26. lokakuuta 2010

MOT ja kolesterolin lääkehoidot

TV1:ssä esitettiin maanantaina 25.10. ajatuksia herättävä ohjelma korkean kolesterolin lääkehoidoista. Jos Kolesterolipommi-ohjelma jäi sinulta väliin, se on katsottavissa noin viikon ajan YLE Areenassa. Itse pidin erityisesti Välimeren ruokavaliota tutkineen sydäntautilääkäri ja tutkija Michel de Lorgerilin esiintymistä ohjelmassa vakuuttavana. de Lorgeril suosittelee kolesterolilääkkeiden käytön sijaan painopisteen siirtämistä terveellisiin elämätapoihin, kuten säännölliseen liikuntaan, tupakoimattomuuteen ja Välimeren-tyyliseen ruokavalioon.

Ohjelman puutteena oli, että siinä ei mainittu lainkaan kolesterolisuhteita. Tärkeään kokonaiskolesterolin ja HDL suhteeseen olen kiinnittänyt huomiota Ravintoa sydämelle -kirjassani. Siinä pääasiallisesti suosittelemani ruokavalio on Välimeren ruokavalio.

Lisätietoa:

de Lorgeril M. Disappointing Recent Cholesterol-Lowering Drug Trials: Is It Not Time for a Full Reappraisal of the Cholesterol Theory? World Rev Nutr Diet. 2009;100:80-9. (PDF)

de Lorgeril M et al. Cholesterol lowering, cardiovascular diseases, and the rosuvastatin-JUPITER controversy: a critical reappraisal. Arch Intern Med. 2010 Jun 28;170(12):1032-6.(PDF)

11 kommenttia:

  1. Ohjelma oli liiankin täynnä 'pieces of knowledge', että kolesterolisuhde olisi vaatinut oman ohjelmansa. Siinä pyrittiin keskittymään statiineihin...mutta lipsui hieman. Hyvä kuitenkin.

    VastaaPoista
  2. En ole ehtinyt vielä ohjelmaa katsomaan, mutta voin sanoa omalta kohdaltani, että olen lääkärini valvonnassa yrittänyt välillä olla ilman kolesterolilääkitystä (kärsin perinnöllisestä kolesterolisairaudesta, ikää nyt 34v., lääkityksessä jo ties kuinka monta vuotta). En tupakoi, harrastan liikuntaa ja noudatan varsin tiukkaa Välimeren ruokavaliota(asun jopa Italiassa). Mutta ei voi mitään - jätettyäni lääkityksen pois, LDL pongahtaa nopeasti todella ylös, HDL tippuu ja kokonaiskolesteroli nousee. Lääkitys yksinkään ei toisaalta taas ole riittävä. Minun kohdallani tuntuukin toimivan kaikkien yhdistelmä: lääkitys, terveelliset elämäntavat ja tietty ruokavalio. Vai onko olemassa vielä joku "kikka", jota en tiedä? Pitää joka tapauksessa mennä katsomaan ohjelma!

    VastaaPoista
  3. Hei Italiansalaatti,

    En voi puuttua yksittäisen potilaan hoitoon. Kannatan kuitenkin yleisesti ottaen sellaista tapaa vähentää sydäntautiriskiä, jossa vaikutetaan moniin riskitekijöihin yhtä aikaa. Vaikka kolesterolisuhteita kannattaakin pyrkiä parantamaan, tiedetään myös, että sydäntautiriskiä voidaan vähentää myös kolesterolista riippumatta. Voidaan esimerkiksi pyrkiä vähentämään lievää systeemistä tulehdusta liikunnalla ja tulehdusta vähentävällä ruokavaliolla, voidaan pyrkiä alentamaan ruokavalion glykeemistä indeksiä ja voidaan käyttää kalan rasvahappoja, jotka nekin vähentävät sydäntautiriskiä monin tavoin. Muitakin keinoja on vielä. Ravintoa sydämelle -kirjassani on tällainen monitekijäinen lähestymistapa, ja suosittelenkin siihen tutustumista, jos et ole sitä vielä lukenut.

    VastaaPoista
  4. Kaapelivika esti ohjelman näkemisen, mutta syvennyn tänään Yle-Areenassa siihen. Olisin muuten sen unohtanut- kiitos vinkistä.
    Pitäisiköhän minun sittenkin jatkaa lääkitystä joka määrättiin tukosepäilyn vuoksi kesällä..Arvot oli hiukan yli suositusten. Verenpainelääkitys päällä jo 10 vuotta.
    Olen vaan sellainen että mielelläni syön mahdollisimman vähän lääkkeitä.

    VastaaPoista
  5. Hei Anna,

    Kuten edellisessä kommentissani sanoin, en voi puuttua yksittäisten potilaiden hoitoon enkä varsinkaan halua puuttua lääkärin antamiin hoito-ohjeisiin.

    Sen voin kuitenkin sanoa, että vilkaisin oman blogisi ruokaohjeita. Sen perusteella suosittelisin terveellisyysnäkökulmasta vähentämään leivonnaisten syöntiä, vähentämään paistamista, lisäämään raikkaiden kypsentämättömien vihannesten käyttöä ja korvaamaan voin pääosin neitsytoliiviöljyllä, kylmäpuristetulla rypsiöljyllä ja haluttaessa myös seesamiöljyllä.

    Erityisesti suosittelen salaatin syömistä päivän toiseksi pääateriaksi, esimerkiksi lounaalla. Salaatinkastikkeeseen voidaan lisätä 1 tl pellavansiemenöljyä ruokailijaa kohti.

    VastaaPoista
  6. de Lorgeril puhuu ihan pehmoisia. Kolesterolisuhdekin näyttää olevan pelkkä epidemiologinen assosiaatio. HDL on paljon monimutkaisempi juttu kuin pelkkä HDL-kolesterolin määrä, jonka ei ole havaittu olevan kausaalisessa yhteydessä verisuonitauteihin. Ylen dokumentti oli ihan ala-arvoinen. Monitekijäisyys tulee kuvaan vasta, jos LDL ei ole optimaalisella tasolla. Ateroskleroosin on osoitettu lakkaavan, kun LDL putoaa selvästi alle kahden.

    VastaaPoista
  7. Hei Anonyymi,

    Kirjoitat kovin itsevarmasti. Välimeren ruokavalion ja omega-3-rasvojen on kuitenkin osoitettu tutkimuksissa vähentävän sydäntautitapauksia seerumin kolesterolista riippumattakin. Kuvaa vain on monissa tutkimuksissa sotkenut se, että varsin monet tutkituista ovat käyttäneet statiiniläääkitystä, joka vie tehoa omega-3-rasvoilta. Jos kuitenkin tehdään tutkimuksissa alaryhmäanalyyseja, niissä voi huomata, että statiineja käyttämättömillä omega-3-lisää saavilla sydäntapausten määrä vähenee enemmän kuin statiineja käyttävillä (ks. esim. Alpha Omega Trial).

    Korkea kolesteroli ja varsinkin huonot kolesterolisuhteet ovat riskitekijä, mutta on kyseenalaista, että kolesterolin alentaminen olisi se tehokkain tapa vähentää sydäntautiriskiä ja varsinkaan kokonaiskuolleisuutta.

    Keskustelukäytännöistä: Poistin kokeeksi kirjautumisen vaatimuksen blogistani. Se näyttää lisänneen kiinnostusta kommentoida, mutta kommentteihin on tullut anonyymiyden myötä tylympää sävyä. Vaikka anonyyminä kommentointi on mahdollista, toivoisin omalla nimellä tai ainakin nimimerkillä esiintymistä ja sitä, että vältettäisiin kovin tylyä tyyliä.

    VastaaPoista
  8. Madalletun kolesterolin vaikutukset tulee pitkällä aikavälillä verisuoniplakin kertymisen estämisen kautta. Omega3-rasvojen vaikutukset on enemmän välittömiä ja suojaa henkilöitä, joilla on jo plakkia. Sairailla ihmisillä lyhyissä kokeissa omega3 voi siis suojata enemmän kuin statiini. Pitkillä aikaväleillä asia on ihan toisin. Omega3 ei estä plakin kertymistä, mikä on se perimmäinen sairauksien syy. Kun tutkitaan kolesterolin alentamisen koko elämän aikaisia vaikutuksia geneettisillä polymorfismeilla, niin LDL-kolesterolin ratkaiseva merkitys tulee esiin.

    VastaaPoista
  9. Sanot, että omega-3 ei estä plakin kertymistä. Sitä tue se havainto, että runsaasti kalan omega-3-rasvoja saavilla inuiiteilla plakin kertyminen alkaa paljon myöhemmin kuin länsimaissa.

    Mihin tutkimukseen tai tutkimuksiin viittaat puhuessasi kolesterolin alentamisen koko elämän aikaisista vaikutuksista geneettisiin polymorfismeihin? Kuulostaa rotilla tehdyiltä tutkimuksilta, joiden sovellettavuus ihmiseen on vähän niin ja näin.

    VastaaPoista
  10. Kyllä kai niillä sentään vähän merkitystä on. :-)

    Olet kovin valikoiva lähteitä etsiesssäsi. Tässä kolme vuotta kestäneessä tutkimuksessa "tumman kalan" syönti oli yhteydessä pienempään ateroskleroosin etenemiseen:

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15321802

    Saattaa olla, että linkittämässäsi tutkimuksessa kalaöljyn annos oli liian pieni, sillä tässä kaksivuotisessa satunnaistetussa ja kontrolloidussa tutkimuksessa suuriannoksinen kalaöljy (ensin 6g, sen jälkeen 3 g/vrk) vähensi ateroskeroosin etenemistä:

    http://www.animi-3.com/554.full.pdf

    Tässä uudessa suomalaistutkimuksessa omega-3-rasvat puolestaan olivat yhteydessä pienempään kaulavaltimoiden sisäseinämän paksuuteen sellaisilla aikuisilla, joiden sikiöaikainen kasvu oli ollut vähäistä:

    http://ajcn.nutrition.org/content/97/1/58.abstract

    En ole vielä saanut käsiini tuon viimeiseksi linkittämäsi tutkimuksen koko tekstiä. Itse olen kuitenkin huolestunut siitä, mitä seurauksia LDL:n painamisesta aggressiivisesti kovin alas on muulle terveydelle. On viitteitä, että erittäin matala LDL esim. lisää mielenterveyden ongelmia ja vähentää sukupuolihormonien tasoja. Aion kuitenkin lukea tuon tutkimuksen kokonaan.

    Sepelvaltimotaudikuolleisuuden pienuus Ranskassa ja Japanissa viittaa siihen, että emme yleisesti tarvitse aggressiivista statiinilääkitystä vähentääksemme sydäntautitapauksia. Tarvitsemme oikeanlaista ravintoa, painonhallintaa, liikuntaa ja stressinhallintaa.

    Harvardin tutkijat ja Maailman terveysjärjestö WHO ovat tutkimuksiin perustuen arvioineet, että jopa 80 prosenttia ennenaikaisista sydän- ja verisuonitaudeista voitaisiin ehkäistä elämäntapakeinoilla, esimerkiksi ravinnolla ja liikunnalla. Itse uskon, että oikeilla elämäntavoilla voidaan vähentää riskiä enemmänkin. Statiinilääkityksen varaisin lähinnä familiaalisesta hyperkolesterolemista kärsiville.

    VastaaPoista
  11. Epidemiologia voi antaa vain mahdollisia vaikutuksia. Se ei todista asioita sinällään. Ei ollut liian pieni annos. Annos selviää lukemalla tutkimuksen. Linkittämäsi tutkimus havaitsi vain lievän vaikutuksen plakin kerääntyminopeuteen. Olen kyllä lukenut myös kyseisen paperin. Kyseessä ei todellakaan ollut plakin kerääntymisen loppuminen. Lisäksi käytössä oli hyvin epätarkka tekniikka plakin mittaamiseen. Paremmissa kokeissa käytetään ultraääntä. Kalaöljyllä on parhaimmillaankin vain lievä vaikutus plakin kerääntymisnopeuteen. Plakin kertymistä se ei estä. Alhainen LDL on aivan normaalia. Ihmisen fysiologinen arvo on 1,5 ja alle. Plakin kertyminen lakkaa arvon 2 tienoilla. Alhainen kolesteroli on ainoa keino oikeasti pysäyttää verisuonitaudin eteneminen. Toki korkeammillakin arvoilla tautiriskiä voi vähentää muutenkin kuin kolesterolia alentamalla, mutta parhaaseen tulokseen ei sillä tavalla päästä.

    VastaaPoista

Haluan säilyttää blogissani miellyttävän ilmapiirin. Eri mieltä saa olla, mutta töykeitä, halventavia tai jankkaavia kommentteja ei julkaista.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...