19. marraskuuta 2008

Musiikki on hyväksi sydämelle

Miellyttävä musiikki tekee hyvää sydämelle ja verenkiertoelimistölle. Sen paljastaa uutisartikkeli, joka perustuu Yhdysvaltain Sydänliiton kokouksessa julkistettuun tutkimukseen. Koehenkilöitä miellyttävän musiikin havaittiin laajentavan verisuonten seinämiä. Itse valitun mieleisen musiikin verisuonia rentouttava vaikutus oli verrattavissa aerobisella liikunnalla tai statiini-kolesterolilääkkeillä saavutettuun hyötyyn.

Tutkijat toteavatkin, että musiikki "tulisi sisällyttää terveelliseen elämäntapaan aivan samalla tavoin kuin sisällytämme siihen muitakin terveellisiä tapoja."

Omia verisuoniani rentouttaa esimerkiksi Sarah McLachlanin kappale Angel. Ken pitää klassisesta musiikista, voi alentaa verenpainettaan Natalie Dessayn esittämällä huikealla tulkinnalla Mozartin aariasta 'Ruhe sanft mein holdes Leben' oopperasta Zaide. Kaunis ja rauhallinen on myös alla oleva kuuluisan barokkisäveltäjän R. Stonesin kappale 'Vernicilo nero', jonka esittää Arto Wikla.4 kommenttia:

 1. Aivan niin. Musiikki on varmasti hyväksi sydämelle. Sen ihan tuntee!

  Klassinen musiikki rauhoittaa minua. Sanaton musiikki rentouttaa aivojakin.

  Lattarit tekevät hyvää verenkierrolle ja sitä kautta sydämellekin.

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentista, Taika. Minäkin tunnen musiikin hyvää tekevän vaikutuksen. Onneksi hyödyistä on nyt tutkimusnäyttöäkin.

  VastaaPoista
 3. Musiikin kuuntelunhan on tutkittu (suomalainen Särkämön ym. tutkimus) edistävän myös kognitiivista kuntoutumista arteria cerebri median suonitusalueella ilmenneen halvauksen jälkeen! Erityisesti musiikki vaikutti kielellisen muistin ja tarkkaavaisuuden kuntoutumiseen. Myös masentuneisuus väheni. Eli aivohalvauksen jälkeenkin musiikkia vain kuuntelemaan...

  VastaaPoista
 4. Anomyymi, kiitos lisätiedoista. Kertomaasi on helppo uskoa. Luulenpa, että vähitellen terveyttä aletaan jälleen ajatella kokonaisvaltaisemmin muutaman sadan vuoden kartesiolaisen vaiheen jälkeen.

  VastaaPoista

Haluan säilyttää blogissani miellyttävän ilmapiirin. Eri mieltä saa olla, mutta töykeitä, halventavia tai jankkaavia kommentteja ei julkaista.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...