11. maaliskuuta 2010

Viljan kuitu hidastaa, linolihappo ja vyötärölihavuus kiihdyttävät ikääntymistä

Leukosyyttien telomeerien pituus on tekijä, joka on yhdistetty ikääntymiseen. Nyt johtavassa ravitsemustieteellisessä lehdessä julkaistujen tietojen mukaan runsas ravinnon kuitu, ja erityisesti viljan kuitu, on myönteisessä yhteydessä telomeerien pituuteen. Eli viljan kuidulla näyttää olevan ikääntymistä hidastavaa vaikutusta.

Kannattaa kuitenkin huomata, että tulos oli havaittu amerikkalaisessa väestössä, jossa täysjyväviljan käyttö on hyvin vähäistä. Tulos ei siten välttämättä puolla runsasta viljan käyttöä, mutta kuitenkin sitä, että myös täysjyväviljaa sisällytetään jonkin verran ruokavalioon.

Samassa tutkimuksessa runsas linolihapon (omega-6-rasva) saanti ja vyötärölihavuus olivat käänteisessä yhteydessä telomeerien pituuteen. Ne siis näyttävät kiihdyttävän ikääntymistä.

Aiemmista tutkimuksista tiedetään, että vihreän teen juominen, korkeammat D-vitamiinitasot, kalan omega-3-rasvahapot, folaatti, monivitamiinivalmisteiden käyttö sekä runsas C- ja E-vitamiinien saanti ruoasta on myönteisessä yhteydessä telomeerien pituuteen. Niistä siis näyttää olevan hyötyä ikääntymisen ehkäisyssä.

Haitallinen yhteys telomeerien pituuteen on havaittu lihajalosteiden (esim. makkara) käytöllä ja ravinnon runsasrasvaisuudella. Myös jatkuvan altistumisen liikenteen saasteille on havaittu yhdistyvän lyhyempiin telomeereihin.

Lähde:

Cassidy A et al. Associations between diet, lifestyle factors, and telomere length in women.

8 kommenttia:

  1. Tietänet hyvä Juhana, että paras tapa suojata telomeerien lyhenemistä ravintolisällä on karnosiini . Se että linolihappo ei ole hyväksi johtuu sen hapettumisesta elimistössä, jota voi estää ottamalla E-vit- alfa-muodossa ja seleeniä. Jos ottaa E-vit. alfamuodossa, niin täytyy ottaa vapaaradikaalin nimeltä peroxynitriitin (vaarallinen) suojaksi gamma-Evitamiinia myös.

    VastaaPoista
  2. Hei Leo,

    Karnosiinin telomeerien lyhenemistä ehkäisevästä vaikutuksesta löytyy yksi in vitro -tutkimus. On aika rohkeaa väittää sen perusteella, että karnosiini ehkäisi telomeerien lyhenemistä "parhaiten". :-)

    Linolihappoon liittyy todellakin hapettumisen riski. Olet oikeassa siinä, että esimerkiksi käyttämällä E-vitamiinia ravintolisänä, ja mieluiten sekatokoferoleina, sen hapettumista voidaan ehkäistä.

    VastaaPoista
  3. Hmm noi monivitamiinivalmisteet ovat lukemani perusteella jotenkin huonoja koska ne ovat synteettisiä ja toimivat kehossa eri tavalla (vierasaineina?). Näin ollen saattavat olla jopa haitallisiakin.

    Tuossa vielä pari linkkiä
    telegraph.co.uk
    health.co.uk
    antioxidant.fi (pdf)
    jama.ama-assn.org

    VastaaPoista
  4. Hei Dragofix,

    Lähinnä pitäisin vitamiinin muotoa koskevaa kritiikkiä aiheellisena E-vitamiinin ja beetakaroteenin kohdalla. Muiden vitamiinien kohdalla en niinkään näe siinä ongelmaa.

    Linkittämässäsi JAMAssa julkaistussa meta-analyysissä on myös se ongelma, että siinä on niputettu yhteen erilaisia annoksia. On kuitenkin aivan selvää, että ei ole samantekevää käytetäänko esimerkiksi E-vitamiinia annoksella 10 mg, 200 mg vai 1200 mg.

    VastaaPoista
  5. Mitä muuttujia monimuuttujamallissa oli mukana?

    VastaaPoista
  6. E-vitamiinin suhteen ei ole mitään ongelmaa kun syö sitä esim. seuraavasti: Gammatokoferolia 237 mg
    Deltatokoferolia 79 mg
    Alfatokoferolia 36 mg
    Betatokoferolia 3,6 mg

    VastaaPoista
  7. Karnosiinin ikääntymistä vähentävästä vaikutuksesta on myös vakuuttava rottatutkimus, jossa ne elivät 20% verrokkiryhmänä ollutta beeta-alaniiniryhmää kauemmin.

    Sitten tuo viljakuitu ja elinikä. Sydäntautien väheneminen on Pekka Puskan mukaan vastannut eliniän noususta noin 90%, joten tämä tutkimus asettuu mukavasti vastahankaan:

    http://arthritis-research.com/content/10/2/R34

    Eli LDL ja hapettunut LDL vähenivät selvästi. Tukisi sydänlääkäri William Daviesin 100% vehnävapaata linjaa ?

    VastaaPoista
  8. Neo,

    Karnosiinin hyötyihin on helppo uskoa.

    LDL-kolesterolia alentavat kovin monet ruokavalion tekijät, samoin LDL:n hapettumista vähentävät monet tekijät, joten en pidä tulosta niin ihmeellisenä.

    Runsaasti vehnää syövillä italialaisilla on Euroopan pisin terveen eliniän odote. Jos vehnä olisi niin epäterveellistä kuin William Davis väittää, se ei olisi mahdollista. Myönnän silti, että on paljon ihmisiä, joille vilja on ongelmallinen.

    Miten muuten itse ruokkisit maapallon 6,8 miljardia ihmistä paleoliittisella ruokavaliollasi ilman viljoja, kasvikunnan proteiinia ja maitotuotteita? Se merkitsisi vääjäämättä tehoeläintuotannon lisäämistä, sillä tällaista ihmismäärää ei ruokita vapaasti laiduntavalla karjalla kuin villeissä päiväunissa. :-)

    VastaaPoista

Haluan säilyttää blogissani miellyttävän ilmapiirin. Eri mieltä saa olla, mutta töykeitä, halventavia tai jankkaavia kommentteja ei julkaista.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...