Jo aiemmista tutkimuksista tiedetään, että kahvinjuonti vähentää diabeteksen riskiä tai voi ainakin viivästyttää sen puhkeamista. Asiaa on tutkittu edelleen laajassa ranskalaisessa kohorttitutkimuksessa, joka käsitti lähes 70 000 naista.
Tutkimuksessa havaittiin, että nimenomaan lounaan yhteydessä juodusta kahvista on hyötyä. Enemmän kuin pienen kupillisen (1,25 dl) juoneilla oli kolmannesta pienempi diabeteksen riski verrattuna kahvia juomattomiin. Käytännössä siis iso kupillinen kahvia lounaan yhteydessä voi auttaa vähentämään diabeteksen riskiä.
Sokerin lisäämisellä tai kahvin kofeiinittomuudella ei ollut vaikutusta. Sen sijaan maitokahvi ei vähentänyt diabetesriskiä. Lisäksi pikakahvin vaikutus oli heikompi kuin tavallisen kahvin.
Tutkimuksen tuloksilla lienee merkitystä lähinnä keskivartalolihaville ihmisille, joilla on kohonnut diabetesriski. Kahvinjuontiin ei tietenkään pidä tukeutua ainoana keinona ehkäistä diabetesta, vaan se tulisi pikemminkin nähdä painonhallinnan, liikunnan ja ruokavalion glykeemisen kontrollin tukena. Viime mainittuhan tarkoittaa sitä, että tulisi välttää ruokia, joilla on nopeaa verensokeria kohottavaa vaikutusta. Myös riittävä D-vitamiinin saanti on tärkeää, koska se parantaa ratkaisevasti insuliiniherkkyyttä (solujen kykyä ottaa vastaan insuliinia).
Lähde:
Sartorelli DS et al. Differential effects of coffee on the risk of type 2 diabetes according to meal consumption in a French cohort of women: the E3N/EPIC cohort study. Am J Clin Nutr. 2010 Feb 10.
Jaahans, joutuu kaivamaan taskunpohjat siihen toiseenkin espressokoneeseen... /huoh/. :-D
VastaaPoistaHyvää ystävänpäivää Juhana! : )
VastaaPoistaKiitos. Samoin sinulle, Verna!
VastaaPoistaKiinnostavaa tässä on se, että kofeiini otettuna irrallaan on aika usein lisännyt insuliiniresistenssiä, mutta kahvin (ja teen?) mukana sitä vähentävää.
VastaaPoistaJokin kahvin ainesosa estää kofeiinin negatiivista vaikutusta ?
Neo,
VastaaPoistaMyös kofeiiniton kahvi oli yhteydessä pienempään diabeteksen riskiin, joten diabetesta ehkäisevä vaikutus ei ollut kofeiinin ansiota. Kahvissa on klorogeenihappoa ja trigonelliinia (kahvin karvas makuaine), jotka hidastavat varhaista glukoosi- ja insuliinivastetta. Ne pääasiassa selittänevät kahvin diabetesriskiä vähentävän vaikutuksen.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19324944
Kahvissa on myös lignaaneja ja magnesiumia, joilla myös voi olla hyödyllisiä vaikutuksia.
Aivan. En tosin väittänytkään, että kofeiini olisi hyödyllistä, vaan esitin että se vaikkapa tabletteina näyttää olevan sokeri-/insuliiniaineenvaihdunnalle haitallista. Tämän - uutisesi kanssa täysin samaan tulokseen päätyvän - reviewin abstraktissakin tämä todetaan:
VastaaPoista"They (kahvin DM2:sta alentava vaikutus) also exist despite clear evidence showing that caffeine causes acute postprandial hyperglycemia and lower whole-body insulin sensitivity."
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19088791
Itse vihaan kahvin makua, mutta en toisaalta reagoi useinkaan teen piristävään vaikutukseen kuten pitäisi.
Onko tumma- ja vaaleapaahtoisen kahvin välillä eroja - terveysvaikutuksissa ylipäätään? Ja onko mitään rautaista tahdonvoimaa lukuunottamatta(jota minulla ei ole)"niksiä" päästä eroon tolkuttomasta aamukahvin kittaamisesta? Mistä tällainen epänormaalin kiihkeä ja tyydyttämätön kahvinhimo(4-6 kupillista)johtunee?
VastaaPoistaHei Päivi,
VastaaPoistaEn tiedä, että tumma- ja vaaleapaahtoisen kahvin välillä olisi eroja terveellisyydessä, mutta on se mahdollista. Jos joku lukijani tietää, tiedot ovat tervetulleita.
Luulisin, että kuvaamasi aamukahviaddiktion taustalla on lähinnä kofeiinin koukuttavuus. Jokin hetkellinen elämänympäristön muutos voisi olla avuksi riippuvuudesta irti pääsemiseksi — esimerkiksi viikon matka johonkin täysin toisenlaiseen maahan tai vaikkapa paastokurssi kotimaassa voisivat auttaa asiassa.
Toinen mahdollisuus voisi olla esimerkiksi se, että korvaisit osan aamukahvikupillisista vihreällä teellä. Kokeile vaikka ensin puolittaa aamukahvin määrä ja juo sen lisäksi vihreää teetä sen verran kuin tekee mieli.
Kiitos vastauksesta! Nytpä muistinkin, että kaksi vuotta sitten joogaleirillä ollessani koukku katkesi - ruokavaliossa kun ei ollut lainkaan kahvia. Tosin käytiin porukalla aamupalan jälkeen lähikahvilassa kupillisilla, mutta van yksillä...valitettavasti kohtuullisuus ei jäänyt tavaksi. Onneksi on aina päivä uus.
VastaaPoista