Aiemmin korkeammat D-vitamiinitasot raskausaikana on yhdistetty lasten pienempään ykköstyypin diabeteksen ja astman riskiin.
Ravintoasiantuntija Juhana Harju kirjoittaa tähän blogiin ravinnosta, ravintolisistä ja terveydestä
— Sinulle, joka haluat pitää parempaa huolta terveydestäsi.
7. kesäkuuta 2009
Auringonvalon hyödyt alkavat jo raskausaikana
Runsaamman auringonvalon saannin hyödyt alkavat jo raskausaikana. Uudessa seurantatutkimuksessa on nyt havaittu, että raskauden viimeisen kolmanneksen aikana runsaammin auringon UVB-säteilyä saaneiden äitien lapset kasvoivat kookkaammiksi ja heidän luunsa suuremmiksi. Vaikka ero vähemmän aurinkoa saaneiden äitien lapsiin verrattuna ei ollut suuri, se vastaa kuitenkin 5 prosenttia pienempää murtumariskiä. Tutkijat uskovat, että havaitut runsaamman auringonvalon hyödyt johtuvat äitien korkeammista D-vitamiinitasoista raskauden viimeisellä kolmanneksella. Onhan se sikiöllä tärkeä luuston varhainen kehitysvaihe.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Minäpä menen nyt auriinkoon, vaiks en ole raskaana...
VastaaPoistaEli viikkoon en ole täällä vaan mökillä hyttysiä tappamassa ja rillaamssa....Voi hyvin..hanne
Tuoreimmassa Avain-lehdessä oli juttua MS-taudin ja D-vitamiinin yhteydestä, josta sinäkin olet joskus kirjoittanut.
VastaaPoistaTutkimusten mukaan jo sikiövaiheella on vaikutusta ja aurinkoa suositeltiin niin odottaville äideille kuin kaikelle muullekin kansalle.
Vielä kun löytäisin tuon lehden, jotta voisin tarkistaa faktat..
Tämä ei liity aiheeseen mitenkään, haluaisin vain mielipiteesi eräästä asiasta. Olen lukenut ja kuullut paljon hyvää kylmäpuristetusta kookosöljystä, mutta kuten niin usein, vastakkaisiakin mielipiteitä löytyy. Onko aine mielestäsi hyödyllinen vai haitallinen?
VastaaPoistaHanne,
VastaaPoistaKiitos toivotuksista. Nauti mökkielämästä!
Veera,
Olet oikeassa siinä, että korkeammat D-vitamiinitasot ja runsaampi auringon UVB-säteily vähentävät MS-taudin riskiä. Onpa viime aikoina MS-taudin relapsejakin onnistuttu torjumaan korkeilla annoksilla D-vitamiinia.
Avain-lehti löytyy helposti googlettamalla. Kuten mainitsitkin sen viime numerossa on juttu D-vitamiinista ja MS-taudista. Lyhyessä artikkelissa, jossa asiantuntijana on käytetty TAYSin apulaisylilääkäri Hanna Kuusistoa, todetaan mm. näin:
"Auringonvalo vaikuttaa jopa raskaana olevaan äitiin siten, että marraskuussa syntyvillä lapsilla näyttää olevan noin 19 prosenttia vähäisempi riski sairastua MS-tautiin kuin niillä, jotka syntyvät toukokuussa. Tämän on katsottu johtuvan siitä, että odotusaika talvella altistaa äidin
vähäiselle D3-vitamiinin määrälle."
Koko artikkeli on luettavissa klikkaamalla tätä.
Pia,
Väitteet kookosöljyn terveellisyydestä perustuvat pääasiassa muutamiin vanhoihin eläinkokeisiin ja laboratoriotutkimuksiin. En pidä näyttöä niin vakuuttavana, että sen perusteella ryhtyisin käyttämään kookosöljyä. Mielestäni ruokavaliossa kannattaa lisätä sellaisten rasvojen käyttöä, joiden hyödyistä on hyvää näyttöä. Niitä ovat erityisesti omega-3-rasvahapot (EPA, DHA ja alfalinoleenihappo). Niitä on esimerkiksi rasvaisessa kalassa, rypsiöljyssä ja saksanpähkinöissä.
Myös siementen ja siemenöljyjen sisältämä linolihappo (omega-6) kuuluu kohtuullisesti saatuna terveellisiin rasvoihin — varsinkin silloin kun myös omega-3-rasvoja saadaan riittävästi. Tyydyttyneiden rasvojen saantia kannattaa yleisesti ottaen rajoittaa, vaikka ruokavalio sietääkin niitä jonkin verran.
Jos jonkin trooppisen kasviöljyn käyttöä harkitsisin, niin se olisi punainen palmuöljy, sillä siinä on poikkeuksellisen paljon eri luonnollisen E-vitamiinin muotoja. Vähäisesti ja ravintolisänomaisesti käytettynä punainen palmuöljy voisi hyvinkin olla terveellistä, mutta sen saanti voi Suomessa olla vaikeaa. (Jos joku tietää hyvälaatuisen punaisen palmuöljyn saannista Suomessa, tähän blogiin saa postittaa tietoja.)
D-vitamiinitutkija John Cannell on postannut raskausajan D-vitamiinin tärkeästä vitamiinitasojen merkityksestä sekä äidille että vauvalle kattavan uutiskirjeen sivustolleen muutama päivä sitten:
VastaaPoistahttp://www.vitamindcouncil.org/newsletter/pregnancy-and-gestational-vitamin-d-deficiency.shtml
Mielestäni teksti täydentää mainiosti Juhanan kiinnostavia juttuja täällä.
MS-taudin ohella on myös jotain näyttöä siitä, että esimerkiksi Crohnin tautia sairastavat saattavat hyötyä D-vitamiinista/auringonvalosta:
http://www.crohnjacolitis.fi/cgi-bin/yabb2/YaBB.pl?num=1234835041
Se vielä pitää puklauttaa ulos, että tuosta VDC:n linkistä selviää myös, että äidin D-vitamiinin puutos altistaa moninkertaiselle riskille joutua keisarinleikkaukseen. Äidilläni oli hyvälaatuinen myooma estämässä syntymistäni luo0nnollista kautta ja sektion tiedetään lisäävään jonkin verran riskiä allergioihin ja joihinkin muihin immuunijärjestelmän häiriöihin.
VastaaPoistaTässähän tuntee hyvää vauhtia olonsa iatrogeeniseksi potilaaksi, eli terveydenhuolto on voinut todennäköisesti aiheuttaa matalilla D-suosituksilla omat sairauteni.
Neonomide,
VastaaPoistaVitamin D Council on tosiaan hyvä sivusto, jolle on koottu paljon tietoa viime vuosien keskeisistä D-vitamiinitutkimuksista. Suosittelen sivustoon tutustumista kaikille, jotka ovat kiinnostuneita perehtymään D-vitamiinin vaikutuksiin perusteellisemmin. Sivustolle pääsee klikkaamalla tätä.