Onko sokeripitoisten tuotteiden verotus hyvä ajatus ja miten se pitäisi toteuttaa? Sinulla on nyt mahdollisuus ottaa kantaa siihen oikeusministeriön Ota kantaa.fi -kansalaisfoorumilla 15.4. asti.
Itse pidän epäilyttävänä sitä, että sokeriveroa selvitellään valtiovarainministeriön vetämänä. Se kertoo siitä, että verolla on ennen kaikkea fiskaalisia tavoitteita: sillä pyritään paikkaamaan valtiontaloutta. Olisikin parempi, että sokeriveron valmistelu siirrettäisiin valtiovarainministeriöltä sosiaali- ja terveysministeriölle.
Joka tapauksessa terveydellisten perusteiden pitäisi olla sokeriveron valmistelussa ensijaisia. Jotta veron ohjaava vaikutus todella toimisi, sokeriveron rinnalla tarvitaan veron alentamista tuoreilta vihanneksilta, hedelmiltä ja marjoilta. Se helpottaisi vähävaraisten mahdollisuuksia ostaa terveellistä ruokaa ja vähentäisi osaltaan sosioekonomisia terveyseroja, jotka ovat Suomessa suuria. Sokerivero tulisi siis toteuttaa kustannusneutraalisti, pyrkimättä lisätulojen hankkimiseen valtiolle.
Terveydellisistä syistä sokeriveroon tulisi tehdä pari poikkeusta. Ksylitolituotteet ja suklaa (erityisesti tumma suklaa) ovat eri syistä tutkitusti terveyttä edistäviä. Ksylitolituotteet vähentävät tunnetusti hampaiden reikiintymistä. Tumma suklaa puolestaan vähentää tehokkaasti sydäntautiriskiä: viime vuonna julkaistussa meta-analyysissä suklaata eniten syöneillä oli 37 prosenttia pienempi sydäntautiriski ja 29 prosenttia alempi aivohalvausriski:
"The highest levels of chocolate consumption were associated with a 37% reduction in cardiovascular disease (relative risk 0.63 (95% confidence interval 0.44 to 0.90)) and a 29% reduction in stroke compared with the lowest levels."
Ksylitoli ja tumma suklaa tulisikin terveydellisistä syistä jättää veron ulkopuolelle.
Viitteitä:
Todellakin samaa mieltä. Tätä veroa on odotettu!
VastaaPoistaEmilii @ HealthBerry
P.S. Kommentointi OpenID-profiililla ei onnistunut.
Kyllä, terveellinen ruoka edullisemmaksi - ja olen myös miettinyt ihan niinkin perustavaalaatua olevaa asiaa kuin ruuanlaittokoulutusta. Moni tietää, että koulun keittotunneilta ei välttämättä paljon jää teini-ikäisenä päähän ja aikuisempana voi mennä sormi suuhun, jos ei ole tottunut laittamaan ruokaa.
VastaaPoistaAjatuksellisesti haluaisin nähdä, että meillä järjestettäisiin esim. työväenopistoissa tms. matalan kynnyksen Terveellisen ruuanlaitto -kursseja, koska pelottavan monen suusta kuulee usein esim. "mä en osaa laittaa kalaa".
Erittäin hyvä lakialoite, ainakin siltä kantilta, että vihannekset ja hedelmät tulisivat edullisemmiksi, eikä vähävaraisemmillakaan perheillä olisi enää kynnystä ostaa terveellisempiä ruokia. Olen kahden vaiheilla sokeristen tuotteiden hintojen nostamisessa: kuten sanoitkin, muutosten ei tulisi tapahtua vain siksi, että Valtio hyötyisi rahallisesti, vaan nimenomaan kansanterveyssyistä. En tiedä, kumpi tässä aloitteessa on varsinaisesti takana. Ja lopulta voimme vain arvailla: Tekeekö se mitään muutoksia sokerituotteiden kulutukseen? Lapset saavat sitten vain enemmän karkkirahaa, kun tuotteet ovat kalliimpia :P Olen skeptinen tätä muutosta kohtaan, koska uskon, että tässä vain toistuu sama ilmiö kuin alkoholiveronkin kanssa: ne, jotka kuluttavat ko.tuotteita, myös ostavat niitä hinnasta riippumatta. Hinnankorotuksen pitäisi olla melkoisen suuri, että ihmiset todella rajoittaisivat kulutustaan...
VastaaPoistaTumma suklaa ja purukumi pitäisi todellakin sulkea verotuksen ulkopuolelle, eikä mielestäni esim. luonnollisille kermajäätelöille ole syytä laittaa makeisveroa. Vähärasvaisiksi prosessoidut, makeutusaineilla makeutetut maitotuotteet(jogurtit ym) puolestaan voitaisiin laittaa verotuksen piiriin, samoin vaaleat leivät, vanukkaat, sokerimehut ja kanannahkapullat ;) Terveellinen, luonnollinen ruoka edullisemmaksi ja kansan terveyttä uhkaavat prosessoidut sokeri-lisäaine-hötöt verotuksen piiriin.
Sokeriveroa valmistellaan valtiovarainministeriön alaisuudessa, ja sitä selvittävässä työryhmässä on yhdeksän (9) jäsentä, joista neljä (4) edustaa valtiovarainministeriötä. Vaikuttaa siis jo etukäteen aika selvältä, että fiskaaliset, valtiontalouden paikkaamiseen tähtäävät tavoitteet jyräävät terveydelliset, valitettavasti.
VastaaPoistaVaikka terveydellisiä perusteita muunkinlaisille ruokaveroille olisi, ruokaveroista ei nähdäkseni voi tehdä kovin monimutkaisia, koska se johtaa helposti soveltamis- ja valvontaongelmiin.
Mielenkiintoista tekstiä.
VastaaPoistaKiitos tästä. Meillä tuota Xylitolia pitäisi enemmän sisällyttää ruokavalioon. Ehkäpä jotain pastilleja hommata. Onhan se hyvä hampaiden reikiintymisen estämiseksi. Mielenkiintoinen ajatus tuo, että jättäisi xylitolin sekä tietyt suklaat verojen ulkopuolelle. https://www.hammaskeiju.fi/ksylitolipastillit-c-8.html
VastaaPoista