11. helmikuuta 2010

Kalan valmistustavalla on väliä

Useimmat tietävät, että kalan sisältämät omega-3-rasvahapot ovat terveellisiä. Yhdysvaltain Sydänliiton kokouksessa esiteltyjen tutkimustulosten mukaan myös kalan valmistustavalla on paljon merkitystä.

Jos kala paistetaan paistinpannulla, sen terveyshyödyt pitkälti menetetään. Sitä vastoin kalan keittäminen tai paistaminen uunissa säilyttää hyödyt. Myös jos kalan yhteydessä syödään hieman vähäsuolaista soijakastiketta tai tofua, se voi edelleen lisätä terveyshyötyjä.

Saman tutkimuksen mukaan omega-3-rasvahappoja on myös hyödyllistä saada melko paljon. Miehillä, jotka olivat saaneet eniten omega-3-rasvahappoja (3,3 g päivässä) oli 23 prosenttia alempi sydänkuoleman riski niitä vähiten (0,8 g päivässä) saaneisiin verrattuna.

Lähde:

How fish is cooked affects heart-health benefits of omega-3 fatty acids. American Heart Association.

6 kommenttia:

 1. Mielenkiintoista tietoa. Oliko siinä tarkempaa tietoa, miten iso osa hyödyistä menetetään ja mistä se johtuu, mitä pannulla tapahtuu? Itse paistan kalan usein, ihan jo senkin vuoksi, että pientä palaa varten ei haluaisi tuhlata sähköä uunissa.

  VastaaPoista
 2. Hei,

  Tutkimus ei ole suinkaan ainoa laatuaan. Eräässä aiemmassa tutkimuksessa tutkittiin kalansyönnin yhteyttä aivohalvausriskiin. Paistettu kala oli yhteydessä korkeampaan riskiin, muulla tavoin valmistettu vähensi riskiä.

  Paistamisen haitallisuus johtuu luultavasti enimmäkseen siitä, että kalan pitkäketjuiset omega-3-rasvahapot hapettuvat helposti. Pannulla paistettaessa lämpötila nousee niin korkeaksi, että se kiihdyttää voimakkaasti rasvahappojen hapettumista.

  VastaaPoista
 3. Kalarasvassa oleva DHA on hyvin herkästi itsestään hapettuva (aoto-oksidatiivinen) rasvahappo. Siitä syntyy myrkyllistä F4-isoprostaaneja ja F2-isoprostaaneja (hapettavia) Ainut millä voi sitten suojata soluja on riittävä seleenin saanti + E-vitamiinin. Tietenkin C-vitamiini myös! Tämän DHA:n ongelmallisuuden vuoksi en suosittele kalaöljyä runsaasti, jos ei ota seleeniä (200mcg) päivässä !!!

  VastaaPoista
 4. Leo,

  E-vitamiini ja muut antioksidantit eivät auta, jos kalan rasvahapot hapettuvat jo pannulla paistettaessa.

  VastaaPoista
 5. Kiitos vastauksista, tämä selvensi asian.

  VastaaPoista
 6. Kypsensipä uunissa, höyryssä tai pannulla, etenkin lohen voi jättää sisältä raa'aksi samaan tapaan kuin naudan pihvin tai paahtopaistin. Tällöin luulisi suuren osan herkistä rasvoistakin säilyvän pilaantumattomina.

  VastaaPoista

Haluan säilyttää blogissani miellyttävän ilmapiirin. Eri mieltä saa olla, mutta töykeitä, halventavia tai jankkaavia kommentteja ei julkaista.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...