27. elokuuta 2009

Terveyttä tukevia veroratkaisuja

Pidän hallituksen eilistä arvonlisäveropakettia hyvänä ja tilanteeseen sopivana ratkaisuna. Ruoan alv:n alentaminen parantaa pienituloisten asemaa hieman. Tärkeänä pidän myös sitä, että ruoan hinnan alentuminen vähentää hieman kiusausta säästää ruokakuluissa terveellisyyden kustannuksella. Epäterveellistä ruokaahan saa halvemmalla kuin terveellistä, mistä olen aiemmin tutkimuksiinkin viitaten tässä blogissa kirjoittanut. Näin ollen myös pienituloisilla on ainakin teoreettisesti hieman paremmat mahdollisuudet syödä terveellisemmin. Käyttävätkö he tämän mahdollisuuden, on sitten kokonaan toinen asia.

Etenkin demarit ovat kritisoineet ruoan alv:n alentamista siitä, että vähimmäisetuuksien kohottaminen suoraan olisi auttanut vähäosaisia enemmän. Näin tietysti periaatteessa on, mutta vertailuasetelma on täysin spekulatiivinen. Edes demaritkaan eivät käytännössä kohottaneet vähimmäisetuuksia. Esimerkiksi Lipposen ykköshallituksessa demarit toimivat toisin. He lisäsivät toimeentulotukeen asumiskulujen 7 prosentin omavastuuosuuden, mikä käytännössä alensi toimeentulotukea härskisti. Lisäksi varallisuusvero käsittämättömästi poistettiin.

Alv-paketissa on terveellisyyden kannalta ehkä vielä olennaisempaa se, että makeisvero palautetaan ja virvoitusjuomaveroa nostetaan. Makeisverossa on tosin puutteena se, että makeisissa on kaksi ryhmää tuotteita, jotka ovat tutkimustenkin perusteella selvästi terveellisiä: tumma suklaa ja ksylitolipurukumi. Itse toivoisin, että nämä voitaisiin vielä saada pois makeisveron piiristä.

Ravintolaruoan alv-kannan alentaminen suosii enemmän hyvätuloisia, mutta pidän ratkaisua hyvänä sekä työllisyyden kannalta että myös kulttuurisista syistä. On hyvä, että ulkona syömisen kulttuuri kehittyy. Se on sellaista elämänlaatua kohottavaa sosiaalisuutta, jota esimerkiksi Ranskassa on enemmän.

2 kommenttia:

 1. Esität kyllä hyviä näkemyksiä ruoan ALV:n alentamisen tuomista eduista. Enpä olisi ajatellut asiaa tuolla tavalla vähempituloisten etuna.

  Vähätuloiselle moni päivittäinen asia on sellainen josta aina pitää säästää ja jättää pahimmassa tapauksessa pois. Terveellinen ruoka on mielestäni sellainen perusta, josta kumpuaa yleinen hyvinvointi.

  Kun vaan ihmiset saataisiin pitämään kiinni siitä terveellisestä ruoasta =)

  VastaaPoista
 2. Kiitos myönteisestä kommentistasi, Antti. Ruoan alv:n alentaminen parantaa pienituloisten asemaa hieman, koska pienituloisilla suhteellisesti suurempi osa tuloista kuluu ruokaan kuin suurempituloisilla.

  Näen terveellisestä ruoasta kiinni pitämisen aika lailla tottumiskysymyksenä. Sen raikkaista ja erottuvista mauista voi oppia pitämään niin, että sitä haluaa syödä jo maunkin takia. :-)

  VastaaPoista

Haluan säilyttää blogissani miellyttävän ilmapiirin. Eri mieltä saa olla, mutta töykeitä, halventavia tai jankkaavia kommentteja ei julkaista.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...