2. syyskuuta 2011

Floppeja ravitsemusuutisoinnissa — MTV3 esimerkkinä

Maallikot valittavat usein ristiriitaisista tutkimustuloksista. Usein ongelma ei kuitenkaan ole itse tutkimuksissa, vaan niistä kertovien terveysuutisten toimittamisessa ja taustoittamisen puutteessa. Tästä on tyyppiesimerkki MTV3:n uusi terveysuutinen. Siinä kerrotaan suomalaisille ilouutinen, että perunoiden syönti alentaa verenpainetta eikä aiheuttaisi lihomista. Tuloshan on ristiriidassa joidenkin aiempien seurantatutkimusten kanssa, joissa perunoiden syöminen on yhdistynyt esimerkiksi suurempaan lihomiseen ja korkeampaan kuolleisuuteen (ks. viitteet alla).

Ei ole mikään ihme, että MTV3 on astunut miinaan tutkimusuutisessaan. Ensinnäkin se on vetänyt kovin yksioikoisen johtopäätöksen pelkästään yhden pienen tutkimuksen pohjalta. Toimittaja ei ole myöskään vaivautunut kaivamaan esiin alkuperäislähdettä, vaan on kirjoittanut uutisen englantilaisen Daily Mail -lehden jutun pohjalta.

Jos suomalaisen terveysuutisen toimittajalla olisi ollut enemmän asiantuntemusta ravitsemusasioissa, hän olisi kiinnittänyt huomiota siihen, että tutkimuksessa syödyt perunat eivät olleet tavallisia valkoisia perunoita vaan violetteja. Ero saattaa olla aivan olennainen, koska violeteissa perunoissa on melko runsaasti antosyaaneja kun taas tavallisten perunoiden polyfenolipitoisuus on melko vähäinen. Tästä syystä violeteilla perunoilla saatua tutkimustulosta ei voi yleistää tavallisiin perunoihin. Sen lisäksi, että asiantunteva terveystoimittaja olisi kaivanut alkuperäislähteen, hän olisi myös suhtautunut kriittisesti siinä esitettyihin terveysväitteisiin, joista muutamat eivät kestä lähempää tarkastelua.

Asiantunteva toimittaja olisi myös tiennyt, että tavalliset valkoiset perunat ovat melko ravintoaineköyhää ruokaa ja niiden verensokeria kohottava vaikutus on turhan nopea. Perunat tosin ovat hyvä verenpainetta alentavan kaliumin lähde, mutta suurin piirtein samanarvoisia kaliumin lähteitä ovat monet terveellisemmät juurekset ja vihannekset. Niinpä perunan käyttöä olisikin hyvä korvata näillä muilla juureksilla ja vihanneksilla – vaikkapa porkkanalla, bataatilla ja parsakaalilla.

MTV3:n uutinen kertoo havainnollisesti siitä, että ravitsemusuutisten toimittaminen ei oikein onnistu tavallisilta toimittajilta, joilla ei ole ravitsemukseen liittyvää koulutusta ja perehtyneisyyttä. Erityisosaamisen tarve korostuu, kun ravitsemusuutiset ovat yleistyneet ja ne ovat alkaneet kiinnostaa yhä useampia.

Viitteet:

Ilouutinen suomalaisille: Perunat eivät lihotakaan. MTV3.fi 1.9.2011.

González S, et al. Differences in overall mortality in the elderly may be explained by diet. Gerontology. 2008;54(4):232-7.

Mozaffarian D, et al. Changes in diet and lifestyle and long-term weight gain in women and men. NEJM. 2011;364:2392-404.

Vinson JA , et al. High antioxidant potatoes: Acute in vivo antioxidant source and hypotensive agent in humans after supplementation to hypertensive subjects. Presented 31 Aug 2011, at 242nd National Meeting & Exposition of the American Chemical Society (ACS), Denver, Colorado.

7 kommenttia:

 1. Iltasanomissa tai iltalehdessä oli vastaava juttu. Siinä mainittiin mm. että paras tapa valmistaa perunat on mikroaaltouuni...

  VastaaPoista
 2. Tämän "tieteellisen" tutkimuksen oli muuten rahoittanut amerikkalainen maataloutta tukeva organisaatio.

  VastaaPoista
 3. Tutkiva journalismi on lakkautettu. "Sanomalehdet" ynm. valtamediat pyrkivät vain huomiohakuisuuteen, totuudesta piittaamatta. Ikävä kyllä tämä maikkarin floppi ei ole edes pahimmasta päästä. Ilta-sanomat ja Hesari tuntuvat tekevän aivan samanlaisia källejä tuon tuostakin. Suuhun jää sellainen maku että joku hiilaripekan kaveri vaikuttaa tuossa mediatalossa turhan korkealla jakkaralla.

  VastaaPoista
 4. Koltta, näinhän se on. Ei heitä kiinnosta asiasisältö vaan kävijämäärä. Mitä räikeämpi otsikko, sen houkuttelevampi se on. Siksi kannattaa boikotoida tuollaisia hömppä"uutis"sivustoja joiden tarkoitus on vain tehdä mahdollisimman paljon rahaa vaikka virheellisen tiedon pohjalta. :)

  VastaaPoista
 5. Onko noissa perunan paheellisuutta osoittavissa tutkimuksissa eroteltu sitä, missä muodossa perunaa syödään? Keitetty peruna ei monessa maassa ole kovin yleinen vihannes lautasella, mutta olettaisin sen terveellisemmäksi kuin perunalastut tai ranskanperunat.

  VastaaPoista
 6. Ville, toki keitetty peruna on paistettua ja perunalastuja parempi valinta, mutta keitettykin peruna on melko ravintoaineköyhä ja nostaa myös verensokeria turhan nopeasti.

  VastaaPoista
 7. eihän sitä perunaa paljaaltaan yleensä syödä, millä luulisi olevan vaikutusta sekä verensokerin nousuun että aterian ravintoarvoihin. Syön itse perunaa mielelläni silloin tällöin, vaikka sitä monelta taholta onkin parjattu.

  VastaaPoista

Haluan säilyttää blogissani miellyttävän ilmapiirin. Eri mieltä saa olla, mutta töykeitä, halventavia tai jankkaavia kommentteja ei julkaista.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...