15. joulukuuta 2009

Arvio optimaalisista D-vitamiinitasoista ja tarvittavista annoksista

Uudessa nimekkäiden tutkijoiden tekemässä hyöty-riski-arviossa katsotaan, että terveyden kannalta optimaaliset D-vitamiinitasot ovat välillä 75—110 nmol/l. Ne on saavutettu tutkimuksissa ilman riskiä käyttämällä 45—100 mikrogramman (1 800—4 000 IU) suuruista D-vitamiinilisää päivittäin.

Ravinto ei Suomessa riitä D-vitamiinin lähteeksi, vaan syksystä kevääseen on tarpeen käyttää D-vitamiinilisää. Ja D-vitamiiniahan saa apteekeista, luontaistuotekaupoista ja halvimmalla nettikaupoista, esimerkiksi iHerbistä.

Lähde:

Bischoff-Ferrari HA et al. Benefit-risk assessment of vitamin D supplementation. Osteoporos Int. 2009 Dec 3.

19 kommenttia:

 1. Ja mitä meille suosittelee meidän ns. "Terveyden-ja hyvinvoinnin laitos" ??? Ajatelkaa !!! Niin, mutta Pekka Puskahan tuossa vähän aikaa sitten toi kantansa jo esiin sanomalla että: "Älkää laittako rahojanne turhiin vitamiineihin, vaan ostakaa niilläkin rahoilla kunnon LÄÄKKEITÄ " !!! Tässä kai se heidän kantansa terveyteen tuli kiteytettyä !!!

  VastaaPoista
 2. Tänään juuri tuli iHerbistä D3-vitamiinipurkki, 2000 IU. Joten sen pitäisi olla sitten täysin turvallinen ja sopiva annos.

  VastaaPoista
 3. Olemme mieheni kanssa pohtineet, että mistä voi tunnistaa luotettavan nettikaupan vitamiini- ja lisäravinnetuotteille, kun netistä hankitut lääkeetkin saattavat olla mitä tahansa kemikaalia. Ilmeisesti olette arvioineet iHerbin luotettavaksi?

  VastaaPoista
 4. No turvallinen se on, mutta vähän liian pieni annos, jos otat vaan yhden päivässä ! Suosittelen kaksi, jos terveydestä olet kiinnostunut noin tulevaisuutta ajatellen !!!

  VastaaPoista
 5. Hei Pellonpientareella,

  Hyvä juttu!


  Hei Häivähdys,

  Ei oikein mistään. Olen kuitenkin lukenut useiden käyttäjien kokemuksia, jotka osoittavat D-vitamiinitasojen kohonneen iHerbin tuotteiden käytön jälkeen. Olen itsekin uskaltanut tilata iHerbistä. (En saa mitään taloudellista hyötyä siitä, vaikka liikettä näin mainostankin, vaan teen sen ainoastaan informaatiotarkoituksessa.)

  Pidän nettikauppojen suosimisesta senkin vuoksi, että se lisää painetta suomalaisille kivijalkamyymälöille laskea hintojaan. Nykyäänhän sekä apteekkien ja luontaistuotekauppojen D-vitamiinit maksavat kohtuuttomasti siihen nähden, että D-vitamiini on luonnonaine, jota on erittäin halpaa valmistaa.

  VastaaPoista
 6. D-vitamiini ja ubikinonikin ovat aika tavalla halvempia ulkomailla (ainakin USAssa) ja nettikaupoissa, siksi tekisi mieli tilata netistä.

  VastaaPoista
 7. Olikohan tuossa tutkimuksessa jotain uusia kokeita vain analysoitiinko vain jo tehtyjä aikaisempia tutkimuksia? 36$ en viitsinyt maksaa koko tutkimuksen lukemisesta.

  Myös minulla vaikuttaisi iHerbistä tilatut "soft gels" olleet oikeaa ainetta mittauksen perusteella. Syyskuussa oli kesän jäljiltä 150 nmol /ml.

  Leo, ei Pekka Puska sano, että D-vitamiinia ei kannattaisi ottaa pillerinä. Eli se on poikkeus.
  Poikkeus vahvistaa säännön, ja Puskalle poikkeuksen tekee D-vitamiini. Annostuksesta tosin olemme eri linjoilla. Tuossa oli jotain myrkillisyydestä...

  http://www.pohjalainen.fi/teemat/teematarticle.jsp?p=5&article=451963&Title=Ruokaan+luottava+Puska+tyrm%E4%E4+pillerit

  VastaaPoista
 8. Häivähdys,

  Pitää paikkansa. Melkein kaikki ravintolisät ovat halvempia netin kautta tilattuna.


  Cron,

  Yleensä jos kirjoitan jostain tutkimuksesta, olen lukenut sen kokonaan. Nyt kuitenkin kirjoitin pelkästään tuon abstraktin (tutkimustiivistelmän) pohjalta, ja siitähän sai sen kuvan, että arvio oli tehty aiempien tutkimusten pohjalta.

  Kiitos iHerb-kokemusten jakamisesta ja Puskan haastattelun linkittämisestä.

  Lisättäköön vielä, että D-vitamiini on sen verran halpa luonnonaine, että sen väärentämisessä ei ole paljon mieltä. Toisin voi olla kalliimpien ravintolisien kohdalla.

  VastaaPoista
 9. Uskallan kommentoida sen verran, että iHerb toimi oman tilaukseni kanssa vauhdikkaasti ja hyvin - ja itse tuon tilastoihin flunssattoman lisän(influenssoista puhumattakaan. Joskin intouduin tilaamaan D-vitamiinin lisäksi myös muutaman antioksidanttituotteen...

  VastaaPoista
 10. Hyvä tutkimus sikäli, että antaa selkeät ohjeet annostuksesta, mutta myös sen takia, että lähde ei ole suurelle yleisölle nimetön.

  Vaikea se on sanoa mikä on luotettava kauppa ja mikä ei, mutta sen lisäksi, että iHerbista on itsellä ainoastaan hyviä kokemuksia niin sanoisin myös, että luotettavaksi tekee sen koko ja maine. Se kun taitaa olla kaikkein isoin alan nettikauppa. Ja ymmärtääkseni myöskin vanha.

  iHerb ei myöskään laita rahojaan markkinointiin tai tuotteiden hehkutuksiin, mikä mahdollistaa halvan hintatason, mutta myös vaatii sekä tuotteilta, että palvelulta laatua, että positiivinen "word of mouth" leviää.

  VastaaPoista
 11. Todella hämmentävää, että ketä asiantuntijaa uskoisi D-vitamiinin suhteen. Kävin juuri gynekologillani, joka sanoi, että sopiva annos on 10-20 mikrogrammaa ja että kannattaa ostaa ainoastaan tuotteita, joita myydään apteekeissa. Hän suhtautui luontaistuotekaupan D:hen skeptisesti, että niiden tuotteiden imeytyvyydestä ei ole takuita. Olen syönyt 50-60 mikrogrammaa, mutta nyt tuli tunne, että pitäisikö vähentää.

  VastaaPoista
 12. Hei Pia-Leena,

  En tietenkään voi ottaa kantaa hoitavaa lääkäriä vastaan.

  VastaaPoista
 13. Lääkäreillä on kyllä melkoinen auktoriteetti ravintoasioiden suhteen, vaikka he eivät ravintoasioissa mitään ammattilaisia edes ole?

  VastaaPoista
 14. Kyseessä oli siis sopiva annos ikääni (40+) nähden, ei sen kummempaa diagnostisointia.

  VastaaPoista
 15. Hei Pia-Leena,

  Minulla ei oikeastaan ole uutta lisättävää siihen, mitä olen jo aiemmin blogissani kirjoittanut. Eli seison tänä syksynä antamieni yleisten suositusten takana: aikuisille 50 mikrogrammaa D3-vitamiinia päivittäin syyskuusta toukokuuhun.

  VastaaPoista
 16. Antti Heikkilä sanoi juuri tänään omilla sivuillaan, että viimeisin tutkimus maailmalta suosittelee D-vitamiinia 1,75 kertaa oma paino kiloina siis.!!! (painokiloa kohden) eli 70 IU = 1,75 !!! Tämä tiedoksi !

  VastaaPoista
 17. Jos tarkastellaan D-vitamiinitasojen yhteyttä kokonaiskuolleisuuteen, tuossa on hieman liioittelua, koska noin suurten annosten käyttäminen johtaisi useimmilla ihmisillä reippaasti yli 100 nmol/l kalsidiolipitoisuuksiin, mitä en pidä suotavana.

  VastaaPoista
 18. ^
  Mutta monet ulkomaiset tutkijat pitävät 100 nmol/l ennemminkin minimitasona, jos tahdotaan ehkäistä syöpiä ynnä muita sairauksia.

  Eräskin tutkimus, se jossa on tekijäluettelossa myös C. Lamberg-Allardtin nimi, suosittelee painokertoimeen perustuvaa annostusta: 25 µg D:ä per ihmisen 11 kg. Eli 55-kiloiselle ihmiselle 125 µg per pv. ja 100-kiloiselle 250 µg.

  Olen pahoillani, ettei minulla ole tarkempaa referenssiä antaa (en minä näitä ikinä muista), mutta esim tiede-lehden hurjan pitkässä D-vitamiinikeskustelussa nämä kaikki viitetiedot löytyvät.

  VastaaPoista

Haluan säilyttää blogissani miellyttävän ilmapiirin. Eri mieltä saa olla, mutta töykeitä, halventavia tai jankkaavia kommentteja ei julkaista.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...