4. marraskuuta 2009

Runsas TV:n katsominen voi vaikeuttaa painonhallintaa

Ravitsemusuutiset on melko uusi ravintoblogi, jossa seurataan ravitsemustieteellisiä tutkimuksia. Blogin uusimmassa kirjoituksessa tarkastellaan TV:n katsomisen ja ylipainon yhteyttä. Onhan runsas median käyttö yhdistetty ylipainon yleistymiseen.

Eräs syy TV:n katsomisen ja lihavuuden yhteyteen voi piillä siinä, että mainoskanavilla mainostetaan runsaasti ruokaa ja vieläpä usein epäterveellistä pikaruokaa. Se näyttää johtavan siihen, että TV:tä katsottaessa napostellaan yhä enemmän ja ruokailutottumukset muuttuvat epäterveellisemmiksi.

Oma epätieteellinen johtopäätökseni on, että painonhallintaa voi osaltaan edistää pysyminen YLEn kanavilla. Tällöin ei tarvitse katsoa pikaruoan ja makeisten syömiseen yllyttäviä viestejä. Vielä parempi vaihtoehto on sulkea TV kokonaan ja lähteä vaikkapa ulos kävelylle katselemaan syksyn viimeisiä kauniita lehtiä.

Lapsuudessani aikuiset patistivat lapset sisältä ulos. Vietimmekin lähes kaiken ajan ulkosalla leikkien ja pelaten. Sisään tulimme vain kun oli ruoka-aika ja pikaisesti syötyämme lähdimme taas saman tien ulos. Ehkäpä osaratkaisu lasten ylipainon ehkäisemiseen löytyisikin siitä, että vanhemmat alkaisivat kehottaa lapsia TV:n ja tietokoneen äärestä ulkona leikkimiseen?

Tutkimusviite:

Manios et al. Obesity and Television Watching in Preschoolers in Greece: The GENESIS Study. Obesity 2009;17:2047-53

10 kommenttia:

 1. Itse muistan myös viettäneeni lapsuudessani oikeasti lähes kaiken vapaa-ajan ulkona leikkien. Nykyään kaupunkilaisvanhempaa, joka päästää lapsensa vapaasti ulos yksin tai kavereiden kanssa leikkimään, pidetään suunnilleen edesvastuuttomana.

  Kiitos blogivinkistä! (mä mietin uutislakkoon ryhtymistä, koska odotettavissa on että tulevien viikkojen uutiset painottuvat lähinnä sikainfluenssalietsontaan "joutsenossa ehkä yksi kuollut" -tyyliin. argh.)

  VastaaPoista
 2. Yksi ongelma nykyisin voi olla kaverien puute. Jos kaverit ovat pelaamassa tietokoneella tai järjestetyissä harrastuksissa, pihalla ei ehkä ole ketään, jonka kanssa leikkiä.

  Sikainfluenssalietsonnasta olen samaa mieltä. Suomessa kuolee vuosittain 20 000 ihmistä sydäntauteihin. Luku on hyvä suhteuttaa ehkä 20:een tänä vuonna sikainfluenssaan menehtyvään. Tuhat kertaa enemmän!

  VastaaPoista
 3. joo vastaan en väitä...kohtuus kaikessa :) mutta semmoisen asian halusin tuoda kumminkin esille että parhaimmillaan tv voi motivoidakin liikkumaan, riippuu ihan siitä mitä katsoo. esim tämä nykyisin pyörivä tanssikilpailu (so you think you can dance) sai ainakin itseni nousemaan sieltä sohvan perukoilta ja vähän jammailemaan. liikunnallisten ohjelmien lisäksi esim musiikilliset ohjelmat voivat saada aikaan saman efektin. tv on hyvä renki mutta huono isäntä...

  Wau! tosi kiva blogi, tupsahdin tänne tossa viime viikolla jonkun toisen blogin kautta ja olin ihan yllättynyt kun löysin näin paljon asiallista tietoa vaikka mistä :) jatka samaan malliin.

  VastaaPoista
 4. Hei Emmu, ihan totta, TV:n tanssiohjelmat ovat innostaneet yhden minunkin ystäväni aloittamaan tanssin uudestaan.

  Kiitos! Kävin muuten lukemassa sinun blogisi pohdiskelua sikainfluenssasta ja minusta se oli fiksusti kirjoitettu. :-)

  VastaaPoista
 5. Tuossa aamulla kävellessäni töihin näin ärrällä vaihdettavan uutta lööppiä telineeseen, ja siinä luki, että 8-vuotias on kuollut sikainfluenssaan. Tuli heti mieleen, että nyt se joukkohysteria vasta kunnolla alkaa.

  VastaaPoista
 6. Anni, näin varmaan käy. Ensimmäisiä merkkejä siitä on jo nähtävissä, kun ihmiset tuuppivat toisiaan rokotusjonoissa.

  Onneksi me voimme suhtautua asiaan rauhallisesti. :-)

  VastaaPoista
 7. Onneksi olen itsekin tuota sukupolvea, jolloin lapset viskattiin pihalle. Ja kyllä siellä viihdyttiinkin, sillä äiti joutui pakottamaan sisälle siinä vaiheessa, kun vaatteet olivat läpimärät lumessa peuhaamisesta. ; )

  Silloin ei paljon sairasteltu, vaikka vaatteiden laatu ei ollutkaan sitä luokkaa mitä nykypäivän lasten (ja aikuisten) ulkovaatteet ovat.

  Kaverien puutteesta sen verran, että itselläni ei keskellä maaseudun rauhaa juuri kavereita lähellä asunut, mutta silti viihdyin ja mielikuvitus kehittyi, kun ei mitään valmiiksi mietittyä ollut. Omissa lapsissani olen ollut huomaavinani, että yksin pihalla oleminen ei kiinnosta lähellekään niin paljon kuin kaverin kanssa.

  Näin ne ajat muuttuvat, mutta onneksi voin parhaani mukaan koettaa siirtää lapsilleni osan siitä hyvästä, minkä itse koin mielekkäänä omassa lapsuudessani.

  VastaaPoista
 8. Kyllähän TV on passivoiva laatikko, samoin kun tietokonekin. On paljon asioita, joista ei ole harmia kohtuukäytettynä mutta jotka aiheuttavat lieveilmiöitä kun käyttö ei ole oikein enää hanskassa.
  Lapsi itse ei vielä pysty säätelemään omaa aktiivisuuttan eikä olemaan vastuussa omasta virikkeellisestä kehittymisestään, eli kyllä se on perheessä aikuinen joka huolehtii siitä että nuori vesa saa tarpeeksi happea ja liikuntaa. Hyvää tekisi myös monelle aikuiselle. :) Myös itse voisin ulkoilla enemmän...

  VastaaPoista
 9. Olen samaa mieltä. Etenkin mainosten antama katselutauko panee käymään ruokakaapilla joka välissä. Ainoa mahdollisuus olla syömättä joka mainoskatkolla on pitää ruokakappi tyhjänä tai lukossa ja antaa avain lujempiluontoiselle.
  Jospa asentaisin kuntopyörään dynamon, joka antaa TV:lle virtaa eikä muuta virtalähdettä olisikaan, niin sitten mitä enemmän katson TV:tä, sitä paremmassa kunnossa olen.

  VastaaPoista

Haluan säilyttää blogissani miellyttävän ilmapiirin. Eri mieltä saa olla, mutta töykeitä, halventavia tai jankkaavia kommentteja ei julkaista.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...