Aamu-TV:ssä oli tänään pari terveyttä koskevaa ohjelmaosuutta. Ne saivat minut hieman mietteliääksi. Ensimmäisessä osuudessa haastateltiin erästä Helsingin terveyskeskuksen päällikköä. Hän pohti haastetta kyetä vähentämään terveyspalveluiden kysyntää. Muuten jatkuu trendi, jossa sairaanhoidon kulut kohoavat jatkuvasti, mihin ei pidemmällä tähtäimellä ole varaa.
Ilmeisenä keinona minulla tulee mieleen, että terveydenhuollossa tulisi panostaa ennaltaehkäisevään terveydenhoitoon ja elämäntapakeinoihin. Ne ovat edullisia ja kustannustehokkaita. Näitä keinoja ovat erityisesti liikuntaan ja terveelliseen ruokavalioon ohjaaminen.
Elämäntapaohjausta on toki olemassa terveydenhuollossa nykyisinkin, mutta tarjottavat keinot ovat ylimalkaisia. Ne ovat usein vain pöydillä olevia esitteitä terveyskeskusten odotushuoneissa. Elämäntapaohjauksen laatua tulisikin parantaa siten, että eri sairauksien ehkäisyyn olisi tarjolla laadukasta ja kattavaa ohjausta kaikissa terveydenhuollon portaissa. Asia edellyttäisi myös lisäkoulutusta.
Elämäntapaohjauksen puutteet tulivat käytännössä esille Aamu-TV:n Aamutohtorissa, jossa eräs sisätautien erikoislääkäri oli puhumassa verenpainetaudista. Hyvin hanakasti hän oli tarjoamassa korkeasta verenpaineesta kärsiville potilaille heti verenpainelääkitystä ilman mitään mainintaa siitä, että ensin tulisi kokeilla ruokavalion ja muiden elämäntapakeinojen vaikuttavuutta.
Mitään mainintaa siitä, että verenpainetta voitaisiin mahdollisesti alentaa hyvällä ruokavaliolla ei ollut; ainoana hän mainitsi suolan käytön vähentämisen. Kuitenkin verenpainetta alentavan DASH-ruokavalion tehosta on tutkimusnäyttöä (ks. alla). DASH-ruokavaliossa on monia osatekijöitä, mutta keskeistä on kasvisten ja hedelmien syönnin lisääminen.
Kasvisten ja hedelmien syönnin lisääminen on tärkeää, koska niissä on verenpainetta alentavaa kaliumia. Kalium toimii verenpainetta kohottavan natriumin vastavaikuttajana. Kalium myös vähentää verenpainehormonien toimintaa ja lisää natriumin eritystä virtsaan. Lisäksi kasvisten ja hedelmien sisältämillä folaatilla, karotenoideilla ja fytokemikaaleilla on lievää verenpainetta alentavaa vaikutusta.
Yhdistettynä painon pudottamiseen ja liikunnan lisäämiseen DASH-ruokavalio saattaa hyvinkin riittää monille, joiden verenpaine on vain lievästi koholla. (Kerron DASH-ruokavaliosta ja muista verenpaineeseen vaikuttavista elämäntapakeinoista tarkemmin Ravintoa sydämelle -kirjassani, joka perustuu laajaan tutkimustietoon.)
Myös stressinhallinnan merkitys verenpainetaudin hoidossa jäi Aamutohtorissa mainitsematta, vaikka erilaisten stressinhallintamenetelmien verenpainetta alentava vaikutus on hyvin osoitettu. D-vitamiinistakin olisi voitu kertoa, koska sen vähäinen saanti on yhdistetty verenpaineen kohoamisen riskiin.
Tutkimusviitteitä:
Ongelma lisäksi on, että olemassa oleva ruokavalio-ohjaus on täysin kaupallisesti määräytynyttä. Kasvikset toki mainitaan, mutta rasva on mörkö eikä proteiininkaan osuutta korosteta riittävästi. Takana on yleensä joko Leipätiedotus tai Valio.
VastaaPoistaNo sanopa muuta! Olen tätä suuresti ihmetellyt varsinkin kun elämä on onnistunut parantamaan mut useista vaivoista elämäntapamuutosten suosiollisella avustuksella.
VastaaPoistaMun vanhemmat ovat lääkäreitä (pian eläköityviä jo), joten olen pienenä marinoitunut siinä maailmankuvassa (ja myös ihan niissä lääkkeissä...) jossa joka terveysongelmaan on kemiallinen ratkaisu. Mutta kun eihän se ole niin, ne ei useinkaan ratkea, pahenevat vaan ajan kanssa.
Koetan tässä vähin erin tarjoilla tota DASHia mun miehelle joka yhä jaksaa käydä pikaruokapaikoissa ja ostaa valmismarinoituja possupihvejä, jos käy vuorollaan kaupassa. Kärsii korkeasta verenpaineesta, yllättäen. (Mutta monessa muussa suhteessa siis ihan erinomainen mies ;)
Mirka, kaupallista värittymistä informaatiossa tosiaan on. Huomasin esimerkiksi äskettäin, että paras suomenkielinen kuvaus DASH-ruokavaliosta (ehkä blogiani lukuunottamatta) on nykyisin Maito ja Terveys -sivustolla. Siitä lukija saa helposti sellaisen vaikutelman, että maitotuotteet olisivat DASH-ruokavalion keskeinen osa. Niin ei tietenkään ole, vaan kasvisten ja hedelmien rooli on merkittävämpi.
VastaaPoistaAnu, olipa mukava lukea kommenttisi! Esimerkiksi monilla verenpainelääkkeillä on haittavaikutuksia. Sen vuoksi olisi periaatteessa parempi, jos verenpaineen alentamiseeen päästäisiin ruokavaliolla, painon pudottamisella ja liikunnan lisäämisellä. Näillä kun on vielä muitakin hyviä terveysvaikutuksia.
DASH-ruokavaliota kannattaa senkin vuoksi suositella, että sen noudattamisen ei pitäisi olla vaikeaa, kunhan vain sen oppii ottamaan käyttöön. (Muuten minäkin olen sitä mieltä, että miehesi vaikuttaa erinomaiselta. Terveisiä vain hänellekin. :-D )
Niin ja oma osuutensa sopassa on myös sillä, että potilaat eivät saa tarvitsemaansa hoitoa vaan ainoastaan jonkun lääkepurkin.
VastaaPoistaKärsimässäni taudissa ei ole mitään funktiota niillä masennuslääke, verenpaine jne lääkkeillä, koska on erinäisiä oireita (ei edes sitä masennusta ole!)jotka liittyy vaan ihan taudin kuvaan, kun se on edennyt ja hoitoa en ole saanut, mutta oireet on vähentynyt, kun otin asiat omiin käsin ja etsin sen taudin netistä oireiden perustella, vaadin labrat ja lääkkeen. Tähän kului vuosia ja lääkärin mielestä olin vain masentunut. Ah kuinka helppoa onkaan KAIKKI työntää masennuksen piikkiin.
Nina, kiitos kommentista. Tosi hienoa, että olet jaksanut ottaa asioista selvää. On totta, että moderni lääketiede keskittyy aivan liian usein pelkkään oireiden hoitoon. Syitä ei useinkaan pyritä selvittämään. Usein on kuitenkin hyvä tehdä yhteistyötä lääkärin kanssa, vaikka itse pyrkisikin varsinaiseen syiden selvittelyyn ja kokonaisvaltaisempaan itsehoitoon.
VastaaPoistaHyvä kirjoitus.
VastaaPoistaJuhana, onko sinulla mielipidettä siihen, miksi useilla metsästäjä-keräilijöillä verenpaineet ovat keskimäärin luokkaa 103/63?
Tuo systolinen kuulostaa melkein mahdottoman alhaiselta mutta he eivät silti kaadu portaisiin?;-)
http://heartscanblog.blogspot.com/2009/10/no-blood-pressure.html
Uskoisin, että siihen on monia syitä, jotka vaikuttavat yhdessä. Ruokavalio, runsas liikunta, yleinen stressittömyys, raitis ilma, runsas auringonvalon saanti...
VastaaPoistaMinulle tulee mieleen vähäinen sokerikuorma (koholla oleva insuliini nostaa), hoikkuus ja vähäinen suolansaanti. Monilla metsästäjäkeräilijöillä yhdessä tanssiminen on keskeinen seurustelumuoto iltaisin. Sopivasti liikuntaa ja tiivistä yhteisöllisyyttä. Ylipaino käytännössä tuntematon. Ja toki myös ruonsas D, etelässä auringosta, pohjoiset kansat taas ovat syöneet pääosin kalaa, joten rohkeimmatkin esitetyt D-tasot ovat toteutuneet sieltä.
VastaaPoista