11. kesäkuuta 2009

Muovikemikaalit yhteydessä lihavuuteen

Muovipakkausten sisältämät kemikaalit, niin ftalaatit kuin bisfenoli A:kin, on yhdistetty useissa tutkimuksissa lihavuuden yleistymiseen niin lapsilla kuin aikuisillakin. Lisäksi niiden epäillään lisäävän esimerkiksi insuliiniresistenssin riskiä.

Käytännössä näiden kemikaalien saannin rajoittamiseksi kannattaa välttää muoviin pakattuja juomia, ruokia ja mieluiten kosmetiikkaakin. Pahimpia ovat PVC-muoviset ja polykarbonaattimuoviset pakkaukset. Kuumuus, kuten kuuman veden laskeminen polykarbonaatista valmistettuun pulloon, kiihdyttää huomattavasti bisfenoli A:n liukenemista. Muovipulloissa ja muissa muovipakkauksissa, joissa on kolmionmuotoisen kierrätyssymbolin keskellä numero 03 tai 07, on usein ftalaatteja ja bisfenoli A:ta. Vältä siis niitä.

Lasipakkaukset ovat huomattavasti turvallisempi valinta. Yleisenä periaatteena vierasaine- ja lisäainealtistuksen vähentämiseksi on suositeltavaa valmistaa ruoka yksinkertaisista perusraaka-aineista.


Uutisjuttuja aiheesta:9 kommenttia:

 1. Nyt liippaisi läheltä meidän perhettä!

  Pakkaan joka ikinen arkipäivä lapsille lounaan päiväkotiin muovirasiaan, joka sitten siellä lämmitetään mikrossa. Ei mikään unelmatilanne, mutta käytännön sanelema pakko.

  Miten suosittelisit, että ruoan pakkaisin? Onko muovirasioissa eroja vai löytyykö haitalliset aineet kaikista rasioista?

  Kiitos vastauksista jo etukäteen!

  VastaaPoista
 2. Hei Julis,

  Muoveilla on tosiaan paljon eroja. Tietojeni mukaan polypropeeni on elintarvikemuoveista turvallisin. Sen lyhenne on PP ja koodi 05. Suosittelisin tapauksessasi siitä valmistettujen pakkausten käyttöä 03- ja 07-koodisten sijaan. En kuitenkaan tunne polypropeenimuovien mikronkestävyyttä.

  VastaaPoista
 3. Mitäköhän muovia tupperware-astiat ovat? Meillä pakataan niihin ja myös mikrotetaan joskus.

  VastaaPoista
 4. Joskus vastaus löytyisi yhtä helposti googlettamalla kuin tämän blogin kirjoittajalta. Ensimmäisellä Google-haulla löysin tämän sivuston

  http://www.popsci.com/earthtalk/article/2008-08/how-safe-tupperware

  jolla kerrotaan, että useimmat Tupperware-astiat on valmistettu turvallisista muoveista, mutta eivät aivan kaikki. On siis parasta etsiä tuotteista niitä mainitsemiani kolmionmuotoisia kierrätyssymboleita ja tarkistaa asia itse. Toinen mahdollisuus on kysyä asiaa myyjältä, jos symbolia ei löydy.

  VastaaPoista
 5. Astioita on moneksi. Olen kirjoittanut aiheesta blogissani:

  http://kemikaalikimara.blogspot.com/2009/02/astioita-on-moneksi.html

  Mikrotukseen kannattaa käyttää vain mikroon tarkoitettuja astioita. Itse suosin keraamisia, mutta eipä ne reissussa ole käteviä.

  Ftalaatteja käytetään muovien pehmittiminä ja muovejahan on paljon muuallakin kuin astioissa. Esimerkiksi leluja on vedetty pois markkinoilta ftalaattien takia, sillä leluissa niiden käyttö on kielletty. Eräät aineet joutuvat kokonaan luvanvaraisiksi käyttötarkoituksesta riippumatta.

  VastaaPoista
 6. Anja,

  Kiitos asiantuntevasta lisäyksestä!

  VastaaPoista
 7. En löytänyt Tupperware-astioistani kolmioita=(

  Ja sitten taas esim muovinen lautanen, jonka pakkauksessa luki taannoin että käy mikroon, on juuri tuo nro 3 kolmiossa!!!!

  VastaaPoista
 8. Ftalaatteja löytyy paljon myös puutarha-alan tuotteissa. Esimerkiksi halvat puutarhaletkut, sankot, muoviastiat, sadevesisäiliöt ja varsinkin jotkut vesipumput tuoksuu todella väkevästi "tehtaalle". Kasveilla on taipumus kerätä ympäristöstään aineksia. Sitä ei tiedetä kuinka hyvin itse hedelmiin kertyy näitä myrkkyjä.

  VastaaPoista
 9. Tällä hetkellä kuvastossa olevat tupperware tuotteet eivät sisällä ftalaatteja, mikroastioissa ei ole koskaa käytetty ftalaatteja, joten niitä on turvallista käyttää. Joissain vanhemmissa tarjoiluastioissa saattaa niitä olla, mutta niitähän ei ole tarkoitettukaan mikrokäyttöön.

  VastaaPoista

Haluan säilyttää blogissani miellyttävän ilmapiirin. Eri mieltä saa olla, mutta töykeitä, halventavia tai jankkaavia kommentteja ei julkaista.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...