3. marraskuuta 2010

Matalat D-vitamiinitasot kaksinkertaistivat kuolemanriskin

Uudessa suomalaistutkimuksessa matalat D-vitamiinitasot kaksinkertaistivat kuolemanriskin. Ota D-vitamiinilisäsi.

Lähteet:

D-vitamiinin puute voi johtaa kuolemaan. YLE Uutiset 3.11.2010

Virtanen JK et al. Association of serum 25-hydroxyvitamin D with the risk of death in a general older population in Finland. Eur J Nutr. 2010 Oct 26. (PDF)

8 kommenttia:

 1. heippa!
  Kuinka paljon suosittelet päivässä d-vit ?

  jos kalaa syö satunnaisesti ehkä kerran viikossa..

  marraskuisia terveisiä sinulle =)

  VastaaPoista
 2. Hei,

  Tuo vähäisestä kalansyönnistäsi saatu määrä ei vaikuta suosituksiini, vaan suosittelen sinullekin sitä 50 mikrogrammmaa päivässä jota muillekin aikuisille. Suosittelen sinullekin sen Uuden Mustan D-vitamiinijutun lukemista. Linkitin siihen aiemmassa blogikirjoituksessani.

  Kiitos terveisistä ja hyviä vointeja sinullekin sinne länsirannikolle! :-)

  VastaaPoista
 3. Hei, luin tuon Uuden Mustankin jutun, mutta mielestäni siinä ei ollut raskausajan D-vitamiinisuosituksia. Pitäisikö raskaana ollessaan saada enemmän d-vitamiinia?

  Kummastuttaa, kun joka kerta apteekista d-vitamiineja ostaessani kysyn d-vitamiinisuosituksista (on ollut aina eri myyjät), ja aina kaikki varoittavat minua, ettei minun tulisi ainakaan jatkuvasti missään nimessä syödä d-vitamiinia niin paljoa kuin syön, 10-20 mikrogrammaa kuulemma riittää (olen sanonut ottavani 30-50 mikrogrammaa, vaikka usein söinkin 50-60 :). Sitten vähän itsekin säikähdin enkä uskaltanut syödä kuin n. 30-40 mikrogrammaa päivässä, kunnes taas nyt syön 40-50. Hankalaa itse arvioida, paljonko uskaltaa ottaa, mutta varmaankin jopa 50 ylitys (varsinkin näin talviaikaan) ei aiheuta syöpää tai muuta, mitä yliannostukset kuulemma aiheuttaa. Huvitti vaan, että tässä jokin aika sitten Ilta-Sanomien (tai Ilta-Lehden) jutusta sai sellaisen käsityksen, että d-vitamiinia saa lähestulkoon tarpeeksi maidosta ja kasvisrasvalevitteistä..

  Suosittelit lapsille Deetippoja. Niiden koostumus on sakkaroosi, natriumsitraatti, makrogoliglyserolihydroksistearaatti, sitruunahappomonohydraatti, alfa-tokoferoli, keskipitkäketjuisia tyydyttyneitä triglyseridejä, väkiviina 96 %, puhdistettu vesi. Joidenkin mielestä koostumus ei ole sitä, mitä pikkulapsille saisi antaa, eikä tuo sakkaroosikaan varmaan kovin tervettä ole.. Disneytipat sen sijaan olisivat ihan lisäaineettomia.

  Deetippojen jälkeen meillä käytettiin MiniSuneja, mutta niissäkin on jotain lisäaineita, ja nyt ollaan käytetty Elivoa, kun niissä ei ole esim. sorbitolia (mikä ei ehkä ole niin haitallinen, mutta..), vaan ksylitolia. Mene ja tiedä, näitä valmisteita on niin moneen eri lähtöön, mikä olisi kaikkein paras!

  VastaaPoista
 4. Hei,

  Tutkimuksissa on todettu, että monien muiden ravintoaineiden kohdalla tarve kasvaa raskausaikana. Lisäksi D-vitamiinia on eräässä tutkimuksessa käytetty erittäin hyvin tuloksin 100 mikrogramman annoksella. En kuitenkaan usko, että raskaus kaksinkertaistaisi D-vitamiinin tarpeen. Pikemminkin ehkä 1,5-kertaistaa, jolloin sopiva D-vitamiinin määrä olisi 75 mikrogrammaa päivässä.

  Olen itsekin keskustellut apteekeissa farmaseuttien kanssa halutessani tietää, mitä he D-vitamiinista asiakkaille kertovat.

  Deetippojen lisäainelista ei tosiaankaan vaikuta kovin hyvältä. Jos Disneytipoissa todella on D3-vitamiinia (netistä en löytänyt siitä luotettavaa tietoa), se on varmaan parempi valmiste.

  VastaaPoista
 5. Ok, kiitos! Disneytipoissa on nimenomaan D3, ei D2.

  VastaaPoista
 6. Hei Juhana,

  Iltasanomien Hyvä olo -osastolla oli seuraavanlainen artikkeli vitamiineista, rasvahapoista ja raudasta:
  http://www.iltasanomat.fi/hyvaolo/terveys.asp?id=2272478

  Mitä olet mieltä seuraavista?

  "[D-vitamiinin] päivittäinen 25 - 50 mcg määrä voi lisätä munuaiskivien riskiä."

  "tutkimusten mukaan B12-vitamiini ja foolihappo yhdessä voivat lisätä syövän ja syöpäkuolleisuuden riskiä."

  VastaaPoista
 7. D-vitamiini ei lisää munuaiskivien riskiä tuolla annoksella. Sen sijaan runsas kalsium lisää.

  Ilta-Sanomien artikkelissa väitetään, että juttu perustuisi lontoolaisen Tom Sandersin juttuun Daily Mailissa. Alkuperäisjutussa ei kuitenkaan ole väitettä, että foolihappo ja B12-vitamiini yhdessä lisäisivät syöpäriskiä, enkä usko sen pitävän paikkaansa.

  Kaiken kaikkiaan molemmat jutut ovat varsin ylimalkaisia ja esimerkiksi K-vitamiinin osalta tiedot ovat vanhentuneita. Jos olet englanninkielentaitoinen, suosittelisin vitamiineja ja mineraaleja koskevaksi lähteeksi ennemmin esimerkiksi Linus Pauling Instituten sivuja (linkki löytyy blogini vasemmasta laidasta).

  VastaaPoista
 8. Ok. Kiitos näistä! :) Olihan tuolla paljon paikkaansapitävääkin tietoa, mutta ennenkin on huomattu, ettei noihin voi suoralta kädeltä luottaa.

  VastaaPoista

Haluan säilyttää blogissani miellyttävän ilmapiirin. Eri mieltä saa olla, mutta töykeitä, halventavia tai jankkaavia kommentteja ei julkaista.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...