17. maaliskuuta 2008

Kissat ovat hyväksi sydämelle


Goalainen kissa. Kuva JH.

Yhdysvaltain Aivohalvausliiton kansainvälisessä konferenssissa julkistettiin söpö tutkimustulos: kissan omistaminen vähentää sydäninfarktiriskiä. Ihmisillä, joilla ei ollut kissaa, oli tutkimuksen mukaan 40 prosenttia korkeampi riski kuolla sydäninfarktiin kuin kissaa lemmikkinä pitävillä.

Tutkimuksen tulokset perustuivat runsaan 4400 ihmisen aineistoon, ja tulokset oli vakioitu useiden sekoittavien tekijöiden, kuten iän, sukupuolen, rodun, systolisen verenpaineen, tupakoinnin, diabeteksen, seerumin kolesterolin ja kehon painoindeksin osalta. Siten ainakaan nämä tekijät eivät voi olennaisesti selittää kissanomistajien pienempää sydäninfarktiriskiä. Muiden lemmikkien omistamisen ei havaittu alentavan vastaavalla tavalla riskiä.

Itse uskon, että kissalla on rauhoittava, stressiä lievittävä ja hellyyttä herättävä vaikutus. Kissanomistajat saattavat myös persoonallisuuksina poiketa esimerkiksi koiranomistajista, sillä kissoihin ei komentaminen oikein tepsi. Siksi autoritaariset persoonallisuustyypit eivät useinkaan pidä kissoista.

Tutkimusta johtanut lääketieteen tohtori Adnan Qureshi totesi hauskasti, että mikäli tulokset vielä vahvistetaan muissa tutkimuksissa, kissan pitämistä lemmikkinä voidaan pitää kustannustehokkaana keinona vähentää korkean riskin potilaiden sydänkohtausten ja mahdollisesti myös aivohalvausten riskiä.

Tutkimus on lisä niiden lukuisten tutkimusten joukkoon, jotka osoittavat terveyden olevan hyvinkin kokonaisvaltainen asia. Siihen vaikuttavat myös sosiaaliset, psyykkiset ja henkisetkin tekijät. Näiden tekijöiden tunnustaminen osatekijöiksi ei suinkaan merkitse perinteisten kovien ja helposti mitattavien riskitekijöiden kieltämistä.

Qureshi A et al. Cats as domestic pets reduce the risk of cardiovascular diseases: Results from the Second National Health and Nutrition Examination Study Mortality Follow-up Study. ASA Meeting 2008.

8 kommenttia:

 1. Jo tuo kuva laskee stressitasoa ainakin minulla!

  VastaaPoista
 2. Jatkan yksinpuheluani: On oikeastaan yllättävää, että koirat eivät tuota vastaavaa yhteyttä. Koiran pito kuitenkin edellyttää päivittäistä ulkona liikkumista ja tuottaa sosiaalisia verkostoja muiden koiranulkoiluttajien kanssa, ja niiden molempien luulisi olevan riskiä vähentäviä tekijöitä.

  VastaaPoista
 3. Mirka virkkoi:

  "On oikeastaan yllättävää, että koirat eivät tuota vastaavaa yhteyttä. Koiran pito kuitenkin edellyttää päivittäistä ulkona liikkumista..."

  Tuota ihmettelin itsekin.

  Toistaiseksi täytyy vaan jäädä odottamaan, läpäiseekö kissatutkimus vertaisarvioinnin ja tulee julkaistuksi kokonaan jossain tieteellisessä lehdessä. Nythän ainoastaan sen abstrakti (tutkimustiivistelmä) on julkistettu.

  VastaaPoista
 4. Koiranilmat, pureskellut kengät sun muu tuho aiheuttaa stressiä ja kompensoi myönteiset tekijät?

  VastaaPoista
 5. Poikkeus vahvistanee sääntöä, minun ja kissojen välinen suhde on ainakin niin ahdistusta, angstia ja apeutta herättävä, että eivät voi minun sydämelleni olla hyväksi :D

  VastaaPoista
 6. Jams kirjoitti:

  "Poikkeus vahvistanee sääntöä, minun ja kissojen välinen suhde on ainakin niin ahdistusta, angstia ja apeutta herättävä, että eivät voi minun sydämelleni olla hyväksi :D"

  Ilman muuta. Kissanomistajat yleensä ovat tietysti niitä, jotka pitävät kissoista. Harva masokistisuuttaan kissan hankkii... :-)

  VastaaPoista
 7. Tässä vielä kissoista kiinnostuneille linkki kissasta, joka vaistoaa potilaiden kuoleman.

  VastaaPoista

Haluan säilyttää blogissani miellyttävän ilmapiirin. Eri mieltä saa olla, mutta töykeitä, halventavia tai jankkaavia kommentteja ei julkaista.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...