8. huhtikuuta 2009

Tomaatit ja porkkanat vähentävät lonkkamurtumien riskiä

Viikon takainen blogikirjoitukseni oli tietysti pelkkää aprillia, mutta tämä ei enää ole. Arvostetussa luustotutkimuksia julkaisevassa tiedelehdessä on julkaistu nimittäin tutkimus, jonka mukaan runsas karotenoidien saanti on selvässä yhteydessä väheisempään lonkkamurtumien riskiin. Karotenoidithan ovat kasvisten sisältämiä väriaineita, joita on runsaasti tomaateissa, porkkanassa, vihreissä vihanneksissa ja vesimelonissa.

Yli 17 vuotta kestäneessä seurantatutkimuksessa tutkittavat olivat iäkkäitä, keskimäärin 75-vuotiaita naisia ja miehiä. Tutkimuksessa havaittiin, että eniten karotenoideja saaneella kolmanneksella oli 46 prosenttia pienempi riski saada lonkkamurtuma kuin karotenoideja vähiten saaneella kolmanneksella.

Yksittäisistä karotenoideista selvintä hyötyä havaittiin olevan lykopeenista, jota on runsaasti tomaatissa. Niillä tutkituista, jotka söivät vähintään 4,4 annosta tomaattiruokia viikossa, oli 42 prosenttia pienempi riski saada lonkkamurtuma verrattuna alle tuon määrän syöneisiin henkilöihin. Nämä tulokset olivat myös tilastollisesti merkitseviä.

Se, miten karotenoidit voisivat vaikuttaa myönteisesti luustoon, voi tuntua käsittämättömältä. Karotenoideilla on kuitenkin monia vaikutuksia luustoon. Laboratoriotutkimukset ovat esimerkiksi osoittaneet, että tomaatin väriaine lykopeeni vähentää luustoa luustoa hajottavien solujen muodostumista ja siten myös luuston liiallista hajoamista. Lisäksi lykopeeni stimuloi luustoa muodostavien solujen syntymistä.

Beetakryptoksantiini on toinen ruuan sisältämä karotenoidi, jonka on myös osoitettu estävän luuston hajoamista ja ja stimuloivan luuston muodostumista. Tätä karotenoidia on runsaasti esimerkiksi talvikurpitsassa, papaijassa, paprikassa ja mandariineissa.

Tutkijat pitävät tutkimuksensa tuloksia hyvin luotettavina tutkimusmuodon ja pitkän, yli 17 vuotta kestäneen seuranta-ajan vuoksi. Siten ei ole todennäköistä, että tutkimuksen havainnot ovat virhetulos tai vain sattuman seurausta. Tutkimus voi osaltaan selittää sitä, miksi Välimeren tomaattia runsaammin käyttävissä ruokakulttuureissa osteoporoosiriski on paljon pienempi kuin esimerkiksi Pohjoismaissa.

Tutkimuksen tuloksia voi tulkita niin, että karotenoidien runsaasta saannista huolehtiminen on todennäköisesti yksi hyvä lisäkeino huolehtia luuston kunnosta. Se hidastanee luuntiheyden heikkenemistä ja erityisesti myöhemmällä iällä myös murtumien riskiä.

Käytännössä luustoa suojaavan määrän karotenoideja saa siten, että syödään päivittäin esimerkiksi kaksi porkkanaa sekä yhtä desilitraa tomaattimehua vastaava määrä tomaattiruokia (se voi olla myös esimerkiksi tomaattikeittoa). Myöskään vihreitä vihanneksia ei pidä unohtaa karotenoiden lähteenä senkään vuoksi, että niissä on luuston tarvitsemaa K-vitamiinia.


Lähteet:3 kommenttia:

 1. Hei! Tämä ei nyt kuulu tähän kategoriaan, mutten löytänyt muutakaan sopivaa kohtaa aiheistasi.

  Sain eteeni kirjan, jossa oli seuraava maininta:
  " Haima ei tuota amylaasia, entsyymiä jota tarvitaan viljan tärkkelyksen sulattamiseen, ennen kuin poskihampaat ovat kokonaan kehittyneet, mikä voi kestää jopa 24-36 kuukauteen. Vauvat kyllä tuottavat entsyymejä, joita tarvitaan proteiinien ja rasvojen sulattamiseen. Laktoosia sulattava laktaasi on myös läsnä, vihjaten siihen, että rintamaidon sisältämä maitosokeri on ainoa vauvalle sopiva hiilihydraattilähde."

  Onko sinulla asiasta tarkempaa tietoa? Pitääkö teksti paikkansa?

  Terv, tietoa kaipaava

  VastaaPoista
 2. Aika vaikean kysymyksen kysyit. Jos olen tällaista joskus opiskellutkin, on se päässyt unohtumaan. ;-)

  Mainitsemasi ikä vaikuttaa vahvasti liioitellulta tai ainakin hyvin harvinaiselta poikkeukselta, sillä löytämieni melko luotettavalta vaikuttavien nettilähteiden mukaan vauvat alkavat muodostaa hiilihydraatteja hajottavia entsyymejä kahden kuukauden ikään mennessä.

  Ottaen huomioon, että vauvoille aletaan yleensä antaa hiilihydraatteja sisältävää lisäruokaa viimeistään 6 kuukauden iässä, pidän löytämääni arviota luotettavampana kuin sinun mainitsemaasi. En ole kuitenkaan varma tuosta kahden kuukauden iästä, joten kehotan tarkistamaan asian vielä muualta, jos tarvitset varmaa tietoa.

  VastaaPoista
 3. Kiitos paljon vastauksesta!
  Uskon itsekin tekstin olevan hieman liioiteltu ainakin yleisesti katsoen. Toki olemme yksilöitä, joten poikkeuksia voi ilmetä. Mutta oli mukava kuulla asiantuntijan näkemys asiasta. Tack!

  VastaaPoista

Haluan säilyttää blogissani miellyttävän ilmapiirin. Eri mieltä saa olla, mutta töykeitä, halventavia tai jankkaavia kommentteja ei julkaista.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...