30. marraskuuta 2008

Tupakoivat naiset elävät 14,5 vuotta lyhyempään

The Washington Post kertoo hätkähdyttävän uutisen: tupakoiva nainen elää 14,5 vuotta lyhyemmän elämän kuin tupakoimaton kanssasisarensa. Ero eliniänodotteessa johtuu ennen kaikkea siitä, että tupakointi lisää monien kroonisten ja vakavien sairauksien riskiä. 

Monet tupakoijat tietävät keuhkosyöpäriskistä. Suurempi tupakoijia vaaniva riski on kuitenkin lisääntynyt keuhkoahtaumataudin vaara. Tupakoijien sydäninfarktiriski on 1,5 kertaa suurempi kuin tupakoimattomien. Aivohalvausten ja osteoporoottisten lonkkamurtumien riski on kaksi kertaa suurempi. Lisäksi tupakointi kasvattaa myös Alzheimerin taudin ja monien muidenkin sairauksien riskiä sekä kiihdyttää ikääntymistä.

PS. Vinkit edelleen tervetulleita siitä, miten syödä terveellisesti ja halvalla. Kommentoi alla olevaan blogikirjoitukseen.

8 kommenttia:

 1. Jäin hieman epäilemään 14,5 vuoden eroa, koska esimerkiksi suomalaislähteet puhuvat yleisesti vain 8 vuodesta. Mutta saman väitteen 14,5 vuoden erosta kertoo myös Medical News Today tässä artikkelissa:

  http://www.medicalnewstoday.com/articles/128306.php

  Olipa niin tai näin, 8 vuodenkin ero eliniän odotteessa on paljon. Eikä kyse ole ainoastaan eliniän pituudesta, vaan myös terveistä elinvuosista ja elämänlaadusta.

  VastaaPoista
 2. On uskomatonta, miten moneen eri sairauteen tupakointi vaikuttaa.

  Mutta tupakoijan täytyy itse se sisäistää, että tupakka on vaarallista.

  Tupakka on yksi turhimmista keksinnöistä. =/

  VastaaPoista
 3. Hei Juhana,
  Oli elama sitten 8 tai 14 vuotta lyhyempi, niin huono homma kuitenkin.Mina poltin n. 40 vuotta,joskaan en askia paivassa, mutta nyt nuo kaikki savukkeet ovat jaloissani. Ts.minulla on arterioscrelosis eli olen aivan kalkkeutunut nainen (laakkeena Plavix seka luonnontuote Ginkgo Biloba (Neidon hiuspuu) jota saa taalla reseptilla. Kolesterolia ei ole koskaan ollut mutta tupakka nakojaan kalkkeuttaa. Lopetin polttamisen 6,5 vuotta sitten,kun eras takalainen viisas laakari uhkasi amputoida jalkani,muutin ruokavaliotani enemman Valimeren suuntaan ja voin aika hyvin.
  Ruokavalioni on jokseenkin seuraavlainen: Syon usein ja pienia annoksia (napostelen?). Paivittain syon kourallisen erilaisia pahkinoita, manteleita, taateleita, viikunoita, paljon hedelmia, vihanneksia ja kalaa
  (3-4 kertaa viikossa purkkisardiineja, tonnikalaa, makrillia, grillattua lohta jne.) Kanaa ja kalkkunaa syon silloin talloin, mutta punaista lihaa en osta,
  mutta tietenkin syon sita jos jossain talossa tarjotaan. "Neitsyt-oliivioljya" kaytan paivittain jossain muodossa.Voita tai margariinia en ole kayttanyt n 20 vuoteen
  Olen kohta 73-vuotias ja painan 46-48 kg, kavelen paivittain 2-3 km, kayn 3 kertaaa viikossa vapaaehtoisena tulkkina poliisin rikososastolla joskus jopa oisinkin.
  Summa summarum: elan taysipainoista elamaa ja nautin jokaisesta paivasta.
  P.S. Suosittelen muuten profiilissani mainitsemaani Richard Carlsonin kirjaa DON´T SWEAT THE SMALL STUFF...
  AND IT´S ALL SMALL STUFF .
  Simple ways to keep the little things from tasking over your life.

  Entinen tyotoverini taisteli keuhkosyopaa ja metastaaseja vastaan 12 vuotta taman kirjan avulla Sain sen myos hanelta lahjaksi juuri ennen
  hanen poistumistaan 60-vuotiaana.
  Kirja ei ole tavitsemuskirja, mutta
  johdattaa positiiviseen elamanasenteeseen.
  Se on kaannetty myos suomeksi, mutta en tieda nimea.

  VastaaPoista
 4. Jain miettimaan Mirkan kaupunkitalojen katoille laitettavaa kasvihuonetta. Tarkoittaako han vain Suomessa olevia kaupunkeja vai myos esim Mexicon kaupunkia (2 milj. autoa- siis saastetta), Tokiota tai ehka Abu Dhabia (hiekkamyrskyt voisivat peittaa koko kasvihuoneen) Taitaa olla kallis ja mieletonkin ajatus eika kovin ekologinenkaan.

  VastaaPoista
 5. Hallatar, niinpä hyvinkin, muutoksen täytyy lähteä tupakoijasta itsestään. Olen itsekin joskus polttanut, joten tiedän, että lopettaminen ei ole aivan helppoa, mutta mahdollista kuitenkin. Itsensä psyykkaaminen eli hyvä valmistautuminen ja koko lopettamisen tärkeyden hyvä perusteleminen itselleen ovat nähdäkseni onnistumisen olennaisia avaimia.

  Cuklabrisa, vaikuttaa siltä, että olet tehnyt monia onnistuneita muutoksia elämäntavoissasi. Onnittelut! Suosittelemasi Richard Carlsonin kirjan olen joskus lukenut ja pidin siitä. Minullakin on kiinnostusta tällaisiin asioihin, vaikka tässä blogissani keskitynkin kirjoittamaan ravinnosta ja terveydestä.

  VastaaPoista
 6. Onneksi jätin tupakoinnin uutenavuotena 1985 eli
  24 vuotta sitten. Koska muisti pätkii jo tässä tilassa ja silti pyrin syömään hyvin (ja jätin leivät/karkit/pullat/keksit/chipsit/jäätelöt tässä kuukausi sitten) niin mitenköhän eläisin jos
  olisin vielä kaiken lisäksi tupakoinut? Minulla
  ei ollut vaikeaa lopettaa sen jälkeen kun sen todella halusin tehdä. Kaikki haisikin niin pahalle; nyt ei enää. Minun koti on raikas ja samoin omat vaatteet. Tupakointi on maailman turhinta puuhaa ja sopii vanhoille ukoille, jotka polttavat piippua.

  VastaaPoista
 7. Puhun minäkin ihan omasta kokemuksesta.
  Itselläni se kamala tapa jäi kovan flunssan
  "kylkiäisenä".

  Unohtui. =)

  Nyt en voisi kuvitellakaan tupakoivani itse.
  Hävettää, mitä onkaan joskus tullut tehtyä...

  VastaaPoista
 8. Niinpä. Näin jälkeenpäin omaa tupakointia ajatellessani tulee mieleen, että tupakointihan on melkein järjettömintä puuhaa mitä voi olla. Siinähän vapaaehtoisesti hengitetään saasteita elimistöön ja sitten vielä maksetaan siitä. Aivan älyvapaata touhua.

  VastaaPoista

Haluan säilyttää blogissani miellyttävän ilmapiirin. Eri mieltä saa olla, mutta töykeitä, halventavia tai jankkaavia kommentteja ei julkaista.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...