21. syyskuuta 2009

Kuluttaja-lehden vertailu: runsasrasvainen margariini on terveellisempi

Kuluttaja-lehden numerossa 6/2009 on pääpiirteiltään asiallinen artikkeli margariineista. Jutun pääsanoma on, että kevytmargariinien sijaan on terveellisempää käyttää vähintään 60 prosenttia rasvaa sisältäviä margariineja. Näin siitä syystä, että kevytmargariinien rasvan laatu on heikompi kuin rasvaisempien.

Huonompi rasvan laatu johtuu siitä, että kevytmargariineissa on jouduttu kiinteyden saavuttamiseksi käyttämään enemmän trooppisia rasvoja tai osa kasvirasvoista on kovetettu keinotekoisesti. Lisäksi esimerkiksi omega-6- ja omega-3-rasvahappojen suhde voi kevytmargariineissa olla heikompi.

Artikkelissa on pari yksityiskohtaa, joiden kanssa olen hieman eri linjoilla. Siinä sanotaan, että margariineja tai juoksevia margariineja voitaisiin käyttää paistamiseen. Näin ei mielestäni kuitenkaan pitäisi tehdä, vaan paistamiseen olisi terveellisempää käyttää hyvälaatuisia juoksevia kasviöljyjä, kuten neitsytoliiviöljyä tai kylmäpuristettua rypsiöljyä.

Kuluttaja-lehden jutussa kiinnitettiin huomiota myös D-vitamiinin määrään margariineissa. Se on käytännössä kuitenkin merkityksetön asia, koska vitaminointimäärät ovat mitättömiä. Margariinit tai muutkaan ruuat eivät sisällä riittävästi D-vitamiinia. Suomessa tarvitaan syksystä kevääseen D-vitamiinilisää tablettimuodossa.

Joka tapauksessa margariinit ovat leivänpäällisrasvana voita terveellisempi valinta, koska hyvälaatuisten margariinien rasvahappokoostumus on voita parempi. Esimerkiksi margariinivertailun parhaimmistoon kuuluvan Sinisen Keijun rasvat ovat pääasiassa rypsiöljyä ja camelinaöljyä. Margariinin riittävä kiinteys on saavutettu lisäämällä pieni määrä palmuöljyä ja kookosrasvaa. Muissakaan suomalaisissa jääkaappimargariineissa ei ole osittain kovetettuja kasvirasvoja, koska teollisuus luopui niiden käytöstä 1990-luvun alussa.

Periaatteessa vielä margariinien käyttöä terveellisempää olisi saada terveelliset tyydyttymättömät rasvahapot pähkinöistä, avokadosta ja juoksevista kasviöljyistä (rypsiöljystä, pellavansiemenöljystä). Sellainen edellyttää kuitenkin, että asia myös muistetaan toteuttaa käytännössä.


12 kommenttia:

  1. Kiva kun kirjoitit tästä. Olinkin lukenut tuon rasvavertailun ja mietin, miten siihen pitäisi suhtautua. Olin jo kyllä hankkinut kaappiin sitä Rainbown 60% margariinia jonka hinta-laatusuhde oli aika komia :)

    Kun syö ruisleipää, niin sen kanssa ei oikein toimi etelänhenkinen pippurilla ja yrteillä maustettuun oliiviöljyyn kastaminen... jos tiedätte juoksevaa öljyä sisältävän reseptin joka toimii ruisleivän kanssa niin kertokaa ihmeessä.

    VastaaPoista
  2. Anu, hieman epäilen halvimpia margariineja, koska halpuuteen päästään usein tinkimällä raaka-aineiden laadusta. En tiedä tuon Rainbow-margariinin koostumusta, mutta kannattaa myös tarkistaa sen omega-3-rasvahappojen määrä ja vertailla sitä muihin margariineihin. Yksi hyvän margariinin kriteeri on se, että siinä on runsaasti omega-3-rasvoja.

    Olet aivan oikeassa siinä, että ruisleivän kastaminen oliiviöljyyn ei toimi; makuyhdistelmä ei sovi ainakaan minun makuuni.

    Jotkut ovat tehneet levitteen sekoittamalla voita ja oliiviöljyä, mutta sekoituksessa on hyvin vähän välttämättömiä rasvahappoja. Sen vuoksi en pidä sitä hyvälaatuista margariinia terveellisempänä vaihtoehtona. Suosittelisinkin vain tyytymistä margariiniin.

    VastaaPoista
  3. No pitääpä vertailla niitä omegoita. Joskus vaan Raibown ym muiden halpisten tuotteet onkin yllättävän hyviä, nehän ostaa muita merkkejä ja pakkaa & jakelee halvalla suuria määriä. Siis nyt puhun mausta, koostumus onkin hankalampi asia vertailla.

    VastaaPoista
  4. (Niin siis tää Rainbown margariini oli Kuluttaja-lehden testissä yksi "voittajista".)

    VastaaPoista
  5. Samaa mieltä Anun kanssa kauppojen omista merkeistä. Kun vertaa tuoteselostetta vastaaviin "merkkituotteisiin" saa usein jäljitettyä, mistä "merkkituotteesta" on kysymys.

    VastaaPoista
  6. Piti oikein tarkistaa, mitä margariinia kaapissa on. Oli 60 % Keijua, jossa on Omega-3:sta ja kuutosta. Ja voita!

    VastaaPoista
  7. Tyydytetty rasva terveellistä !!! Näin sanoo tuore meta-analyysi, jonka ovat julkaisseet Harvardin Yliopisto ja Thdysvaltain terveysvirasto !!! Tolosen sivuilla julkaistu uutinen tänään !

    VastaaPoista
  8. Leo, kiitos kommentista. Tulen aivan lähiaikoina käsittelemään Harvardin tyydyttyneitä rasvoja koskevaa meta-analyysiä uudessa blogikirjoituksessa.

    VastaaPoista
  9. Kiitos Juhana Sinulle ! Odotetaan mielenkiinnolla !!!

    VastaaPoista
  10. Hei!

    Kirjoitit, että "paistamiseen olisi terveellisempää käyttää hyvälaatuisia juoksevia kasviöljyjä, kuten neitsytoliiviöljyä tai kylmäpuristettua rypsiöljyä." Olen hämmentynyt, koska monessa eri paikassa on toitotettu, että kasviöljyjä ei saisi kuumentaa, muuten niistä tulee epäterveellisiä. Vai onko silloin tarkoitettu nimenomaan näitä margariineja? Mikä on totuus? =)

    VastaaPoista
  11. Dani,

    Kohtuullisella lämmöllä kuumentamisen oliiviöljy ja rypsiöljy kestävät. Sen sijaan monityydyttymättömiä öljyjä tai margariineja ei pidä käyttää paistamiseen.

    VastaaPoista

Haluan säilyttää blogissani miellyttävän ilmapiirin. Eri mieltä saa olla, mutta töykeitä, halventavia tai jankkaavia kommentteja ei julkaista.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...