17. joulukuuta 2009

D-vitamiini hidastaa vanhenemista ja lisää terveitä elinvuosia

"Eri arvioiden mukaan D-vitamiinin riittävällä annostelulla voitaisiin saada 2—5 tervettä elinvuotta lisää", selviää Tampereen yliopiston uusia D-vitamiinitutkimuksia referoivasta tiedotteesta.

Olen jo aiemmin kertonut blogissani, että riittävän D-vitamiinin saannin on osoitettu olevan yhteydessä vähäisempään telomeerien lyhenemiseen. Myös sillä on merkitystä ikääntymisen ehkäisemisessä.

Lähde:

D-vitamiini hidastaa vanhenemista ja lisää terveitä elinvuosia. Tampereen yliopisto.

2 kommenttia:

  1. Lueskelin jo Tuohimaan & Ru-Loun alkuperäisartikkeleita ja väitteitä kalsidioli-muodon affiniteetista VDR:ään.

    Suomeksi sanoen, Tuohimaan ja ystävien Belgiassa aivan äskettäin seminaarissa esittämien tulosten perusteella on saatu toistaiseksi kovinta näyttöä siitä että lähes inaktiivina pidetty ja elimistön D-vitamiinistatusta parhaiten kuvaava "varastomuoto" eli 25(OH)D kalsidioli onkin hormoni, kuten siitä muodostuva aktiivimuoto kalsitriolikin.

    Tästä seuraavat johtopäätökset optimaalisten pitoisuuksien U-käyrästä taas eivät tunnu läheskään niin "uudelta" tiedolta. Tuohimaan argumentit julkisuudessa vuosien ajan ovat promotoineet nykyisen suosituksen ylivertaisuutta - kunnes nyt.

    Kaiken kaikkiaan tiedotteesta ja tulosten raportoinnista jää sellainen maku, että suomalainen ryhmä haluaa omia itselleen irtopisteitä kuumaan aiheeseen (ja apurahoja?) läpinäkyvällä ad hoc -retoriikalla.

    Tieto D-vitamiinin olennaisista terveysvaikutuksista kun ei ole ihan niin Tampereen yliopiston tutkijoiden laupiaasta labrasta käsiimme viime kuussa tippunutta, jotta juuri nyt "Suomessa olisi syytä kokonaan uudelleen arvioida D-vitamiinin terveydelliset vaikutukset", vaan tietoa on kertynyt tasaisesti erityisesti viimeisen 10 vuoden ajan.

    Kuka hyötyy - cui bono ?

    Tätä läpinäkyvää hiekkalaatikkotason tiedepolitiikkaa kiinnostavampaa olivat toisen artikkelin väitteet, että ikääntymiseen liittyvä kuulon heikkeneminen liittyisi D-vitamiinistatukseen ja näyttö olisi jo osteoporoosin ja riisitaudin luokkaa.

    - Neo

    VastaaPoista
  2. Hei Neo, lyhyesti sanottuna epäilen ihan samaa, eivätkä minullekaan tiedot kalsidiolin aktiivisuudesta olleet uusia.

    VastaaPoista

Haluan säilyttää blogissani miellyttävän ilmapiirin. Eri mieltä saa olla, mutta töykeitä, halventavia tai jankkaavia kommentteja ei julkaista.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...