24. marraskuuta 2009

Ubikinoni vähentää tuntuvasti sydäntapausten määrää

Ubikinoni (CoQ10) on vitamiinin kaltainen aine ja rasvaliukoinen antioksidantti, jota käytetään yleisesti ravintolisänä. Se ehkäisee vanhenemismuutoksia, ihon rypistymistä ja LDL-kolesterolin hapettumista. Ubikinoni tuottaa energiaa muun muassa sydän- ja aivosoluille, joita se suojaa sairastumisilta ja rappeutumiselta.

Ubikinonia suositellaan etenkin statiinilääkitystä käyttäville potilaille, koska statiinilääkitys alentaa elimistön ubikinonipitoisuuksia, jotka voidaan ubikinonilisällä jälleen korjata normaaleiksi.

Ubikinoni vähentää sydäntapausten, kuten sydäninfarktien ja sydänkuolemien määrää, kuten muutama vuosi sitten tehty satunnaistettu, sokkoutettu ja kontrolloitu tutkimus osoittaa. Tutkimusryhmään kuuluneet olivat vastikään sydäninfarktin saaneita potilaita, jotka käyttivät päivittäin 120 milligramman ubikinonilisää. Vertailuryhmä, joka myös koostui vastaavista sydäninfarktin saaneista potilaista, käytti B-vitamiinilisää.

Vuoden seurannan jälkeen havaittiin, että ubikinonia käyttäneillä sydäntapausten määrä oli peräti 45 prosenttia alempi kuin vertailuryhmässä. Kun ubikinoniryhmässä noin neljänneksellä oli uusia sydäntapauksia, niitä oli vertailuryhmässä lähes joka toisella.

Plasman E-vitamiinin määrä sekä hyvä HDL-kolesteroli kohosivat ubikinonilisää käyttäneillä. Sen sijaan rasvojen hapettumiseen ja vapaisiin radikaaleihin liittyvien aineiden (tiobarbituurihappo-reaktiiviset aineet, malondialdehydi, dieenikonjugaatit) määrä aleni ubikinonia saaneilla. Sitä käyttäneet tunsivat myös paljon vähemmän väsymystä kuin vertailuryhmäläiset.

Muissa tutkimuksissa on lisäksi osoitettu, että ubikinonilisä alentaa hyvin verenpainetta. Ubikinonilisä alentaa systolista verenpainetta jopa 17 elohopeamillimetriä ja diastolista verenpainetta jopa 10 mmHg ilman merkittäviä haittavaikutuksia.

Tavallisesti käytetyt annokset ovat 60-120 milligrammaa päivässä sydänsairaille, mutta terveille ubikinonitasojen ylläpitämiseen riittää mielestäni 30 milligrammaa päivässä. Lisätietoa kaipaaville suosittelen tohtori Tolosen asiantuntevaa artikkelia ubikinonista (alla). Siinä kerrotaan myös ubikinonin muista hyödyistä.

Lähteitä ja lisätietoa:

Effect of coenzyme Q10 on risk of atherosclerosis in patients with recent myocardial infarction.

Coenzyme Q10 in the treatment of hypertension: a meta-analysis of the clinical trials.


Ubikinoni (Koentsyymi Q10). Tri Tolonen.

15 kommenttia:

  1. Saako tuota ubikinonia mitenkään luonnollisella tavalla ravinnosta, vai onko se pakko ottaa ravintolisänä? Tarvitseeko terve aikuinen sitä?

    VastaaPoista
  2. Hei,

    Ubikinonia saa ravinnosta, mutta vain pieniä määriä. Nuoren aikuisen elimissä ubikinonia on runsaasti, mutta kudosten ubikinonipitoisuudet laskevat iän myötä. Pitoisuuksien lasku voi käytännössä ilmetä esimerkiksi väsymyksenä.

    Mielestäni on kysymys vähän iästä, voinnista ja rahatilanteesta, kannattaako ubikinonia käyttää. Terve ihminen ei sitä välttämättä tarvitse, mutta se voi parantaa jaksamista ja hidastaa ikääntymismuutoksia. Itse käytän päivittäin 30 mg ubikinonilisää, jonka vaikutuksen huomaan (tai huomaan aina, kun tauon jälkeen aloitan).

    VastaaPoista
  3. Suuret mielet ajattelevat samankaltaisesti ? ;-)

    Kirjoittelin nimittäin ubikinonilla tehdyistä tutkimuksista eri foorumeille aivan parin päivän sisään. Hieno aine, tärkein suurten LDL-partikkelien kuljettama antioksidantti ja olennainen tekijä solujen energialaitosten eli mitokondrioiden toiminnassa.

    Ubikinoni on Suomesta ostettuna käsittämättömän kallista, verrattuna mm. USA:n hintoihin.

    Pitkän aikaa ajattelin etten sitä nuorena ihmisenä tarvitse, kunnes huomasin tämän:

    Gökbel H, Gül I, Belviranli M, Okudan N. The effects of coenzyme Q10 supplementation on performance during repeated bouts of supramaximal exercise in sedentary men. Journal of Strength Conditioning Research 2009


    Urheilulisäravinnekin, hienoa!

    Ubikinoni voi myös ehkäistä migreenejä ihan KäypäHoidon mukaan:

    http://www.kaypahoito.fi/kh/kaypahoito?suositus=hoi36050


    Jos on "ravintolisäihmisiä", niin sanoisin että Q10 kuuluu ihan perusryyneihin. Sitä on käytetty statiinien aiheuttamiin lihaskipuihin vuosia.

    Osaatko Juhana (tai joku muu) sanoa, voiko mustapippurin piperiini (kauppanimi Bioperine™) parantaa Q10:n imeytymistä, kuten se näyttää monien muiden ravinteiden kohdalla tekevän ?

    VastaaPoista
  4. Hei Neonomide,

    Ubikinonista migreenin apuna olinkin jo aiemmin kirjoittanut.

    Tämän sivuston mukaan bioperiini voi parantaa ubikinonin imeytymistä, mutta näyttää aika hyvin imeytyvän ilmankin.

    http://www.bioperine.com/coQ10.html

    Pienellä varauksella noihin hienoihin kaavioihin täytyy suhtautua, koska en näe tutkimusviitettä.

    VastaaPoista
  5. Meidän lähiluontaistuoteputiikissa myydään Brainsharp-nimistä kalaöljyä jossa on omega-3/6/9, Ubikinonia, D-vitamiinia. Ajattelin kokeilla kun tulee halvemmaksi jos rupee erikseen ostelemaan. Pitää kyllä vielä hieman googlailla tuotteesta ja määristä.

    VastaaPoista
  6. Oho, unohdin mainita E-vitamiinin myös. D-vitamiinia tosin joutuukin ostaa erikseen kun tuossa on niin pieni määrä sitä mutta ihan hyvä lisä sekin on omega-3 ja ubin ohella. :)

    VastaaPoista
  7. Dragofix,

    Katsoin ko. tuotteen tuotetiedot. Siinä ubikinonin ja D-vitamiinin määrä on niin pieni, että niillä ei ole käytännön merkitystä. Omega-6- ja omega-9-rasvahappoja ei puolestaan ole syytä hankkia ravintolisistä; ne saa helposti ravinnosta. En suosittele.

    VastaaPoista
  8. Hmm onko tuo jotenkin huono vai? Koska sen sisältämät ravintoarvot sopisivat minulle jos ottaisin about 3teelusikallista sitä. Se riittäisi juuri saamaan:
    - 30mg ubikinonia
    - 15µg d-vitamiinia (lisä vain)
    - 30mg e-vitamiinia (saan sitä just suosituksien verran)
    - omega3:sta

    Mites noista 6/9, onko niistä haittaa ylimääräisenä? Haluisin myös välttää pillerivalmisteet, saiskohan ubikinonia sitten muussa muodossa?

    VastaaPoista
  9. Minun laskupäälläni tuote riittäisi vain kahdeksi viikoksi, jos käytät sitä 15 ml päivässä, eli tulisi aika kalliiksi. Mutta miten vain.

    Niistä omega-6- ja omega-9-rasvahapoista ei ole haittaa. Vastaa vain samaa kuin söisit hieman rypsiöljyä, jossa niitä myös on.

    VastaaPoista
  10. Joop, noh ei tämä pahemmin ole rahasta kiinni. Pitänee koittaa ainakin, kattoo sitten miten jatkaa. :)

    VastaaPoista
  11. Tiedetäänkö, onko merkitystä, ottaako miedompaa valmistetta päivittäin vai vahvempaa esim. pari kertaa viikossa?

    VastaaPoista
  12. Mirka,

    Nettitietojen mukaan ubikinonin puoliintumisaika on 30-50 tuntia, joten annostelu esimerkiksi joka toinen päivä kävisi, mutta pari kertaa viikossa saattaa olla ehkä vähän liian harvoin jos haluaa pitää pitoisuuden jatkuvasti vakiona.

    VastaaPoista
  13. Hivenaine tutkimuksessa ubikinoni/koetsyymi q10 arvo oli 1.78 ...Onko se hyvä/riittävä?

    VastaaPoista

Haluan säilyttää blogissani miellyttävän ilmapiirin. Eri mieltä saa olla, mutta töykeitä, halventavia tai jankkaavia kommentteja ei julkaista.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...