10. maaliskuuta 2008

Suomalaiset tietävät heikosti verenpaineen vaaroista

Suomalaisista yli miljoonalla on verenpaine koholla. Nyt lääketehdas AstraZeneca on teettänyt kyselytutkimuksen, jonka mukaan vain joka seitsemäs suomalainen tietää, että kohonnut verenpaine voi hoitamattomana johtaa aivohalvaukseen. Se taas voi aiheuttaa jopa pysyvän invaliditeetin.

"Alentamalla yläpainetta 10 mmHg ja alapainetta 5 mmHg lääkkein vähennetään aivohalvausriskiä 30–40 prosenttia", kerrotaan lääketehtaan sivuilla. Uutisen yhteydessä jätetään kuitenkin kertomatta, että verenpainetta on monin tavoin terveellisempää ja turvallisempaa alentaa ruokavaliolla kuin lääkkeillä.


Verenpaineen ruokavaliohoidolla on monia etuja

Lääkehoitoon verrattuna verenpaineen ruokavaliohoidolla on monia etuja: verenpaineen alenemisen lisäksi myös paino putoaa, huono LDL-kolesteroli laskee, hyvä HDL-kolesteroli kohoaa, tärkeä kokonaiskolesterolin ja HDL:n suhde paranee ja triglyseridit laskevat (lähde: Aro A et al. Kliininen ravitsemus. Duodecim 1993). Hoidettaessa verenpainetta ruokavaliolla saadaan näin samalla kätevästi parannuksia aikaan myös muissa sydäntaudin riskitekijöissä. Lisäksi vältytään lääkkeiden haittavaikutuksilta. Kaikista näistä syistä ruokavalion (ja muiden elämäntapakeinojen) tulisi yleensä olla kohonneen verenpaineen ensisijainen hoitokeino, ei lääkkeiden. Ruokavalion lisäksi muita elämäntapakeinoja verenpaineen alentamiseksi ovat painon pudottaminen, liikunta ja tupakoinnin lopettaminen. On myös hyvä opetella rentoutumaan säännöllisesti, sillä stressikin kohottaa verenpainetta.


DASH on täsmäruokavalio verenpaineen alentamiseen

Aina verenpainetta ei alenna riittävästi mikä tahansa terveellinen ruokavalio, vaan tarvitaan erityisesti verenpaineen alentamiseen räätälöityä ruokavaliota. Neljän amerikkalaisen yliopiston lääketieteellisten tiedekuntien yhteistyönä kehitetty DASH-ruokavalio on sellainen. Sen keskeisiä osatekijöitä ovat vihannesten ja hedelmien runsas määrä sekä rasvattomat maitotuotteet. Tällä ruokavaliolla pystytään keskimäärin alentamaan verenpainetta saman verran kuin yhtä verenpainelääkettä käyttäen. Kun DASH-ruokavalioon yhdistetään vielä suolan vähentäminen ja endoteelin (verisuonten sisäpinnan) toiminnan parantaminen, niin verenpaineen alentamisessa voidaan päästä vieläkin parempiin tuloksiin. Lisäksi voi vielä ottaa tueksi joitakin täsmäruoka-aineita, funktionaalisia elintarvikkeita ja ravintolisiä.

Seikkaperäisempiä ohjeita verenpaineen alentamiseen on tuoreeseen ja erittäin laajaan tutkimustietoon perustuvassa Ravintoa sydämelle -kirjassani, jonka voi tilata edullisimmin täältä. Kirjasta on hyötyä varsinkin kaikille, joiden kolesteroli- tai verenpainearvot ylittävät ohjearvot tai joita vyötärölihavuuden vuoksi uhkaa metabolinen oireyhtymä. Eli suurimmalle osalle suomalaisista.

6 kommenttia:

 1. Onko tiedossa, mikä mekanismi noissa rasvattomissa maitotuotteissa toimii, ja miksi niiden pitää olla, vai pitääkö olla, rasvattomia?

  VastaaPoista
 2. Yleensä ajatellaan, että verenpainetta alentava vaikutus johtuu maitotuotteiden sisältämästä kalsiumista, mutta tämä tutkimus (joka puoltaa myös vähärasvaisten maitotuotteiden käyttöä), ei havainnut yhteyttä kalsiumin ja verenpaineen alenemisen välillä, vaikka maitotuotteet alensivatkin verenpainetta:

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16801477

  Olen johonkin aiempaan keskusteluumme postittanut sinulle myös sen suuntaisen tutkimusviitteen, joka osoittaa, että vähärasvaiset maitotuotteet ovat rasvaisia hyödyllisempiä verenpaineen alentamisessa. Mahdollisesti se johtuu siitä, että tyydyttynyt rasva heikentää endoteelin toimintaa.

  Silti pidän vihannesten ja hedelmien runsasta määrää ruokavaliossa paljon tärkeämpänä verenpaineen alentamisen kannalta kuin maitotuotteita. Edelliset sisältävät runsaasti kaliumia, jolla on paljon kalsiumia tärkeämpi merkitys verenpaineen alentamisessa. Lisäksi vihanneksissa ja etenkin hedelmissä (ja marjoissa) on foolihappoa, karotenoideja ja monia flavonoideja, joilla niilläkin on lievää verenpainetta alentavaa vaikutusta.

  VastaaPoista
 3. Kiitos.Aihe on tullut lähipiirissäni aiempaa ajankohtaisemmaksi.

  VastaaPoista
 4. Vähähiilihydraattisten ruokavalioiden kannattajilla kaliumin saanti jää helposti liian vähäiseksi, koska näiden ruokavalioiden kannattajat karsastavat perunaa ja banaania ja hedelmien syönti yleensäkin jää heillä aika vähäiseksi. Jotta saavutettaisiin DASH-ruokavalion kaliumin määrä, kaliumia pitäisi saada 4,7 grammaa päivässä (katso http://hyper.ahajournals.org/cgi/content/full/47/2/296). Sen saavuttaminen on lähes mahdotonta vähähiilihydraattisella ruokavaliolla.

  Terveiden ihmisten on käytännössä mahdotonta saada kaliumia liikaa ruokavaliosta, mutta sairailla ihmisillä munuaisten kyky poistaa kaliumia voi heikentyä. Tällaiset potilaat ovat kuitenkin yleensä lääkärin hoidossa.

  VastaaPoista
 5. Katselin juuri kaliumia eniten-taulukkoa Finelistä. Johtavat tuotteet ovat enimmäkseen kuivattuja, joita syödään painossa mitaten vähän tai soijaa.

  Lihassa, kalassa, perunassa ja monissa kasviksissa näyttää olevan kaikissa noin 500 mg/100 g. Niitä siis pitäisi DASHiin syödä kilo päivässä. Ei se ole mahdotonta sinänsä.

  Monissa kasviksissa, pähkinöissä, sienissä ja palkokasveissa kaliumia on yhtä paljon kuin perunassa tai enemmän. Jos perunan vaihtaa niihin, ei kaliumin saanti mihinkään vähene. Lihan ja kalan osittainen korvaaminen pavuilla tai linsseillä parantaa tilannetta.

  VastaaPoista
 6. Hyvää pääsiäistä kaikille!

  VastaaPoista

Haluan säilyttää blogissani miellyttävän ilmapiirin. Eri mieltä saa olla, mutta töykeitä, halventavia tai jankkaavia kommentteja ei julkaista.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...