17. marraskuuta 2008

Missä poliittinen tahto terveyserojen korjaamiseen?

YLEn TV-uutiset kertoo, että köyhä saa huonompaa hoitoa kuin keski- tai hyvätuloinen. Uutinen perustuu Stakesin tutkimukseen, jonka tuloksia tuotiin esille Stakesin tänään järjestetyssä seminaarissa. Erityisen selvästi terveyserot ovat kärjistyneet pitkäaikaisesta sairaudesta kärsivien kohdalla. 

Tutkimusta kommentoinut professori Juhani Lehto kertoo, että erot johtuvat muun muassa siitä, että hyvin toimeentulevat voivat käyttää työterveydenhuoltoa ja yksityisiä terveyspalveluita, kun taas huono-osaisilla on varaa vain kunnallisiin terveyspalveluihin.
— Alimmissa tuloryhmissä voidaan käyttää vain yhtä näistä vaihtoehdoista. Tähän ei politiikassa ole kyetty puuttumaan, sanoo Lehto.

Ehkä oikeammin olisi sanoa, että puolueilla ei ole ollut siihen poliittista tahtoa. Tilanne olisi syytä korjata, sillä terveyserot ovat Suomessa OECD-maiden kolmanneksi suurimmat.

2 kommenttia:

  1. Miten lienee sen tutkimuksen ovat tehneet... Kaikkihan me kuollaan joskus, mut kun oletusarvona on, että crp on tulehdusarvo, ollaan "hoidoissa" aika lailla hukassa - sehän nousee myös myrkytyksissä, mutta vieraista aineista ja myrkkyjäämistä ruoassa ei pysty valittamaan minnekään;-(

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista. Mitenkään väheksymättä vierasaineiden ym. haittoja ruoassa sanoisin kuitenkin, että maallikoilla ja asiantuntijoilla on melkoisen toisistaan poikkeava käsitys siitä, mikä ruoassa on vaarallista.

    Maallikot tuntuvat ajattelevan hyvin usein, että ruoassa on haitallisinta erilaiset lisäaineet ja torjunta-aineet. Siitä poikkeavasti asiantuntijat (ja myös minä) ajattelevat, että paljon suurempi riski on aivan arkinen epäterveellisten ruoka-aineiden suosiminen ja liiallinen energiansaanti. Tällaisista tuiki tavallisista ruoan riskeistä olen kirjoittanut tässä aiemmassa blogikirjoituksessani.

    Tietysti on myös ihan hyvä pyrkiä vähäisempään torjunta-aineiden ja lisäaineiden saantiin esimerkiksi luomuruokaa suosimalla, mutta se on sittenkin hienosäätöä.

    VastaaPoista

Haluan säilyttää blogissani miellyttävän ilmapiirin. Eri mieltä saa olla, mutta töykeitä, halventavia tai jankkaavia kommentteja ei julkaista.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...