11. lokakuuta 2010

Asiaa sokereista

Uuden Mustan sivuilla on nyt ilmestynyt toinenkin ravintoartikkelini. Sen aiheena ovat sokerit. Jutussa kirjoitan esimerkiksi fruktoosin haitoista ja valkoisen sokerin hieman terveellisemmistä vaihtoehdoista. Jutun pääsee lukemaan tätä klikkaamalla.

9 kommenttia:

 1. Kirjoitit, että teollinen ksylitoli valmistetaan pelkistämällä lehtipuiden sisältämästä ksylaanista saatua ksyloosia. Ymmärsinkö oikein, että kaikki elintarvikkeissa käytetty (mm. purukumien sisältämä) ksylitoli on teollista? Toisin sanoen sokerialkoholia?

  VastaaPoista
 2. Kavin Fuengirolassa tri Pentti Raasteen vastaanotolla ja hanen mielestaan verensokeriarvoni ovat vahan koholla (muiden laakareiden mielesta normaalit ikaani nahden 74 v.) Syon paljon quinoaa, jota han ei tuntenut. Voisitko ystavallisesti kertoa minulle quinoan ravintoarvot, silla en loyda niista mistaan.
  Kiittaen Cuklabrisa

  VastaaPoista
 3. Hei,

  Nettitietojen mukaan kinoan (quinoa) glykeeminen indeksi on matala, 51. Vaikka täysjyväviljat ovat kohtuullisesti nautittuina terveellisiä, en suosittele silti ruokavalion perustamista liikaa niiden varaan, edes kinoan. Kinoa on ravinteikas vilja; ravintoarvot löytyvät täältä.

  Yksilöllistä ravintoneuvontaa en voi netissä antaa. Tulee kuitenkin mieleen, saatko riittävästi D-vitamiinia. Tutkimusten mukaan D-vitamiini parantaa nimittäin tuntuvasti insuliiniherkkyyttä.

  VastaaPoista
 4. Kiitos vastauksestasi. Itseäni on aina mietityttänyt ksylitolin suosittelu lapsille hampaiden kunnon vuoksi. Ehkä se keskimäärin toimiikin, mutta entä sitten erittäin allergisella lapsella, jolla mm. maksa on lujilla jo muutenkin... Sokerialkoholien nauttiminen ei välttämättä ole kokonaistilanteen kannalta ollenkaan hyväksi.

  Tosin normisuositukset allergisen energiantarpeen täyttämiseksi ovat tällä kohdin nekin täysin metsässä, kun sopivien ruoka-aineiden puuttuessa energiavajetta paikkaamaan suositellaan - sokeria :(.

  VastaaPoista
 5. P.P.,

  Kerrotko millä tavalla maksa on mielestäsi lujilla allergisella lapsella? Kaikenlaisia vaihtoehtoisia terveysväitteitä on olemassa, mutta kaikki eivät välttämättä ole tosia.

  VastaaPoista
 6. Juhana, maksan kannalta olennaisen ravinnon, kuten kasvisöljyjen, vihreiden kasvisten ja B-vitamiinien puuttuessa se ei kai voi voida muuta kuin huonosti? Puhun siis erittäin laajoista ruoka-aineallergioista, joissa lapselle sopivia ruoka-aineita/ravintolisiä ei ole kuin muutama.

  VastaaPoista
 7. Kiitos, oli hyvä juttu. Meinasi mennä kokonaan ohi, onneksi huomasin. Aika monesta jutusta olen nykyisin samoilla linjoilla.

  VastaaPoista
 8. Neonomide,

  Kiva kuulla, että pidit.

  VastaaPoista

Haluan säilyttää blogissani miellyttävän ilmapiirin. Eri mieltä saa olla, mutta töykeitä, halventavia tai jankkaavia kommentteja ei julkaista.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...