Veren matalat magnesiumin tasot näyttävät kasvattavan aivohalvausriskiä noin 25 prosentilla uuden tutkimuksen mukaan. Myös vähäinen magnesiumin saanti ruokavaliosta oli yhteydessä suurempaan aivohalvausriskiin, vaikkakaan tämä tulos ei aivan saavuttanut tilastollista merkitsevyyttä (P = 0.09).
Magnesium alentaa aivohalvausriskiä mahdollisesti sen ansiosta, että magnesiumilla on hieman verenpainetta alentavaa vaikutusta. Korkea verenpainehan kohottaa aivohalvausriskiä.
Aiemman tutkimuksen mukaan magnesium näyttää alentavan myös kakkostyypin diabeteksen riskiä. Tukholman Karoliinisen Instituutin meta-analyysissä (tutkimusten tutkimuksessa) jokainen 100 milligramman lisä magnesiumin saannissa oli yhteydessä 15 prosenttia vähäisempään kakkostyypin diabeteksen riskiin.
Periaatteessa suomalaiset saavat suosituksiin nähden magnesiumia keskimäärin riittävästi, mutta tässä referoidut tutkimukset herättävät kysymyksen, ovatko suositukset riittävällä tasolla.
Finravinto 2007 -raportin mukaan viljatuotteet ovat merkittävin magnesiumin lähde suomalaisilla. Valkoisissa jauhoissa ja niistä leivotuissa tuotteissa magnesiumia on kuitenkin vain vähän, mutta täysjyvävilja on hyvä lähde. Muita hyviä magnesiumin lähteitä ovat muun muassa pähkinät, auringonkukan siemenet ja monet pavut. Näitä olisikin hyvä syödä nykyistä enemmän.
Lähteet:
Serum and Dietary Magnesium and Risk of Ischemic Stroke. American Journal of Epidemiology.
Magnesium intake and risk of type 2 diabetes: a meta-analysis. Journal of Internal Medicine.
Olen kuullut, että seesaminsiemenet tulisi liottaa ennen käyttöä jotta fytaattihappo poistuu. Onko pähkinöissä, manteleissa ja kurpitsansiemenissä sama juttu? Olen myös miettinyt liukeneeko liotusveteen paljon ravinteita?
VastaaPoistaHei,Sivi. Liottaminen olisi suositeltavaa, jotta mineraalien imeytyminen olisi parempaa. Pähkinöiden, manteleiden ja kurpitsansiementen liottamisella on todennäköisesti vastaavia hyötyjä, mutta se ei merkitse sitä, että niillä ei olisi terveyshyötyjä, vaikka ne syötäisiinkin liottamattomina.
VastaaPoistaTässäkin asiassa ns. elävän ravinnon valmistusmenetelmiin tutustuminen olisi hyödyllistä. Sehän on ruokavaliosuuntaus, jossa siemeniä, manteleita ja pähkinöitä usein liotetaan ja hienonnetaan ja joskus myös idätetään.
Olen tutustunut elävään ravintoon ja käytänkin sitä osaksi. Missään ei kuitenkaan ole kerrottu liukeneeko liotusveteen paljon kivennäisaineita. Eli menetänkö paljonkin ravinteita kun heitän liotusveden pois, kun sitä ei suositella käytettäväksikään paitsi kukille tietty? Tiedätkö tästä asiasta tarkemmin?
VastaaPoistaEn usko, että liotusveteen liukenee juurikaan ravintoaineita, koska siemenet ja pähkinät ovat rakenteeltaan varsin tiiviitä.
VastaaPoistaKiitos vastauksesta! Taas yhtä asiaa viisaampi tämän jälkeen. :)
VastaaPoista