Fineli on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylläpitämä elintarvikkeiden koostumustietopankki, jossa jokainen voi kätevästi tarkistaa ruoka-aineiden sisältämien ravintoaineiden määrän. Suomalaisille sivustossa on erityisen hyödyllistä suomen- tai ruotsinkielisyyden lisäksi se, että useiden elintarvikkeiden tiedot perustuvat tosiasiallisiin suomalaisista elintarvikkeista mitattuihin analyysituloksiin.
Finelissä on myös näppärä Ruokakori-toiminto, jonne voi syöttää päivän aikana syömänsä ruuat ja jossa voi antaa ohjelman laskea niistä saadut ravintoainemäärät.
Ja sitten heikkouksiin. Niistä ikävin on se, että Finelin tietoja ei korjata edes silloin kun niiden virheellisyydestä on huomautettu. Esimerkiksi tietokannassa on elintarvikekummajainen "merilevä spirulina". Kummajainen se on sen vuoksi, että spirulina ei ole merilevä, vaan lammissa kasvatettu makean veden mikrolevä. Finelin ilmoittama "merilevä spirulinan" jodimäärä (36 000 mcg/ 100g) vastaa tanskalaisen tietokannan kombu-merilevälle ilmoittamaa määrää. (Spirulinassa on nettilähteiden mukaan jodia vain noin 40 mcg/ 100 g, joka on todennäköisemmin lähempänä oikeaa kuin Finelin ilmoittama tieto. Myös nori-merilevän jodipitoisuus on melko alhainen.)
Joo, oon huomannu ihan saman! esimerkiksi soijamaidon kohdalla kalsium-arvot ei pidä oikein mihinkään kaupan tuotteeseen paikkaansa. Vegaanina kalsiumin pohtiminen on tärkeää ja on tylsää, että tommonen periaatteessa näppärä ja hyödyllinen työkalu antaa vääriä tuloksia.
VastaaPoistaKiitos kommentista, Elina. Totta puhut.
VastaaPoistaVegaaneille tuolla jodipitoisuudellakin on erityistä merkitystä, koska erityisesti heillä on tavattu usein jodin puutosta ainakin mikäli Vegaaniliiton sivuihin on luottamista.
http://www.vegaaniliitto.fi/vegaia/2007/talvi/jodi.html
Yleisesti ottaen joditilanne on kuitenkin hyvä suomalaisessa väestössä pöytäsuolan jodioinnin ansiosta. Jos kuitenkin käytetään merisuolaa tai ruususuolaa, jodin saanti voi jäädä liian vähäiseksi, koska näiden jodipitoisuus on jodioitua pöytäsuolaa huomattavasti alempi.
Jaa-a. Fineliä en olekaan koskaan noin tarkkaan tarkastellut, vaikka sivuilla tuleekin käytyä.
VastaaPoistaSuuri osa populasta varmasti pitää sivustoja hyvinkin luotettavana. Tälläiset huomiosi ovat hyviä , jotta luotettavuus säilyisi-palvelun tarjoajan.
Kenen vastuulla on siis finelin päivitys ja luotettavuus?
Oletko aikeissa kirjoittaa lisää kirjoja ravinnosta? Tarvetta olisi todella, varsinkin meillä allergia, lisäaine puolella Suomessa.
Hei,
VastaaPoistaFineli on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ravitsemusyksikön ylläpitämä. Joitain virheitä Finelissä tosiaan on.
Kiva kuulla kiinnostuksestasi kirjoittamiseeni. Minulla on tällä hetkellä toinen ravintokirja työn alla. Se on aika pitkällä.
Itse käytän tätä todella paljon ja olenkin lähettänyt heille palautetta moneen otteeseen että lisäisivät tuotteita mutta hitaat ovat heidän rattaat. :/
VastaaPoistaAika jännä muuten kun katsoo
spiruliina-merilevän koostumusta niin sen jodipitoisuus on kutakuinkin 36000.0µg/100g. Näin pikaisesti laskettuna 1800µg/5g joka on about päiväannos
Suurin hyväksyttävä päiväannos sille on määriteltynä finelissä 600µg/vrk. Seuraakohan tästä jotain haittoja jos joka päivä tuota syö tai edes muutaman kerran viikossa.
Edit: Korjasin pari virhettä.
Hei,
VastaaPoista"Merilevä spirulinan" tiedot ovat siis tällä hetkellä väärät, minkä yritin blogikirjoituksessani kertoa. Oikeasti siinä ei ole 36 000 mcg jodia 100 grammassa, vaan tieto on peräisin jonkin merilevän pitoisuudesta. Spirulinasta ei voi saada liikaa jodia, koska se on makean veden levä, jossa ei ole paljon jodia.
Sen sijaan joissakin merilevissä on paljon jodia ja niiden jodipitoisuudet myös vaihtelevat.
Merilevää itsekin käyttäneenä tiedän, että kuivatun merilevän grammamääräiset annoskoot ovat yleensä pieniä. Esimerkiksi yksi kuivattu nori-arkki (20 x 20 cm) painaa vain 3 grammaa.
Finelin ilmoittama suurin päiväsaanti on kirjallisuuden valossa määrä, jota pidetään varmasti turvallisena. Suurempi määrä saattaa johtaa kilpirauhasongelmiin, mutta toisaalta tiedetään, että runsaan jodinsaannin siedettävyys on aika hyvä. Silti Japanissa, jossa käytetään todella runsaasti merilevää, on jonkin verran enemmän kilpirauhassairauksia mahdollisesti juuri erittäin runsaan jodinsaannin vuoksi.
Tuo yllättää. Olin kuvitellut, että kilppariongelmia olisi selitetty soijasta johtuviksi, ja merilevien jodi nimenomaan vähentäisi niitä?
VastaaPoistaVeikkaisin, että on kysymys määristä. Pieni määrä merilevää on terveellistä, liiallinen haitallista kilpirauhaselle.
VastaaPoistaOK. Finelin puutteista vielä, sinänsä erittäin kätevä eniten-vähiten -haku tarjoaa aivan järjettömiä annoskokoja. Esim. ohessa K-vitamiini eniten -haussa, se tarjoaa keskikoiseksi annokseksi 60 g tuoretta basilikaa, persiljaa tai ruusukaalia. Kyllä ruusukaalia keskimäärin enemmän syö, tuoreita yrttejä taas ei tuommoista määrää mitenkään. Itse olen päätynyt valitsemaan annokseksi aina 100 g, ja sitten tulosta luen sillä silmällä, mikä on omassa käytössäni realistinen käyttömäärä.
VastaaPoistahttp://www.fineli.fi/topfoods.php?compid=2274&fuclass=all&specdiet=none&items=100&from=top&portion=m&lang=fi
Joops noh kiitoksia tästä, helpompi taas tulkita asioita. :)
VastaaPoistaOlin jo innoissani tästä uudesta toiminnnosta, kun luulin että Ruokakori laskee tarkasti päivän aikana saadut vitamiinit + hivenaineet ja erottelisi rasvahapot, sokerit jne. Laskuri summasikin yhteen vain saadut proteiinit, hiilarit, rasvat ja alkoholin. Höh.
VastaaPoistaVai enkö vaan osannut käyttää? :) Olen siis aiemmin käyttänyt Fineliä etsiessä yksittäisen elintarvikkeen spesifimpejä tietoja, joten sitä perus hakutoimintoa en tarkoita. Ehdin käsittää, että vihdoin on tullut palvelu johon voisi syöttää oman "ruokapäiväkirjan" ja tuloksena olisi kattavampi analyysi (= sama lista minkä saa näkymään yksittäisestä elintarvikkeesta). Mutta ilmeisesti ei?
Hei Piia,
VastaaPoistaSen jälkeen kun olet antanut ohjelman laskea ravintoarvot, tulee näkyviin sivu, joka on otsikoitu 'Ruokakori'. Sen alapuolella on sana 'Ravintotekijäryhmä'. Sanan vierellä on näkyvissä vetolaatikko, josta voit nuolta klikkaamalla valita esim. kivennäis- ja hivenaineet tai vitamiinit. Eli ruokakori näyttää kaikki mikroravintoaineetkin.
OO vau, kiitos Juhana! Se on sittenkin niin elämää helpottava palvelu kuin alunperin ajattelinkin :) (Muistaen tietysti mahdolliset asiavirheet.) Nyt vaan mielenkiinnolla laskemaan saako omalla ruokavaliolla kaikkea tarpeeksi, tai ehkä jopa liikaa..
VastaaPoistaLaitoin THL:lle (pitkän ja perusteellisen) palautteen Finelin tietokannan puuttuvista tuotteista. Puolustin myös erikoisemmilta kuulostavien elintarvikkeiden lisäystä listalle sillä, että ne ovat monen kasvissyöjän ( tai muuten vaan terveydestään huolehtivan henkilön) arkipäivää. Varsinkin D-vitamiinin, B12-vitamiinin, kalsiumin, hivenaineiden ym. saannista on huolehdittava tarkkaan.
VastaaPoistaTässä esimerkkejä mitä tuli toivottua: siemenet (hampun, kurpitsan, pinjan), muutamia pähkinöitä, papuja / linssejä / ituja / versoja, kaura-, soija- ja hamppumaito, quinoa, couscous, hedelmät (granaattiomena, lime), eksoottiset kuivatut marjat (goji, inca, mulberry), levätuotteet (spirulina, nori, dulce, kelp, chlorella), kylmäpuristetut rasvat (raffinoimaton kookosöljy...), vuorisuolat, inkivääri, kotimaisia yrttejä (lehdet, kasvit, voikukka).
No osa ehkä vielä "marginaaliväestön" käytössä, mutta hauskinta tässä on se, että tietokannasta löytyy mm. 15 erilaista pullaa. Esimerkiksi iduista kerrotaan vaan keskiarvo: "sinimailanen / mungopapu".
Ja kyseessä ei siis ollutkaan kovin uusi palvelu vaan ilmeisesti ollut käytössä jo useamman vuoden. Jos muistan niin käyn kirjoittamassa tänne mitä vastaavat... jos vastaavat :)
Vastaus tuli supernopeasti!
VastaaPoista"Hei,
kiitos asiallisesta palautteesta ja hienoa, että olet löytänyt ruokakorin! Koostumustietokannasta ilmestyy päivitetty versio kerran vuodessa, useampiin päivityksiin ei valitettavasti riitä resursseja. Seuraava päivitys ilmestyy ensi kesänä ja pyrimme päivityksessä huomioimaan vegetaristien toiveet."
THL:lle kannataa lähettää (info@thl.fi) korjaus ja parannusehdotuksia. Ja vaikka kaikkia ei sinne päivitettäisi niin tärkeintä että edes osa päätyy listalle. Harmi, etteivät tee edes korjauksia välittömästi jos löytyy selkeitä virheitä...
Kesää odotellessa! :)
Hei Piia,
VastaaPoistaKiitos informoinnista! Hyviä ehdotuksia olet tehnyt sinne.