2. lokakuuta 2012

Kilpirauhanen ja sydänterveys

Valtsun terveysblogissa on tässä kirjoituksessa mielenkiintoista pohdintaa kilpirauhasen vajaatoiminnasta sydäntaudin riskitekijänä.

Suomalaisten tilanne on sikäli mielestäni melko hyvä, että nykyisin saamme lähes riittävästi jodia ja seleeniä suolan jodioinnin ja lannoitteisiin lisätyn seleenin ansiosta. Nämä ovat kilpirauhasen toiminnalle keskeisiä ravintoaineita. Riskiryhmässä näiden ravintoaineiden saannin osalta ovat lähinnä jodioitua suolaa, maitotuotteita ja kalaa välttävät. Myös suomalaisessa luomuviljassa, vaikka se muuten hyvä valinta onkin, on seleeniä niukasti.

Olen itse pohtinut sähkömagneettisen säteilyn kilpirauhasta haittaavaa vaikutusta. Monet sähköherkät kertovat reagoivansa kilpirauhasella sähkösaasteeseen, ja lisäksi eläinkokeissa on havaittu, että 900 MHz-taajuuksinen radiotaajuinen säteily alentaa kilpirauhashormonien tasoja. Myös kilpirauhasen terveydestä huolehtimiseksi kännyköiden ja langattomien verkkojen rajoittaminen voi siis olla paikallaan.

Lähteitä:

Eşmekaya MA, et al. Pulse modulated 900 MHz radiation induces hypothyroidism and apoptosis in thyroid cells: a light, electron microscopy and immunohistochemical study. Int J Radiat Biol. 2010 Dec;86(12):1106-16.

Koyu A, et al. Effects of 900 MHz electromagnetic field on TSH and thyroid hormones in rats. Toxicol Lett. 2005 Jul 4;157(3):257-62.

McQuade C, et al. Hypothyroidism and moderate subclinical hypothyroidism are associated with increased all-cause mortality independent of coronary heart disease risk factors: a PreCIS database study. Thyroid. 2011 Aug;21(8):837-43.

8 kommenttia:

  1. Blogaus hyppäsi tänne! :P Tuo "Testailua vain" on miun blogi keskeneräisille kirjoituksille. http://valtsuhealth.blogspot.fi/2012/10/sydantaudin-tarkein-syy-nayttaisi.html

    VastaaPoista
  2. Minulla muuten T3-kilpirauhashormonin käyttö on laskenut sykettä hurjasti. Vuosia leposyke oli aina yli 90, jonka pistin muiden sydänvaivojeni (myokardiitti, läppävika jne) piikkiin. Tämä siis ennen kuin edes oli varsinaista kilpirauhasen vajaatoimintaa ja huolimatta esim. magnesiumista ja ubikinonista, joka helpotti selvästi rytmihäiriöitä ja tykyttelyjä.

    Nyt kun tyroksiinin lisänä on keväästä asti ollut T3, leposyke pysyy alhaisissa 70-lukemissa lähes aina. Luulen, että voin päästä vielä alle 70:n, kun lisään T3:n annosta.

    -Maija Haavisto

    VastaaPoista
  3. Maija,

    Kiitos tiedosta.

    Kirjallinen tuotantosi tekee muuten vaikutuksen. Olet varsinkin ikääsi nähden saanut paljon aikaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Juhana. Olen joskus ennenkin kommentoinut blogiisi, mutta en ole tainnut mainita, että luin aikoinaan paljon kirjoituksiasi Sfnetissä.

      Minulta piti tulla ensi vuonna ruokavalioita käsittelevä kirja (tai sellainen oli suunnitelmissa), mutta se peruuntui ja sen sijaan näyttäisi tulevan pitkäaikaissairauksia (taas) käsittelevä kirja, jossa tosin ravitsemuksella on suurempi rooli kuin aikaisemmissa kirjoissani.

      Poista
    2. Se on totta. Ennen kuin tulin blogimaailmaan, kirjoittelin paljon ravitsemuksesta noissa usenet-ryhmissä, myös englanninkielisissä.

      Poista
  4. Kirjoitat asiallisesti ja kiihkottomasti, kiitos siitä!

    Olisi mukava kuulla käsityksiäsi lisämunuaisten uupumuksesta.

    VastaaPoista
  5. Hei Hoo M.,

    Kiitos, sitä yritän.:- ) Kysymästäsi aiheesta en osaa sanoa paljon mitään, vaikka sitä joissain koulutuksissa on käsitelty. Nämä ovat vähän sellaisia asioita, että kaikkiin terveyden ja ravitsemuksen osa-alueisiin ei ehdi paneutua kunnolla.

    VastaaPoista

Haluan säilyttää blogissani miellyttävän ilmapiirin. Eri mieltä saa olla, mutta töykeitä, halventavia tai jankkaavia kommentteja ei julkaista.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...