8. tammikuuta 2009

Yhteys suun terveyden ja sydäntautien välillä

Monikaan ei ehkä tiedä, että suun terveyden ja sydäntautien välillä vallitsee yhteys. Suuri osa suomalaisista kärsii parodontiitista, joka on hampaiden kiinnityskudoksia tuhoava sairaus. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan parodontiitti on suomalaisen aikuisväestön yleisin infektio. Silti harva on tuskin edes kuullut koko sairaudesta.

Suun terveyden ja sydänsairauksien yhteys on ollut tiedossa aika pitkään, mutta uudet tutkimustiedot selventävät asiaa entisestään. Noin kuukausi sitten julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että parodontiitin sairastamisella on yhteys erääseen tulehdustekijään (lipoproteiiniin liittyvä fosfolipaasi A2), jota on myös löydetty sepelvaltimoiden repeytymiselle alttiista plakeista.

Toinen uusi tutkimus puolestaan paljastaa hämmästyttävästi, että niinkin yksinkertainen toimenpide kuin hammaskiven poisto ja hampaiden puhdistus hammaslääkärillä tai hammashoitajalla voi parantaa verisuonten terveyttä aivan ratkaisevasti. Tutkimuksesta kertoo Heartwire-sivuston artikkeli 'Simple dental workup reverses atherosclerotic lesions'. Sen mukaan hammaskiven poisto ja hampaiden puhdistus alensi tulehdusarvoja, paransi tärkeää endoteelin eli verisuonten sisäpinnan toimintaa sekä vähensi kaulavaltimon sisäseinämän paksuutta. Kannattaa siis pitää huolta myös ienten ja hampaiden terveydestä, jos haluaa pitää hyvää huolta sydämensä terveydestä.

Parodontiitin riskiä voi vähentää tupakoimattomuudella, hyvällä hammashygienialla sekä pitämällä huolta optimaalisten (90-100 nmol/l) D-vitamiinitasojen saavuttamisesta riittävällä kesäaikaisella auringonotolla ja D-vitamiinin käytöllä syksystä kevääseen. Myös riittävä C-vitamiinin saanti on tärkeää. Kalaöljyt puolestaan alentavat edellä mainittua tulehdusarvoa, lipoproteiiniin liittyvää fosfolipaasi A2:ta, kuten tohtori Tolonenkin kirjoittaa Bio-Vitan sivuilla.

7 kommenttia:

  1. Hmmm... Olen nuo asiat tiennyt ilman tutkimuksiakin jo ainakin 15 viimeistä vuotta - miksiköhän?

    Mut ihanaa et sulla on tuollainen levylista, ei tarvitse omaa tehdä, kun voi kuunnella täältä:-)

    ...Jezebell... Chopin...Kiitos!

    VastaaPoista
  2. Ilahduttavaa kuulla, että joku käy täällä kuuntelemassa musiikkia. Ihan lukijoiden iloksi sen levylistan laadin. Toisinaan kuuntelen itsekin. :-)

    VastaaPoista
  3. Lp-PLA2:sta sydän- ja verisuonitautien riskitekijänä voi lukea uudehkosta kirjasta Prostaglandins (2006) sivulta 42 eteenpäin. Teosta voi lukea rajoitetusti netissä maksutta
    http://tinyurl.com/8toz4t

    Clinical Chemistry (2009) käsittelee myös Lp-PLA2:tä sydäntaudin riskitekijänä. Jutusta voi lukea alun tästä:
    http://www.clinchem.org/cgi/content/extract/55/1/21

    European Heart Journal (2009) käsittelee samaa aihetta ja kertoo lisäksi, että Lp-PLA2 liittyy myös metaboliseen oireyhtymään
    http://tinyurl.com/9wwd5l

    Näissä linkeissä on lisätietoa Lp-PLA2:sta
    http://atvb.ahajournals.org/cgi/content/full/25/5/923

    http://www.medscape.com/viewarticle/540114

    Lääketehtaat kehittävät Lp-PLA2:ta inhiboivia uusia lääkkeitä, mutta samanlainen vaikutus on myös kalaöljyn EPA-rasvahapolla. Tämä selittää ainakin osittain sitä, että E-EPA (1800 mg päivässä) on osoittautunut erinomaiseksi lisähoidoksi mm. statiineja syöviien ihmisten sepelvaltimotaudin, angina pectoriksen ja kliinisten sydänkohtausten ehkäisyssä.

    VastaaPoista
  4. Kiitos lisätietoista, Matti. Tämä on sellainen osa-alue, johon olet perehtynyt paljon minua paremmin. Pitää tutustua lähemmin noihin lähteisiin.

    VastaaPoista
  5. Linkeistä löytyi myös tieto, että ferritiini on yhteydessä Lpa-PLA2:n korkeampiin tasoihin. Joten jos on tarve rajoittaa tämän tulehdusentsyymin ilmenemistä, raudan saantia ruokavaliosta ja ravintolisistä voi mahdollisesti olla hyvä rajoittaa, jos raudansaanti on ollut runsasta. Lisäksi tietysti kannattaa pitää huolta mainitusta ienten ja hampaiden terveydestä sekä nauttia kalaöljyjä ravintolisänä.

    Lpa-PLA2 saattaakin olla eräs välittäjä, joka selittää väestötutkimuksissa havaittua punaisen lihan yhteyttä korkeampaan sydän- ja verisuonitautikuolleisuuteen, koska punaisessa lihassahan on runsaasti rautaa.

    VastaaPoista
  6. Punaisessa lihassa on käytetty kauan aikaa luvattomia väriaineita, jotka ovat olleet hometta, mutta sitä ei varmaankaan ole erikseen huomioitu noissa tutkimuksissa eikä sitä, onko ollut glyfosaattijäämiä tai muuta muuntogeenistä ainesta?

    VastaaPoista
  7. Kiitos kommentista. En tunne mainitsemiasi asioita, mutta vaikka ne vaikuttaisivatkin asiaan, ne eivät poista liiallisen hemiraudan haitallisuutta. Liiallinen punaisen lihan sisältämä hemirauta on nimittäin yhdistetty usein korkeampaan sydäntautiriskiin. Ja kun tiedetään liiallisen raudan toimivan elimistössä ikääntymistä vauhdittavana pro-oksidanttina, mekanismikin osataan selittää.

    Toisaalta ei pidä myöskään liioitella hemiraudan ja ferritiinin merkitystä riskitekijänä. Minulla on sellainen tuntuma, että se selittää ehkä noin 10 prosenttia korkeammasta sydäntautikuolleisuudesta. Silti pidän järkevänä punaisen lihan syömisen rajoittamista muutamaan kertaan kuukaudessa, kuten perinteisessä kreetalaisessa Välimeren ruokavaliossa tehtiin.

    VastaaPoista

Haluan säilyttää blogissani miellyttävän ilmapiirin. Eri mieltä saa olla, mutta töykeitä, halventavia tai jankkaavia kommentteja ei julkaista.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...