25. syyskuuta 2007

D-vitamiini alentaa verenpainetta

D-vitamiinilisä alensi vanhemmilla naisilla systolista verenpainetta 9,3 prosenttia vuonna 2001 julkaistussa tutkimuksessa. Tutkimusryhmä sai 20 mikrogrammaa D-vitamiinia ja 1200 mg kalsiumia, kun taas vertailuryhmäläiset saivat pelkkää kalsiumia. Verrattuna ainoastaan kalsiumia saaneeseen ryhmään, D-vitamiinia saaneilla myös seerumin parathormonipitoisuudet alenivat 17 prosenttia, mikä hidastaa luuston heikkenemistä.

Tämän vuoden (2007) maaliskuussa julkaistussa
tutkimuksessa havaittiin, että D-vitamiinin suoranaisesta puutoksesta kärsivillä oli kolminkertainen korkean verenpaineen riski niihin henkilöihin verrattuna, joiden D-vitamiinitasot olivat riittävät.

D-vitamiinilisästä voi olla hyötyä myös sydämen vajaatoiminnan ehkäisemisessä ja tukihoidossa. Kun vielä tiedetään, että D-vitamiini alentaa monien syöpien, osteoporoottisten murtumien, MS-taudin ja periodontiitin (hampaiden lähdön) riskiä, sen riittävästä saannista on hyvin suositeltavaa huolehtia. Jotta optimialueen alaraja (75—80 nmol/l) saavutettaisiin, aikuisten tulisi ottaa D-vitamiinia vähintään 20—25 mikrogrammaa päivässä, mutta varsinkin iäkkäät ihmiset voivat tarvita enemmänkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Haluan säilyttää blogissani miellyttävän ilmapiirin. Eri mieltä saa olla, mutta töykeitä, halventavia tai jankkaavia kommentteja ei julkaista.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...