10. huhtikuuta 2008

Ehkei sittenkään kannata mennä munalla töihin

Keski-ikäiset ja sitä vanhemmat muistavat hyvin 1970-luvun mainoskampanjat (vai oliko se 1960-luvun loppua?), joissa kehotettiin menemään munalla töihin. Sen jälkeen suhtautuminen kananmuniin on muuttunut pariinkin otteeseen matkan varrella.

Nyt MediUutiset kirjoittaa, että "kananmuna päivässä voi olla liikaa" viitaten uuteen American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä julkaistuun tutkimukseen. Olen aiemmin Ravintoa sydämelle -kirjassani ja tässä blogissa esittänyt samansuuntaisia näkemyksiä.

12 kommenttia:

 1. Toinen iskulause, jolla munakunta maalaisliittolaisten poliitikkojen henkisellä tuella yritti saada kansan talkoisiin syömään munavuorta oli "Syö muna päivässä".

  VastaaPoista
 2. Aikaisemmin maatalouspolitiikka pääsi todellakin ohjaamaan liikaa suomalaisten syömisiä. Nyt vuorostaan elintarviketeollisuus muokkaa terveellisyyttä koskevia mielikuvia tuotevalikoimallaan ja markkinoinnillaan.

  VastaaPoista
 3. ...ja kuulemani sisäpiirihuhun mukaan elintarviketeollisuuden niskassa on vähittäiskaupan keskusliikkeet.

  Minulle ei siltikään kyllä yksi muna riitä...

  ...korrelaatio ei-diabeetikoilla ei ollut vahva eikä se ole eri tutkimuksissa systemaattinen. Diabeetikoilla näyttää olevan.

  VastaaPoista
 4. "...ja kuulemani sisäpiirihuhun mukaan elintarviketeollisuuden niskassa on vähittäiskaupan keskusliikkeet.

  Saattaa olla. En tunne asiaa, joten en voi sanoa tuosta paljon mitään.

  ...korrelaatio ei-diabeetikoilla ei ollut vahva eikä se ole eri tutkimuksissa systemaattinen.

  Ihmisten on vaikea hyväksyä omien tottumustensa ja mieltymystensä vastaisia tosiasioita. ;-)

  VastaaPoista
 5. Minusta näiden linnkkien tulos on paitsi mukavampi niin ennen kaikkea raportointi sekoittavien tekijöiden osalta selkeämpi kuin valitsemassasi tutkimuksessa.

  Lisäksi näiden lopputulos on sama:

  http://jama.ama-assn.org/cgi/content/abstract/281/15/1387?ijkey=0a3dfe5cd8a2f8530bc91a0d4632f94b8a0b4de5&keytype2=tf_ipsecsha

  http://www.medscimonit.com/fulltxt.php?ICID=470141

  VastaaPoista
 6. Mitä linkittämiisi tutkimuksiin tulee, niin niissä katsottiin ainoastaan kananmunan syönnin yhteyttä sydäntauteihin, ei kokonaiskuolleisuuteen. Kokonaiskuolleisuus on se 'mikä jää viivan alle', se ratkaisee.

  VastaaPoista
 7. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 8. Spekuloida voi loputtomasti. Se mitä tämä uusi tutkimus osoittaa on se, että vähintään munan päivässä syövien kuolemanriski kasvaa hieman. Itse syön yhden keitetyn munan keskimäärin joka toinen päivä eli 3-4 munaa viikossa. Tämä tutkimus tukee linjaani.

  VastaaPoista
 9. No, mikä siinä munassa lisää kuolemaa?

  VastaaPoista
 10. Se onkin vaikea kysymys. Se saattaa liittyä jollain tavalla kananmunan kolesteroliin ja ehkä sen hapettumiseen. Joissain väestötutkimuksissa ruokavalion kolesteroli yhdistyy korkeampaan sairastuvuuteen ja kuolleisuuteen, vaikka ruokavalion kolesteroli ei paljon seerumin kolesterolia kohotakaan.

  Toinen mahdollinen selitys on se, että kananmunien runsaampi syöminen vie ruokavaliossa tilaa joiltakin muilta terveellisiltä ruoka-aineilta.

  Ja kolmas mahdollinen selitys on se, että runsas kananmunien syönti yhdistyy muuten epäterveellisempiin ruokailutottumuksiin tai elämäntapoihin. Tutkimuksissahan on yleensä pyritty ottamaan nämä ns. sekoittavat tekijät huomioon, mutta niiden vaikutusta saattaa silti jäädä jäljelle.

  Mutta nämä ovat vain arvauksia.

  VastaaPoista
 11. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista

Haluan säilyttää blogissani miellyttävän ilmapiirin. Eri mieltä saa olla, mutta töykeitä, halventavia tai jankkaavia kommentteja ei julkaista.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...