Alhaisilla D-vitamiinitasoilla on aiemmin havaittu olevan yhteys tavalliseen kausi-influenssaan, ja uskoisin niillä olevan vaikutusta myös siihen, miten hyvä immuuniteetti on sikainfluessaa vastaan. D-vitamiinin tiedetään parantavan luonnollista eli niin sanottua ensilinjan immuniteettia.
Ravintoasiantuntija Juhana Harju kirjoittaa tähän blogiin ravinnosta, ravintolisistä ja terveydestä
— Sinulle, joka haluat pitää parempaa huolta terveydestäsi.
21. lokakuuta 2009
D-vitamiinin puutos syynä pohjoisen sikainfluenssaepidemiaan?
Sodankylässä, Rovaniemellä ja Meri-Lapissa on jo pieni sikainfluessaepidemia. Päivä tai pari sitten uutisissa kerrottiin, että sen alkamista Sodankylästä pidetään pelkkänä sattumana. Itse epäilen kuitenkin vahvasti, että pohjoisen ihmisten alemmat D-vitamiinitasot saattavat erityisesti altistaa taudille.
Tunnisteet:
D-vitamiini,
Sikainfluessa
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Eikö tämä huomio myös puhu sen puolesta, että D-vitamiini käyttäytyy kuten opportunistiset infektiot esimerkiksi AIDS:issa?
VastaaPoistaEli kun synnynnäinen immuniteetti heikkenee tarpeeksi, viruksen _jo saaneet_ ihmiset alkavat sairastella?
Pelottavinta tässä mielestäni on se, että viruksen infektointikyvyn täytyy olla aivan muuta luokkaa kuin oletetaan. Uutena viruksena sen kyky levitä sairaista terveisiin on noin kaksinkertainen normaaliin kausi-influenssaan verrattuna WHO:n mukaan.
Sikainfluenssan täytynee toimia kuten muutkin influenssavirukset, eli leviää "hyvien tartuttajien" kautta, jotka eivät välttämättä itse ollenkaan sairastu.
Sekundaarinen tarttumiskykyhän on influenssaviruksilla mahdottoman matala, eikä ainoissa kontrolloiduissa tutkimuksissa virusta olla saatu oikein mitenkään leviämään sairaista terveisiin.
Ehkä suurin osa jo kantaa virusta, mutta pääosin D-vitamiinitasot ratkaisevat se, kuka sairastuu ja kuka ei?
Edesmennyt Edgar Hope-Simpson joka keksi influenssan "opportunistisuuden" ja vuodenaikasyklin, keksi aiemmin myös vesirokon taipumuksen jäädä elimistöön latentiksi infektion jälkeen, puhjeten joillain vuosia myöhemmin vyöruusuna.
Toimisiko influenssavirus samalla tavoin, on mielestäni hyvä kysymys...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaNeonomide kirjoitti:
VastaaPoista"Eli vaihtelu D2-pitoisuuksissa oli valtavaa, 5 - 195 µg:n välillä per 100 grammaa. Metsästä poimitut sienet ovat siis ylivoimaisesti ravinnon paras D-vitamiinin lähde."
Joo, mutta se on todellakin D2-vitamiinia, jonka biologinen aktiivisuus on heikompaa kuin esimerkiksi kalan sisältämän D3-vitamiinin. Lisäksi metsäsienet keräävät raskasmetalleja.
Periaatteessa viljeltyjen sienten D2-vitamiinipitoisuutta voidaan kohottaa huomattatavastikin antamalla niille UVB-säteilyä. Näin on joissain tutkimuksissa tehtykin, mutta vielä puuttuu, että kaupalliset herkkusienien valmistajat ryhtyisivät antamaan herkkusienille UVB-valoa D2-vitamiinin tuotannon lisäämiseksi.
Anteeksi, laitoin viestin vahingossa väärään ikkunaan.
VastaaPoistaOn aivan totta, että D2-vitamiini on joissain tutkimuksissa ollut tehottomampaa kuin D3-vitamiini ja näin uskon itsekin. Kuitenkin mm. Michael Holick on eri mieltä.
Tänne oli tarkoitus laittaa kommentti tuohon sikainfluenssaan liittyen:
D-vitamiinitasojen tippumisen ohella on todennäköistä, että alhaisemmat lämpötilat lisäävät infektioiden todennäköisyyttä. Oheinen eläintutkimus antaa siitä varsin selvää näyttöä:
http://www.sciencedaily.com/releases/2008/03/080330203401.htm
Tämä perustunee viruksen proteiinikuoressa tapahtuviin muutoksiin lämpötilasta riippuen. Matalammassa lämpötilassa kuoli on paksu ja geelimäinen ja auttaa infektoitumista.
Neonomide:
VastaaPoista"On aivan totta, että D2-vitamiini on joissain tutkimuksissa ollut tehottomampaa kuin D3-vitamiini ja näin uskon itsekin. Kuitenkin mm. Michael Holick on eri mieltä."
Jossain pari kuukautta sitten lukemassani D-vitamiinia koskevassa tutkimuksessa tai tieteellisessä artikkelissa todettiin, että D3-vitamiinista on todettu muodostuvan lukuisia metaboliitteja, joilla kaikilla saattaa olla joitakin terveydellisiä vaikutuksia, kun taas D2-vitamiinista oli osoitettu muodostuvan vain kahta metaboliittia. Lähdettä en valitettavasti muista. Kyse ei siis ole välttämättä ainoastaan siitä, että D3-vitamiini kohottaa kalsidiolitasoja kestävämmin kuin D2-vitamiini.