Keski-ikäiset ja sitä vanhemmat muistavat hyvin 1970-luvun mainoskampanjat (vai oliko se 1960-luvun loppua?), joissa kehotettiin menemään munalla töihin. Sen jälkeen suhtautuminen kananmuniin on muuttunut pariinkin otteeseen matkan varrella.
Nyt MediUutiset kirjoittaa, että "kananmuna päivässä voi olla liikaa" viitaten uuteen American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä julkaistuun tutkimukseen. Olen aiemmin Ravintoa sydämelle -kirjassani ja tässä blogissa esittänyt samansuuntaisia näkemyksiä.
Toinen iskulause, jolla munakunta maalaisliittolaisten poliitikkojen henkisellä tuella yritti saada kansan talkoisiin syömään munavuorta oli "Syö muna päivässä".
VastaaPoistaAikaisemmin maatalouspolitiikka pääsi todellakin ohjaamaan liikaa suomalaisten syömisiä. Nyt vuorostaan elintarviketeollisuus muokkaa terveellisyyttä koskevia mielikuvia tuotevalikoimallaan ja markkinoinnillaan.
VastaaPoista...ja kuulemani sisäpiirihuhun mukaan elintarviketeollisuuden niskassa on vähittäiskaupan keskusliikkeet.
VastaaPoistaMinulle ei siltikään kyllä yksi muna riitä...
...korrelaatio ei-diabeetikoilla ei ollut vahva eikä se ole eri tutkimuksissa systemaattinen. Diabeetikoilla näyttää olevan.
"...ja kuulemani sisäpiirihuhun mukaan elintarviketeollisuuden niskassa on vähittäiskaupan keskusliikkeet.
VastaaPoistaSaattaa olla. En tunne asiaa, joten en voi sanoa tuosta paljon mitään.
...korrelaatio ei-diabeetikoilla ei ollut vahva eikä se ole eri tutkimuksissa systemaattinen.
Ihmisten on vaikea hyväksyä omien tottumustensa ja mieltymystensä vastaisia tosiasioita. ;-)
Minusta näiden linnkkien tulos on paitsi mukavampi niin ennen kaikkea raportointi sekoittavien tekijöiden osalta selkeämpi kuin valitsemassasi tutkimuksessa.
VastaaPoistaLisäksi näiden lopputulos on sama:
http://jama.ama-assn.org/cgi/content/abstract/281/15/1387?ijkey=0a3dfe5cd8a2f8530bc91a0d4632f94b8a0b4de5&keytype2=tf_ipsecsha
http://www.medscimonit.com/fulltxt.php?ICID=470141
Mitä linkittämiisi tutkimuksiin tulee, niin niissä katsottiin ainoastaan kananmunan syönnin yhteyttä sydäntauteihin, ei kokonaiskuolleisuuteen. Kokonaiskuolleisuus on se 'mikä jää viivan alle', se ratkaisee.
VastaaPoistaKirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaSpekuloida voi loputtomasti. Se mitä tämä uusi tutkimus osoittaa on se, että vähintään munan päivässä syövien kuolemanriski kasvaa hieman. Itse syön yhden keitetyn munan keskimäärin joka toinen päivä eli 3-4 munaa viikossa. Tämä tutkimus tukee linjaani.
VastaaPoistaNo, mikä siinä munassa lisää kuolemaa?
VastaaPoistaSe onkin vaikea kysymys. Se saattaa liittyä jollain tavalla kananmunan kolesteroliin ja ehkä sen hapettumiseen. Joissain väestötutkimuksissa ruokavalion kolesteroli yhdistyy korkeampaan sairastuvuuteen ja kuolleisuuteen, vaikka ruokavalion kolesteroli ei paljon seerumin kolesterolia kohotakaan.
VastaaPoistaToinen mahdollinen selitys on se, että kananmunien runsaampi syöminen vie ruokavaliossa tilaa joiltakin muilta terveellisiltä ruoka-aineilta.
Ja kolmas mahdollinen selitys on se, että runsas kananmunien syönti yhdistyy muuten epäterveellisempiin ruokailutottumuksiin tai elämäntapoihin. Tutkimuksissahan on yleensä pyritty ottamaan nämä ns. sekoittavat tekijät huomioon, mutta niiden vaikutusta saattaa silti jäädä jäljelle.
Mutta nämä ovat vain arvauksia.
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaVoi olla noinkin, Mirka.
VastaaPoista