31. maaliskuuta 2010

Iäkkäiden D-vitamiinisuositusta kohotettiin — askel oikeaan suuntaan

Valtion ravitsemusneuvottelukunta on nostanut yli 60-vuotiaiden D-vitamiinisuosituksen 20 mikrogrammaan ja se on ympärivuotinen. Suositusta perustellaan sillä, että D-vitamiini vähentää iäkkäiden kaatumisten ja murtumien riskiä.

Suosituksen kohottaminen on askel oikeaan suuntaan, mutta riittämätön. D-vitamiinilla on nimittäin myös sydäntauteja, syöpää, diabetesta ja autoimmuunisairauksia ehkäisevää vaikutusta. Jotta kaiken ikäiset pääsisivät osallisiksi näistä D-vitamiinin suotuista vaikutuksista, olisi paikallaan, että D-vitamiinisuosituksia kohotettaisiin koko väestössä.

Ei ole myöskään mitään vakuuttavaa fysiologista syytä sille, miksi yli 60-vuotiaat tarvitsisivat juurikaan enemmän D-vitamiinia kuin nuoremmat. Auringonvalon vaikutuksesta ihossa tosin muodostuu vähemmän D-vitamiinia iäkkäillä, mutta suomalaisissa tutkimuksissa nuorilla on tavattu yhtä matalia D-vitamiinitasoja kuin iäkkäilläkin.

Itse suosittelen aikuisille 50 mikrogrammaa D-vitamiinia päivässä. Lisätietoa annostuksesta aiemmissa blogikirjoituksissani.

Viite ja lisätietoa:


4 kommenttia:

  1. Tohtori Matti Tolonen toivoi, että postitan hänen puolestaan kommentin tähän blogikirjoitukseen. Hän kirjoittaa näin:

    "Olen samaa mieltä Juhanan kanssa, että suosituksen nosto oli askel oikeaan suuntaan, mutta täysin riittämätön. Miksi juuri yli 60-vuotiaiden tulee ottaa D-vitamiinia ravintolisänä ympäri vuoden? Tähän valtion ravitsemusneuvottelukunnan (VRN) viestiin sisältyy (vaikkei sitä sanota suoraan) käsitys, että D-vitamiini ehkäisee ja jarruttaa ikääntymiseen liittyviä sairauksia ja rappeutumista.

    Minusta VRN:n olisi tullut antaa biologinen suositus: D-vitamiinia tulee ottaa niin paljon, että seerumin D-vitamiinin pitoisuus (S-D-25) nousee viitearvojen sisälle eli 75–250 nmol/l, mieluiten haarukan keskivaiheille eli noin 150 nmol:iin/l.

    Koska eri ihmiset käyttävät D-vitamiinia eri tavoin hyväkseen, ei yksi ja sama suun kautta nautittu mikrogrammamäärä anna kaikilla samaa vastetta. Tästä saadaan hyvä käsitys tarkastelemalla aloitteestani kerättyjä suomalaisten D-vitamiini käyttäjien ilmoittamia tietoja taulukossa:
    http://ravintokirja.fi/D-vitamiinit.pdf

    Saksassa ja USA:ssa tehtyjen terveystalousanalyysien perusteella näyttää siltä, että pelkästään D-vitamiinin saanin nostaminen aivan uudelle tasolle voi säästää miljardeja euroja vuosittain terveydenhuollon menoissa.

    Matti Tolonen"

    VastaaPoista
  2. Kiitän Mattia kommentista. Itse arvelisin, että on päädytty nostamaan vain yli 60-vuotiaiden suositusta, koska on katsottu, että D-vitamiinin kohdalla pelkästään kaatumisten ja osteoporoottisten murtumien ehkäisystä on riittävän vahvaa näyttöä. Mikäli tämä on todellakin syynä, se kertoo mielestäni ajattelun jäykkyyksistä, koska tutkimustietoa on jo niin massiivisesti. D-vitamiini on lisäksi elimistön itsensä valmistama aine, ei lääkeaine. Siten siltä ei pitäisi odottaa lääkeaineilta vaadittavaa näyttöä.

    D-vitamiinin kohdalla on kysymys siitä, että pyrkisimme hieman lähemmäksi niitä D-vitamiinitasoja, joihin olemme evolutiivisesti sopeutuneet. Siinä mielessä suosituksissa olisi ollut paikallaan asettaa kalsidiolille (25-OH-D) nykyisen tutkimustiedon valossa optimaalinen viitealue, kuten Matti hyvin ehdotti. Tosin olen aika lailla eri mieltä ihanteellisesta tasosta, koska väestötutkimuksissa alin kuolleisuus on jossain 85-100 nmol/l paikkeilla tutkimuksista riippuen, ja esimerkiksi luuston kohdalla yli 50-vuotiaaat saavuttavat parhaan luuntiheyden kalsidiolitasojen ollessa noin 100 nmol/l, ei yli sen.

    Olen myös täysin samaa mieltä siitä, että annosvasteessa on eroja, sekä siitä, että terveystaloustieteellisestikin tarkastellen D-vitamiinin saantia lisäämällä voitaisiin saavuttaa hurjia kansantaloudellisia säästöjä. Säästöjä voitaisiin saavuttaa erityisesti terveydenhuollossa, mutta myös tuottavuus kasvaisi työelämän poissaolojen vähentyessä.

    VastaaPoista
  3. Hieno juttu silti tuo nostopäätös.

    On myös todettava, että Suomi taisi olla ensimmäinen maa maailmassa, joka päätyi suosituksen nostamiseen.


    PS: Sinällään vähän surullista, että Suomi on ravintoaktivismin kannalta surkuhupaisa maa. Pari hassua lääkäriä, ravintoasiantuntijaa ja maallikkoa kertoo koko Suomelle, miten kannattaisi toimia ja loput ostaa iHerbista vitamiininsa.

    Kannatan mielenosoitusta.

    VastaaPoista
  4. Neo,

    Olet oikeassa siinä, että varovaisuudesta huolimatta edellä kävijänä otettu askel on tervetullut.

    Juuri se, että voin omalta osaltani tuoda esille jotain merkittävää ja uutta, motivoi tekemään tätä työtä. Ei olisi mieltä kirjoittaa asioista, jotka kaikki jo tietävät.

    VastaaPoista

Haluan säilyttää blogissani miellyttävän ilmapiirin. Eri mieltä saa olla, mutta töykeitä, halventavia tai jankkaavia kommentteja ei julkaista.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...