Aspartaamin on nyt uudessa tutkimuksessa havaittu aiheuttavan maksa- ja keuhkosyöpiä koe-eläimillä. Kun koe-eläimille annettiin rehun mukana aspartaamia eri suuruisina annoksina jo raskausajasta alkaen ja läpi elämän, suurten annosten havaittiin aiheuttavan maksasyöpiä ja hyvin suurten annosten myös keuhkosyöpiä. Vaikutukset on havaittu naaras- ja koirasrotilla sekä koirashiirillä.
Tutkijat päättelivät tutkimuksessa, että aspartaami ei suoraan aiheuta syöpää, koska se hajoaa ruoansulatuksessa, vaan sen aineenvaihduntatuotteet. Loppupäätelmänään he toteavat, että aspartaamia tulisi pitää eri lajeilla karsinogeenisena aineena, jonka sääntely olisi kiireellisesti otettava uudelleenarvioitavaksi.
Lähde:
Soffritti M et al. Aspartame administered in feed, beginning prenatally through life span, induces cancers of the liver and lung in male Swiss mice. Am J Ind Med. 2010 Sep 30. [Epub ahead of print]
Kiitos linkistä. Aspartaamista yritän aina paljon keinomakeutettuja limuja juoville ystävilleni puhua, mutta kuuroille korville. En tosin muutenkaan ymmärrä, miksi kukaan juo litrakaupalla limua...
VastaaPoistaOnneksi lopetin aspartaamin käytön joitakin vuosia sitten.Olen viime aikoina käyttänyt sukraloosia stevian lisäksi makeuttajana,nyt kun yritän olla vähähiilarisella ruokavaliolla.Mitä tietoa sinulla on sukraloosista`? En käytä sitä paljon,mutta olen käyttänyt sitä makeuttajana kahvissa.
VastaaPoistaRotilla on havaittu muun muassa, että Splenda/sukraloosi vaikuttaa haitallisesti suoliston mikrobikantaan sekä lisää sytokromi P-450 -ensyymejä ja kuljettajaproteiini P-glykoproteiinia. Jälkimmäistä pidetään merkkinä siitä, että sukraloosi voi haitata ravinto- ja lääkeaineiden imeytymistä.
VastaaPoistaKannatan sellaista linjaa, että kaikkien keinotekoisten makeutusaineiden käyttö yritetään pitää aika vähäisenä. Pienistä määristä tuskin on haittaa, mutta esimerkiksi päivittäistä keinotekoisilla makeutusaineilla makeutettujen limsojen juomista kehotan välttämään. Ksylitolista tuskin kuitenkaan on haittaa. Ja stevia on hyvä vaihtoehto. Esimerkiksi WHO/FAOn yhteinen asiantuntijakomitea on vuonna 2008 todennut steviasta valmistetun makeutusaineen turvalliseksi, vaikka aine onkin vielä EU:ssa sellaiseksi markkinoituna kielletty.
Hienoa, että toit tämän esille! Tutkimuksen loppupäätelmä on aika järkyttävä sikäli kun ajattelee, että monet lapsille(kin) suunnatut elintarvikkeet on makeutettu sokerin pelossa aspartaamilla :(.
VastaaPoistaHaluan jakaa oman kokemukseni aspartaamista.
VastaaPoistaMuinaisessa teini-iässä, jonkin verran ylipainoisena nuorena miehenä ruokavalio oli tasoa mikropizza ja cokis... light! Kuinka ollakaan, jossain vaiheessa meni pakki täysin sekaisin ja laihduin muutamassa kuukaudessa noin 25 kiloa. Siitä paino vähitellen lähti normalisoitumaan, mutta vastaavan episodin myötä noin 8 vuotta myöhemmin todettiin tähystyksessä Crohnin tauti (tulehduksellinen, parantumaton suolistosairaus).
Sittemmin vuosia sen jälkeen tuli luettua juttua mm. Toloselta, että juuri light-kolajuomat ovat tutkimuksissa lisänneet rajusti tulehdustekijöitä kuten TNF-alfaa ja aiheuttaneet pitkäaikaisiakin immuuniongelmia. Muistikuva on niin hämärä, etten muista tutkittiinko jyrsijöitä vai ihmisiä. En osaa yhtään sanoa, oliko aspartaamilla osaa tai arpaa tässä yhtälössä. Varsinaisella diagnoosikierroksella ei voi olla yhteyttä, olin jo jättänyt kolajuomat pois aikaa sitten.
Neonomide,
VastaaPoistaKiitos kokemuksen jakamisesta. Tuo löytämäsi tieto light-colajuomien yhteydestä tulehduksen välittäjiin oli minulle uutta, mutta en yhtään ihmettele. Tämän tästä ravitsemustieteellisissä tutkimuksissa on tullut esille, että mitä kauemmaksi etäännymme luonnollisesta prosessoimattomasta ruoasta, sen enemmän ongelmia seuraa. Yleisenä sääntönä on siis parasta nauttia ruoka mahdollisimman luonnonmukaisin viljelymenetelmin viljeltynä ja valmistaa ruoka yksinkertaisista perusraaka-aineista.