.com/profile/17054647455809401203noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8247124230321274841.post-57829495100541617122009-12-11T17:17:52.001+02:002009-12-11T17:17:52.001+02:00Linkki johtaa kaupalliseen tiedotteeseen ála Leipä...Linkki johtaa kaupalliseen tiedotteeseen ála Leipätiedotus. Tuskinpa viljansa itse jauhavista terveysfriikeistä on tutkimusta edes tehty.Mirkahttps://www.blogger.com/profile/13992304172895812992noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8247124230321274841.post-5614899269619525982009-12-11T16:58:51.134+02:002009-12-11T16:58:51.134+02:00Täysjyväviljojen käyttö niiden yleisissä muodoissa...Täysjyväviljojen käyttö niiden yleisissä muodoissaan yhdistyy vähäisempään riskiin sairastua ohutsuolen syöpään, haimasyöpään, kakkostyypin diabekseen, sydämen vajaatoimintaan, paksusuolen syöpään, verenpainetautiin, periodontiittiin, metaboliseen oireyhtymään ja sepelvaltimotautiin. Lisäksi lukuisat tutkimukset ovat yhdistäneet niiden käytön alempaan painoindeksiin ja vähäisempään painonnousuun jne. Lähteitä löytyy <a href="http://www.wholegrainscouncil.org/files/WGResearchSummary_WGCJan09.pdf" rel="nofollow"> tästä pdf-tiedostosta</a>.Juhana Harjuhttps://www.blogger.com/profile/17054647455809401203noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8247124230321274841.post-67925157026616553272009-12-11T15:56:03.955+02:002009-12-11T15:56:03.955+02:00Hiualeet keksittiin vasta 1800-luvulla. Monet esim...Hiualeet keksittiin vasta 1800-luvulla. Monet esim. saksalaiset viljafriikit pitävät niitä täysin pilattuina, ne myös ovat erittäin nopasti sokeristuvia, varsinkin nämä pohjoismaiset elovenatyyppiset. Ne on kuumennettu niin korkeassa lämpötilassa että niiden rasvojen katsotaan eltaantuneen.<br /><br />Viljafriikkien mukaan jyvät pitäisi säilyttää kokonaisina ja joko idättää tai jauhaa vasta pari päivää ennen käyttöä. Näin perinteisesti tehtiinkin.Mirkahttps://www.blogger.com/profile/13992304172895812992noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8247124230321274841.post-13805144864104459572009-12-11T11:30:50.202+02:002009-12-11T11:30:50.202+02:00Kiitos kommentista, Jaana. Pitää tosiaan paikkansa...Kiitos kommentista, Jaana. Pitää tosiaan paikkansa, että täysjyväjauhojen säilyvyys on heikompaa kuin valkoisten jauhojen. Ongelmaan on oikeastaan se helppo ratkaisu, että täysjyväviljaa voidaan käyttää perinteiseen tapaan hiutaleina, esim. tehdä aamupuuroa.<br /><br />Härkäpapua sarvista -kirjassa on miellyttävää myös se, että yrtti- ja muita mausteita käytetään sen resepteissä melko runsaasti.Juhana Harjuhttps://www.blogger.com/profile/17054647455809401203noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8247124230321274841.post-23302514196579853582009-12-11T09:28:40.681+02:002009-12-11T09:28:40.681+02:00Lehtikuusen esittämään kysymykseen täyjyväjauhojen...Lehtikuusen esittämään kysymykseen täyjyväjauhojen vaihtumisesta kaupoissa jossain vaiheessa valkoisiksi vehnäjauhoiksi sanoisin, että kyse taisi olla säilyvyydestä. Nykyäänhän on varmasti vaikka minkälaisia säilöntäaineita ja täysjyväjauhojakin onneksi ihan kivasti tarjolla, mutta varmaan joskus muutama vuosikymmen sitten tilanne oli toinen ja ruoka-aineiden säilyvyyttä (ja samalla varastointia ja liikkuvuutta yhä suuremmalla maantieteellisellä säteellä) korostettiin ravintoaineiden kustannuksella. Tämä nyt on mutu-tuntumaa, mutta näin muistan lukeneeni puolen vuoden sisällä (vaan mistä kirjasta, en muista).<br /><br />Juhanan postaus on mielestäni tosi jees! Itse yritän syödä yhä enemmän lähiruokaa (reseptien ei silti tarvitse olla kovin suomalaisia) ja elää kohtuullisen ekologisesti, joten yhä kauempaa rahdattujen safkojen määrä hirvittää välillä. Uskon, että ulkomaiset superfoodit ovat varmasti terveellisiä, mutta tuntuu paradoksaaliselta, että samalla Suomen metsät tuottavat noin 500-1000 miljoonaa kiloa marjoja vuodessa ja vain 5% niistä kerätään talteen. Mielipuolista! En kuitenkaan väitä, että ne, jotka tilaavat ulkomailta eivät käy marjametsissä, luultavasti he juuri käyvät, kun ovat kiinnostuneita terveellisestä syömisestä.<br /><br />Omalla kohdallani koin valaistumisen Härkäpapua sarvista -kirjaa lukiessani. Mitä kaikkia ravinteikkaita herkkuja täältä Suomesta löytyykään! Olen ollut aina aika nirso, mutta ruuanlaittoharrastuksen myötä laajentanut ruokamieltymyksiäni. Seuraavaksi ajattelin antaa tilaisuuden lantulle, nauriille ja herneelle (jep, joku voi inhota myös herneitä). Daily Ekonkin mainitsema hamppu on myös huippujuttu ja sitäkin on viljelty Suomessa kuulemma kauemmin kuin pellavaa.Jaanahttps://www.blogger.com/profile/14086208633090585683noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8247124230321274841.post-29917698434981644382009-12-08T16:48:32.743+02:002009-12-08T16:48:32.743+02:00Hyvä kirjoitus asiasta, kiitos siitä. Itseäni on m...Hyvä kirjoitus asiasta, kiitos siitä. Itseäni on myös huvittanut tämä suomalainen super-intoilu, kun Briteissä se on ollut jo pitkään osa ihan mainstream markkinointia. Supermarketeilla (pun not intented) on jo pitkään ollut omat superfood-sarjansa, ja muistan esim. juuri granaattiomenamehua markkinoidun superhedelmän mehuna jo vuosia sitten. Ja myös naisten lehdet ovat kirjoittaneet erilaisista superfoodeista jo pitkään. Suomessa tämä innostus on lähtenyt jotenkin enemmän marginaalista, eikä elintarviketeollisuuden kautta. Ehkä sekin voi olla loppujen lopuksi ihan hyvä juttu.<br /><br />Jotenkin mua kyllä yleensäkin ärsyttää kaikki yhden asian ruokaliikkeet ja mainoskikat, kuten esim. nää aktiviat ja muut vastaavat. Ihan kuin vatsaoireet paranis vaan jotain yhtä jugurttia syömällä, eikä koko ruokavaliota tarvis muuttaa.<br /><br />P.S. En muuten tiennytkään, että ananaskirsikat on sama asia kuin inca-marjat- Olen syönyt kyseisiä marjoja jo vuosia aina silloin tällöin, kun maistuvat tosi hyviltä.Annimariahttps://www.blogger.com/profile/00211472556524331075noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8247124230321274841.post-43624402655675066012009-12-04T14:28:49.167+02:002009-12-04T14:28:49.167+02:00Hanna,
Suhteellisuudentajua "superfood"...Hanna,<br /><br />Suhteellisuudentajua "superfood"-markkinoinnista todellakin usein puuttuu. Kun esimerkiksi puhutaan siitä, miten paljon tiettyjä aminohappoja jotkin marjat, joita syödään vain ruokalusikallinen päivässä, sisältävät, ollaan pahasti hakoteillä.<br /><br />Sen sijaan fytokemikaalien kohdalla pienetkin annoskoot voivat olla merkittäviä. Esimerkiksi yrttimausteiden (timjami, oregano, rosmariini) aivan kohtuullinen käyttäminen voi helposti kaksinkertaistaa joidenkin ruoka-annosten sisältämien antioksidanttien määrän. Sekin on hyvä syy käyttää mausteita - kulinaaristen syiden lisäksi.<br /><br />Kiitos ilahduttavasta kommentista ja terveisistä. Hyviä vointeja sinullekin! :-)Juhana Harjuhttps://www.blogger.com/profile/17054647455809401203noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8247124230321274841.post-10850989852206747232009-12-04T14:14:17.570+02:002009-12-04T14:14:17.570+02:00Vakuuttava kirjoitus tärkeästä aiheesta, jota on t...Vakuuttava kirjoitus tärkeästä aiheesta, jota on tullut itsekin pohdittua viime aikoina monesta eri näkökulmasta. <br /><br />Mielestäni on esimerkiksi huomionarvoista, että kaupallisia superfoodeja on mahdollista sisällyttää perusruokavalioon vain hyvin pieninä annoksina jo yksistään niiden korkean hinnan takia. Tällöin niiden vaikutus kokonaisuuteen ei olekaan välttämättä enää kovin mullistava, sillä vaikka ravintoainetieheys olisi millainen, ei se parin teelusikallisen annoksessa hetkauta laajaa kokonaisuutta kovin merkittävästi. Ruokavalion perusta ratkaisee siis kaiken ja tätä ei ihan jokainen kuluttaja välttämättä ymmärrä. <br /><br />Poikkeuksena tehokkuuden osalta toimii kuitenkin oman kokemukseni mukaan maca-jauhe, jonka vaikutukset ovat teelusikallisen annostuksellakin välillä sellaisia, ettei niitä voi olla huomaamatta.<br /><br />Hienon blogin olet muuten kasannut, täytyykin lukea tämä kokonaan. Loistavaa terveyttä ja kaikkea muutakin hienoa sinne!<br /><br />Terveisin eräs luontaispuolen hörhö, muuan opiston ajoilta.Highway to Healthhttps://www.blogger.com/profile/01424491386750926546noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8247124230321274841.post-52536123470044334932009-12-03T10:54:59.773+02:002009-12-03T10:54:59.773+02:00Kommentoisin vielä linkittämääni tutkimusta (antee...Kommentoisin vielä linkittämääni tutkimusta (anteeksi eilinen hätäinen viestini, tuli kiire joogaan): http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19103324<br /><br />Puhdistamaton raakaruokosokeri, perinteinen vaahterasiirappi, melassi tai hunaja paitsi sisältävät kivennäisaineita, myös antioksidantteja. Melassia on myytävänä aasialaiskaupoissa.<br /><br />Kirjoittaessani fruktoosin haitallisuudesta en tarkoita, että hedelmien syöminen järjellisissä määrissä olisi vahingoksi. Suurimmat fruktoosin lähteet ovat puhdistettu sokeri sekä ennenkaikkea glukoosi-fruktoosisiirappi, jolla tavallinen sokeri on nykyisin korvattu lähes täysin etenkin virvoitusjuomissa, makeisissa ja jäätelöissä. Tämä fruktoosisiirappi on aiheuttanut sen, että neljäsosalla jenkkinuorista on nykyisin rasvamaksa -ilman alkoholin pisaraa.<br /><br />Intialaisessa ruokavaliossa näen paljon hyvää, runsaat kasvikset ja mausteet, kurkuma ym. Sairaustilastoja heikentävät köyhyys ja heikko hygienia. Onko siellä nykyisin käytössä transrasvaa sisältävä keino-ghee?<br /><br />Intialainen ruoka-ajattelu on vaikuttanut paljon myös Kiinaan, erityisesti budhalaisten ja taolaisten luostarien parissa.Unknownhttps://www.blogger.com/profile/01411685984399890592noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8247124230321274841.post-29619486887756728012009-12-03T07:52:46.551+02:002009-12-03T07:52:46.551+02:00Olisi paikallaan, että gojimarjat ja macajauhe ja ...Olisi paikallaan, että gojimarjat ja macajauhe ja muut saisivat vastaavankaltaisen aseman kuin esimerkiksi aloe veralla nykyään on. Sen rajattu merkityshän nykyään tunnustetaan, mutta harva enää väittää, että kaikki tarvitsevat sitä koko ajan. Sen sijaan sillä on tunnettua tulehdusta hillitsevää vaikutusta. Samaan tapaan pitäisi löytää gojien, ananaskirsikoiden ja macan spesialisoidut hyödyt. Universaaleiksi terveyden ratkaisijoiksi niistä ei ole.Juhana Harjuhttps://www.blogger.com/profile/17054647455809401203noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8247124230321274841.post-56503135148577576042009-12-03T07:43:07.546+02:002009-12-03T07:43:07.546+02:00Kiitos Juhana hyvästä jutusta!
Suhtaudun "su...Kiitos Juhana hyvästä jutusta!<br /><br />Suhtaudun "superfoodeihin" (ärsyttää tämä sana) melko samalla lailla. Monet niistä ovat sinänsä ihan hyviä ruokia, mutta kuten totesit niin ainoastaan jäävuoren huippu. Kenenkään ei pitäisi elää pelkillä smoothieilla ja "supereilla".<br /><br />Muoti-ilmiöhän tämäkin on ja jotkut tulevat tekemään ilmiöllä paljon rahaa. Gojit ja macat tulevat ihmisiltä unothumaan, mutta toivottavasti tämä herättää enemmän ihmisiä ajattelemaan sitä mitä suuhunsa laittavat.<br /><br />Parhaassa tapauksessa tämä buumi saa ihmiset innostumaan luomusta ja siitä hyvästä mitä omasta luonnosta löytyy. Omiin "supereihin" vaan usein suhtaudutaan arkisesti ruokana, koska ne ovat niin tuttuja. Eksoottisen ympärille voi rakentaa tarinaa ja liioitella ominaisuuksia.<br /><br />Samalla tavallahan japanilaiset markkinoivat Suomalaisia variksenmarjoja ja puolukoita, joita me taas emme itse arvosta juuri ollenkaan.Kenuhttps://www.blogger.com/profile/10920723029280286041noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8247124230321274841.post-7795004356191513022009-12-02T21:25:30.871+02:002009-12-02T21:25:30.871+02:00Ac. Omkarnath,
Vaikuttaa siltä, että olet ymmärt...Ac. Omkarnath, <br /><br />Vaikuttaa siltä, että olet ymmärtänyt minua väärin. En vastusta ruokavalion happo-emästasapainon huomioon ottamista, vaan päinvastoin olen sitä mieltä, että se on eräs aspekti ruokavalioissa, joka on hyvä ottaa huomioon. <br /><br />Sen sijaan olen kritisoinut esimerkiksi pH-ruokavalioon kuuluvia eräitä väittämiä ruokien pH:sta, joita ravitsemustieteellinen tutkimus ei tue.<br /><br />Olen vanha jooganharjoittaja, vaikka nykyisin teenkin sitä aika vähän. Osallistuin ensimmäiselle joogakurssilleni vuonna 1982, joten uskoisin tietäväni jotain ns. sattvisesta ruokavaliosta ja joogaperinteestäkin.<br /><br />Suhtaudun kuitenkin monessa mielessä kriittisesti intialaiseen ruokavalioon. Intialaisten korkea diabetes- ja sydäntautisairastavuuskaan eivät oikein tue ajatusta, että intialainen ruokavalio olisi kovin terveellinen. Toki maa on kehitysmaa, jossa terveyteen vaikuttaa myös köyhyys, mutta silti.Juhana Harjuhttps://www.blogger.com/profile/17054647455809401203noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8247124230321274841.post-11051640554916172232009-12-02T21:06:07.286+02:002009-12-02T21:06:07.286+02:00Jaa että markkinointikikka. Ihan keskeinen tieto j...Jaa että markkinointikikka. Ihan keskeinen tieto joogaruokavaliossa, tosin modernein parametrein mitattuna. Shrii Shrii Anandamurti puhui alkalisesta ruokavaliosta jo joskus 50-luvun lopulta alkaen, ja kirjasssa "Food for Thought - vegetarian philosophy" by Ananda Mitra tuota konseptia käsitellään tarkemmin. Ayurvedassa tai joogassa ei pH käsitettä ole ollut, mutta joogan traditioissa ruoka on perinteisesti ollut emäsvoittoista.<br /><br />Tuo oli mielenkiintoinen kommentti että täysjyväviljojen metaboliatuotteet ovat happamampia kuin valkoisten. Riisin kohdalta uskoisin noin olevankin, vehnän kohdalla en osaa sanoa. Ja ehkä juuri tuosta syystä joogit eivät käytä tummaa, vaan valkoista riisiä. Mutta leipä (chapati) leivotaan täysjyvävehnästä.Ossi Viljakainenhttps://www.blogger.com/profile/18013229882248529533noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8247124230321274841.post-32603106570550929972009-12-02T17:52:27.982+02:002009-12-02T17:52:27.982+02:00Mirka,
Aniharva käyttää melassia. Minä olen sitä ...Mirka,<br /><br />Aniharva käyttää melassia. Minä olen sitä joskus käyttänyt, mutta en ole vuosiin nähnyt sitä myytävän missään. Sikäli tuon tutkimuksen keskiarvo oli laskettu kyseenalaisella tavalla.Juhana Harjuhttps://www.blogger.com/profile/17054647455809401203noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8247124230321274841.post-45707974366581601162009-12-02T17:43:30.416+02:002009-12-02T17:43:30.416+02:00Lehtikuuselle linkki erääseen sokeritutkimukseen: ...Lehtikuuselle linkki erääseen sokeritutkimukseen: <br />http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19103324?itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_RVDocSum&ordinalpos=2Mirkahttps://www.blogger.com/profile/13992304172895812992noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8247124230321274841.post-86852832574230038882009-12-02T14:25:35.783+02:002009-12-02T14:25:35.783+02:00Aivan mahtavaa, että tässäkin blogissa kritisoidaa...Aivan mahtavaa, että tässäkin blogissa kritisoidaan tätä järjetöntä superfood-villitystä. Muoti-ilmiöt tulevat ja menevät...<br /><br />Tämän vuoksi perustin oman blogini, jossa kritisoidaan erilaisia villityksiä muiden asioiden ohessa.<br /><br />Ongelmahan on myös siinä, että koko ajan ilmaantuu kaikenlaisia superfood-guruja jotka esiintyvät muka ravitsemuksen asiantuntijoina, vaikka heillä ei ole minkäänlaista ammattitaitoa alkaa neuvomaan ihmisiä ravitsemuksellisissa asioissa koska ovat itsekin pelkkiä internetin ja kirjojen armoilla olevia harrastelijoita. Vastuuntunnotonta touhua kaikenkaikkiaan -- kyllä vihaksi pistää ihmisten kusetus!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8247124230321274841.post-90484191113764926582009-12-02T11:28:28.503+02:002009-12-02T11:28:28.503+02:00Korjaus: resistentti tärkkelys toimii siis suolist...Korjaus: resistentti tärkkelys toimii siis suolistossa prebioottina.<br /><br />Aina voi ostaa tomaatit luomuna. Espanja onkin ollut edelläkävijä mm. biologisessa torjunnassa (eli hyönteismyrkkyjen sijaan käytetään petohyönteisiä). Makukin on parempi. <br /><br />Kannattaa myös muistaa, että Suomessa kuten kaikkialla vedetään kauppapoliittisista syistä vahvasti kotiinpäin, mitä omaan elintarviketuotantoon ja sen laatukysymyksiin tulee. Aistinvaraisesti voi huomata, että kotimainen tomaatti on pelkkää kovakuorista vettä verrattuna vaikkapa italilaiseen säilyketomaattiin.Unknownhttps://www.blogger.com/profile/01411685984399890592noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8247124230321274841.post-7088306589559556582009-12-02T11:18:36.966+02:002009-12-02T11:18:36.966+02:00Sokerivammaisena vastaan, vaikka en olekaan Juhana...Sokerivammaisena vastaan, vaikka en olekaan Juhana: Pöytäsokeri eli sakkaroosi muodostuu glukoosista eli rypälesokerista ja fruktoosista eli hedelmäsokerista. Lisätyllä sokerilla ei ole aineenvaihdunnallisesti mitään eroa esim. viljan tärkkelykseen ja hedelmien luontaisiin sokereihin. Kaikki menee samaa glukoosikuormaan(glycemic load). Itseasiassa pöytäsokerin verensokeria nostava vaikutus on suhteessa eli samoina hiilihydraattimäärinä vähäisempi kuin perunan, riisin, leivän tai puuron!<br /><br />Esim. 10 g 80% suklaata sisältää korkeintaan 2 g sokeria, mikä on alle kolmasosa yhden perunan glukoosikuormasta. <br /><br />Eri hiilihydraattilähteissä on tosin se ero, että fruktoosi kuormittaa maksaa eli aiheuttaa rasvamaksaa, joten sen liikasaanti on erityisen haitallista. Tärkkelys hajoaa pelkäksi glukoosiksi ja on tässä mielessä maksaystävällisempi. Tärkkelyksen etuna voi pitää myös sitä, että kunhan sen jäähdyttää kypsennyksen jälkeen, osa siitä muuttuu resistentiksi tärkkelykseksi, joka ei imeydy vaan toimii suositossa prebioottina. Edistää suotuisaa mikrobiflooraa siis. Mutta tämä siis edellyttää, että kypsennyksen jälkeen peruna, riisi tai pasta jäähdytetään mielellään vuorokaudeksi ja sitten syödään joko kylmänä tai uudelleen lämmitettynä.<br /><br />Vilja on perinteisesti pyritty syömään niin hyvin puhdistettuna kuin suinkin mahdollista useammastakin syystä. Yksi on se, että puhdistettu vilja säilyy huomattavasti paremmin. Toinen on, että puhdistetussa viljassa on vähemmän haitta-aineita fytiineitä ja lektiineitä (joskin hapattaminen eliminoi ne pitkälle). Kolmanneksi, puhdistettu vilja on huomattavasti helpommin sulavaa ja vähentää tätäkin kautta ravinteiden imeytymishävikkiä. <br /><br />Sen sijaan sokeri on puhdistamattomana nk. intiaanisokerina selkeästi terveellisempää kuin puhdistettuna.Unknownhttps://www.blogger.com/profile/01411685984399890592noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8247124230321274841.post-27395651584357101652009-12-02T11:00:23.587+02:002009-12-02T11:00:23.587+02:00Lehtikuusi kommentoi:
"Tosin et kirjoitukses...Lehtikuusi kommentoi:<br /><br /><i>"Tosin et kirjoituksessasi perustellut tieteellisesti miksi suosittelit kyseisiä ruoka-aineita, vaikka pidit huonona sitä, että "superfoodilaiset" eivät näin tee."</i><br /><br />En ole aivan varma, ymmärsinkö mitä tarkoitit. Jos tarkoitit blogikirjoituksessani suosittelemiani punasipulia, kotimaisia marjoja, saksanpähkinöitä, yrttimausteita, vihreää teetä, tummaa suklaata, omenia ja sitrushedelmiä, niin tieteellinen perustelu löytyy siitä, että tutkimustieto osoittaa (a) näissä olevan merkittäviä määriä flavonoideja ja/tai (b) niiden saannin yhdistyvän vähäisempään sairastavuuteen ja kuolleisuuteen. Esimerkiksi <a href="http://www.booky.fi/book.php?book_id=9789510323885" rel="nofollow">Ravintoa sydämelle</a> -kirjassani olen perustellut tutkimusviitteisiin tukeutuen, miksi flavonoideja ylipäänsä ja miksi tiettyjä flavonoideja sisältäviä ruokia erityisesti kannattaa käyttää enemmän.<br /><br />Aina löytyy yksilöllisiä poikkeuksia. Jos koet, että hyvin vähäisenkin suklaamäärän sisältämä sokeri haittaa sinua, sinun kannattaa tietysti välttää sitä. Ylipäänsä on hyvä käyttää tervettä järkeä. :-)<br /><br />Sokeria on ehkä alettu puhdistaa sen vuoksi, että sen raakaruokosokerin bakteerit voivat olla ongelma massatuotannossa. Ehkä asiaan liittyy myös esteettisiä syitä, en tiedä.<br /><br />Luonnonantimet (marjat, sienet) ovat periaatteessa ilmaisia, mutta ne eivät voi väestötasolla muodostaa kovinkaan suurta osaa ruokavaliosta. Siksi niistä ei ole köyhien ravitsemusongelman laajamittaiseksi ratkaisijaksi.<br /><br />Espanjassa ei varmaankaan kiinnitetä riittävästi huomiota kasvinsuojeluaineiden rajoittamiseen, mutta olen silti sillä kannalla, että kasvisten sisältämien terveydelle tärkeiden aineiden, mm. karotenoidien ja fytokemikaalien ja K-vitamiinin, riittävän saannin turvaamiseksi on parempi syödä vaikkapa Espanjassa tehotuotettuakin parsakaalia kuin jättää se syömättä tuotantotavan vuoksi.Juhana Harjuhttps://www.blogger.com/profile/17054647455809401203noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8247124230321274841.post-19826409809274805562009-12-02T10:18:32.410+02:002009-12-02T10:18:32.410+02:00Kiitoksia kirjoituksestasi. On hyvä, että tästä a...Kiitoksia kirjoituksestasi. On hyvä, että tästä aiheesta löytyy asiallista vastakritiikkiä. Aina pitää kaikissa asioissa olla napojen molemmat päät, että tasapaino pysyy ü. Tosin et kirjoituksessasi perustellut tieteellisesti miksi suosittelit kyseisiä ruoka-aineita, vaikka pidit huonona sitä, että "superfoodilaiset" eivät näin tee. <br /><br />Sanoit, että tummassa suklaassa on niin vähän sokeria, ettei siitä ole haittaa. Minun elimistöni on täysin eri mieltä asiasta. Joten asia taitaa olla persoonakohtainen. Kroppani sietää huomattavasti paremmin intiaanisokeria kuin tavallista sokeria, muttei sitäkään välillä ollenkaan. Minun maalaisjärkeni ja elimistöni sanoo, että sokeri, jossa on mukana muutakin kuin pelkkää hiilihydraattia (esim. kivennäisaineita), on elimistölle terveellisempää, kuin puhdistettu sokeri, joka sisältää vain hiilihydraattia. Onkohan näistä tutkimustietoa? <br /><br />Sellainen asia minua ihmetyttää, että miksi se sokeri on puhdistettu? Samoin, miksi niin suuressa määrin ryhdyttiin käyttämään valkoisia vehnäjauhoja täysjyväjauhojen sijaan joskus muutama vuosikymmen sitten. Oliko tämä valmistustekninen juttu, vai pitikö saada kaikelle kansalle levitettyä ylemmän luokan ruokakulttuuri?<br /><br />Samoin mietityttää esim. seuraava asia. Miksi maustamaton jogurtti on kalliimpaa kuin sokerilla ja makuaineilla maustettu? <br /><br />Minusta ruoka/terveys/elintapavallankumous on tervetullut ja vääjäämätön asia. Siitä olen hyvilläni. Sanoit, että köyhät kärsii tässä eniten. Asiahan ei tarvitse olla niin. Nyt kun korostuu luonnon antimien arvo ja ne saavat mediasta tilaa, niin nehän ovat ilmaista "superia".<br /><br />Espanjasta kasvatetuista ja suomeen roudatuista vihanneksista. Keskustelin maa- ja metsätaloustieteellisessä opiskelevan entisen puutarhurin kanssa Espanjan viljelytavoista ja siitä noudattavatko he torjunta-ainemääräyksiä ja muita viljelyyn liittyviä määräyksiä. Keskustelussa tuli sellaista tietoa, että Espanjassa ei ainakaan pyritä minimoimaan torjunta-aineiden ja lannoitteiden käyttöä, joten minulta tahtovat Espanjan markettuliaiset jäädä hyllylle.Lehtikuusihttps://www.blogger.com/profile/14139049976830716978noreply@blogger.com