29. joulukuuta 2010

D-vitamiinilisä kohottaa testosteronia miehillä

Testosteronipitoisuudet alenevat usein miehillä ikääntymiseen liittyen, ja se voi esimerkiksi vähentää jaksamista ja lisätä väsymystä. Korkeammista testosteronipitoisuuksista on apua esimerkiksi lihasmassan ja luuntiheyden säilyttämisessä. Uuden kontrolloidun itävaltalaistutkimuksen mukaan riittävä D-vitamiinilisä kohottaa testosteronipitoisuuksia miehillä.

Tutkimusryhmään kuuluneet käyttivät 83 mikrogramman (3 332 IU) suuruista päivittäistä D-vitamiinilisää vuoden ajan. Kontrolliryhmään kuuluneet saivat lumevalmistetta. D-vitamiinilisä kohotti kokonaistestosteronin, bioaktiivisen testosteronin ja vapaan testosteronin määrää. Kontrolliryhmässä ei muutoksia havaittu.

Lähde:

Pilz S, et al. Effect of Vitamin D Supplementation on Testosterone Levels in Men. Horm Metab Res. 2010 Dec 10.

2 kommenttia:

 1. Tosi mielenkiintoinen poiminta! Käytetyt annokset olivat melko suuria. Olisikin mielenkiintoista tietää, mita muutoksia tapahtuu pienemmillä, useiden miesten käyttämillä annoksilla. Muutos oli tilastollisesti merkitsevä, ja mielenkiintoinen. En päässyt nyt lukemaan koko tutkimusta, mutta mahtoiko miehet kokea subjektiivisesti olon kohonemista? Perään vaan sitä, onko muutoksella "kliinistä" merkitystä, testroniarvot nousivat viitearvojen alapuolelta juuri ja juuri viitearvojen sisään.

  Tämän tutkimuksen potilaat olivat laihduttavia liikapainoisia miehiä. Alhaisten testronipitoisuuksien on käsittääkseni pidetty liittyvän myös lihavuuteen. Mutta pelkka laihdutus ei tässä tutkimuksessa (lumeryhmä) ilmeisesti siis kuitenkaan korjannut D-vitamiinitasoja niinkuin on joskus uumoiltu?

  VastaaPoista
 2. Reijo,

  Kiitos kommentista. Kun ottaa huomioon, että tutkitut olivat ylipainoisia, en pidä heidän käyttämäänsä annosta suurena. Ylipainoisen 83 mikrogrammaa D-vitamiinia päivässä voi hyvinkin vastata normaalipainoisen 50-60 mikrogramman suuruista annosta.

  Pitää paikkansa, että liikapainoisuudella on yhteys mataliin testosteronitasoihin. Laihduttaminen voi ilmeisesti saada liikkeelle osan rasvakudokseen sitoutuneesta D-vitamiinista, mutta tällä ei ilmeisesti ole niin suurta merkitystä D-vitamiinitasojen kohottajana, että se esimerkiksi olisi tässä tutkimuksessa riittänyt nostamaan testosteronitasoja.

  Voisi tosiaan myös olettaa, että testosteronitasojen noustessa miesten hyvinvoinnin tunnekin paranisi. Itse arvelisin niin, mutta en ole lukenut koko tutkimusta vaan tällä kertaa kirjoitin pelkän abstraktin pohjalta. Pitänee hankkia koko tutkimus.

  VastaaPoista

Haluan säilyttää blogissani miellyttävän ilmapiirin. Eri mieltä saa olla, mutta töykeitä, halventavia tai jankkaavia kommentteja ei julkaista.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...