9. tammikuuta 2009

"Miljoonia tarpeettomia kuolemia"

"Miljoonia tarpeettomia kuolemia", otsikoi William Faloon artikkelinsa Life Extension -lehden tammikuun numerossa. Dramaattinen otsikko liittyy D-vitamiinisuositusten riittämättömyyteen. Jos kaikki kansalaiset käyttäisivät vähintään 25 mikrogrammaa D3-vitamiinia päivittäin, se pelastaisi laajan joukon ihmisiä, artikkelissa kiteytetään. Artikkelissa viitataan esimerkiksi kesäkuussa 2008 julkaistuun tutkimukseen, jonka mukaan miehillä joiden D-vitamiinitasot olivat alhaiset, oli lähes 2,5-kertaa enemmän sydänkohtauksia. Kirjoituksessa referoidaan myös lukuisia muita tutkimuksia.

Olen saanut vihiä, että EU-tasolla oltaisiin viimein nostamassa D-vitamiinisuositusta, mahdollisesti 20-25 mikrogrammaan. Sitä odoteltaessa valistunut terveydestä kiinnostunut lukija voi alkaa käyttää vähintään 25 mikrogramman suuruista päiväannosta D3-vitamiinia aivan oma-aloitteisesti.


Lisätietoa:

William Faloon. Millions of needless deaths. LE Magazine, January 2009.

5 kommenttia:

 1. Onko 25 mg omasta mielestäsi vielä paras mahdollinen päiväannos?

  VastaaPoista
 2. Tarkoitat varmaan 25 mikrogrammaa (mcg tai µg).

  Ei, vaan kuten olen tässä blogissanikin toisaalla kirjoittanut, useimmille ihmisille sopivin annos on noin 50 mikrogrammaa, jos tavoitellaan 90-100 nmol/l tasoja. Yksilöllistä vaihtelua annosvasteessa on kuitenkin aika paljon ja siksi pitäisin hyvänä D-vitamiinitasojen mittauttamista lääkäriasemalla tai terveyskeskuksessa sellaiseen vuodenaikaan, jolloin D-vitamiinitasot luontaisesti ovat matalimmillaan (yleensä kevättalvella). Siten voi parhaiten varmistua sopivasta annoksesta.

  VastaaPoista
 3. Anonyyminä tällä erää12. tammikuuta 2009 klo 16.33

  Muistelen, että D-vitamiinitason mittauttaminen on kovasti eri hintaista, mutta 80 eurolla sellaisen saisi tehtyä. Itse otan 70 mikrogrammaa päivässä niinä päivinä kun muistan. Turvallisen saannin raja on 250 mikrogrammaa päivässä ja asiasta kiinnostuneet lääkärit tuntuvat suosittelevan 50-100 mikrogramman päiväannostusta. Ainakin ne joiden kanssa olen jutellut, joiden artikkeleja olen lukenut tai joiden luennoilla olen käynyt.

  VastaaPoista
 4. Liekö optimaalista ylärajaa D3:n nauttimiselle edes tarkemmin tiedossa vielä kenelläkään - sen verran huimia monet sairauksien vähenemiset ovat toistaiseksi olleet. Kannattaa etenkin katsella niitä viime kevän San Diegon seminaari slaisseja - ne pistävät tosi hiljaisiksi.

  Tällaistakin on tehty viime kesänä:

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez?Db=pubmed&Cmd=ShowDetailView&TermToSearch=18541590

  Näyttäisi tuon perusteella siltä, että 120 µg olisi noin 60% suomalaisista tarpeen, jotta ylitettäisiin edes tuo 75 nmol/L rajapyykki, jos oikein ymmärsin.

  VastaaPoista
 5. Monille on todellakin yllätys, miten paljon D-vitamiinia tarvitaan. Itse olen käyttänyt sitä viime kesän jälkeen 80 mcg päivässä, ja kun mittautin tammikuun lopulla D-vitamiinitasoni, ne olivat 83 nmol/l. Tasoni siis vain hieman ylittivät optimitason alarajan.

  Virallisesti turvallisen saannin yläraja on kuitenkin 50 mcg päivässä, minkä vuoksi en voi suositella kenellekään yli 50 mcg:n ottamista päivässä ilman, että siitä sovitaan lääkärin kanssa.

  VastaaPoista

Haluan säilyttää blogissani miellyttävän ilmapiirin. Eri mieltä saa olla, mutta töykeitä, halventavia tai jankkaavia kommentteja ei julkaista.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...