13. huhtikuuta 2010

Nopeat hiilihydraatit lisäävät sydäntautiriskiä naisilla

Nopeasti verensokeria kohottavat hiilihydraatit — mm. valkoinen leipä, sokeroidut juomat ja peruna — lisäävät sydäntautiriskiä naisilla uuden italialaisen kohorttitutkimuksen mukaan. Miehillä vastaavaa yhteyttä ei havaittu. Hitaasti imeytyvien hiilihydraattien runsaammasta käytöstä ei naisille sen sijaan ollut haittaa. Hitaasti imeyviä hiilihydraattejahan sisältävät esimerkiksi pasta, täysjyväviljatuotteet ja pavut.

Tutkimus vahvistaa käsitystä, että sydäntautiriskiin vaikuttavissa tekijöissä on sukupuolikohtaisia eroja. Jo aiemmin on muun muassa havaittu, että naisilla matala HDL-kolesteroli ja korkeat triglyseridit ovat sydäntaudin riskitekijöitä paljon vahvemmin kuin miehillä. Sekin puoltaa epäsuorasti ajatusta, että erityisesti naisille on tärkeää rajoittaa niiden hiilihydraattien syömistä, jotka kohottavat verensokeria nopesti. Miehille LDL-kolesterolin kurissa pitäminen on yleisesti ottaen tärkeämpää.

Lähde ja uutisartikkeli:


2 kommenttia:

  1. Mistä olet saanut tiedon, että täysjyväviljatuotteet ovat hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja?

    VastaaPoista
  2. Kaikki on suhteellista, hyvä Jari. Olen jo aiemmissa keskusteluissamme tuonut esille sen, että vaikka raffinoitujen hiilihydraattien ja täysjyväviljatuotteiden välillä ei ole suurta eroa niiden verensokeria kohottavassa vaikutuksessa, niiden insuliinitasoja kohottavassa vaikutuksessa on merkittävää eroa. Ja sillä on merkitystä.

    Lukuisissa tutkimuksissa on tullut esille, että täysjyväviljan käyttö alentaa muun muassa sydäntaudin, metabolisen oireyhtymän ja kakkostyypin diabeteksen riskiä. Näitä tutkimuksia löytyy helposti klikkamalla blogini vasemman laidan Täysjyvävilja-tägiä.

    Lisäksi on syytä huomata, että vaikka diabeetikoille on hyödyllistä rajoittaa myös täysjyväviljan käyttöä, ei ole mitään syytä olettaa, että sokeriaineenvaihdunnaltaan terveiden kannattaisi myös niin tehdä.

    VastaaPoista
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...