21. syyskuuta 2007

Ravintoa sydämelleNyt syksyn alussa ilmestyi kirjani Ravintoa sydämelle WSOY:n kustantamana. Kirja kertoo sydäntautien ehkäisystä terveellisellä ravinnolla. Perinteisestä sydänvalistuksesta teos poikkeaa siinä, että kirjassa ei puhuta ainoastaan tyydyttyneistä rasvoista, kolesterolista ja verenpaineesta. Katson sydäntautien ehkäisyä monitekijäisemmin.

Sydäntautiriskiä kohottavat näiden tekijöiden lisäksi myös sokeriaineenvaihdunnan häiriöt ja yhä yleistyvä ylipaino, lievä verisuonten tulehdus, homokysteiini, vapaiden radikaalien aiheuttamat vauriot ja stressi.

Laajaan tutkimustietoon perustuvassa kirjassani neuvon käytännönläheisesti, miten sydämen ja verisuonten terveyttä voi tukea parhaiten, kun vaikutetaan yhtäaikaisesti kaikkiin riskitekijöihin.

Tärkeää on esimerkiksi se, että ruokavalioon sisältyy riittävästi omega-3-rasvahappoja. Ne, ja erityisesti kalan pitkäketjuinen omega-3-rasvahappo DHA, alentavat vakavien rytmihäiriöiden vaaraa. Kalaöljyt vähentävät myös tulehdusta ja veritulppariskiä. Mutta sydäntautiriskin pienentämiseksi on monia muitakin keinoja.

2 kommenttia:

 1. Lukisin mielelläni Sinun ajatuksiasi anemian hoidosta.
  Löytyykö jo, vai olisiko mahdollista saada tämä asia mukaan näihin erittäin ansiokkaihin juttuihisi?

  VastaaPoista
 2. Hei Erkki,

  En tunne anemiaa mitenkään perinpohjaisesti, mutta sen yleisimpiä syitä ovat monet ravintoainepuutokset, esimerkiksi raudan, B12-vitamiinin tai foolihapon, C-vitamiinin tai E- ja B6-vitamiinien puute. Taustalla voi olla myös kilpirauhashäiriö, alkoholismi, altistumista lyijylle tai infektiosairaus.

  Ravintoaineiden mahdollista puutetta voidaan selvittää esimerkiksi THL:n sivuston Ruokakori-ohjelmalla (http://www.fineli.fi/foodbasket.php?lang=fi).
  Kun on saatu selville mistä ravintoaineesta on mahdollisesti puutetta, voidaan alkaa käyttää ravintolisää puutteen korjaamiseksi tai lisätä tuota ravintoainetta sisältäviä ruokia ruokavalioon. Vitamiinilisiä voidaan toki käyttää ilman analyysejäkin, mutta rautalisää ei pidä käyttää ilman, että lisäraudan tarve on jotenkin todettu (esim. alhainen hemoglobiini ja alhainen ferritiini), koska liiallinen rauta on pro-oksidantti eli lisää haitallisia hapettumisreaktioita kehossa.

  Tässä lyhyesti. Toivottavasti tästä oli jotain apu

  VastaaPoista

Haluan säilyttää blogissani miellyttävän ilmapiirin. Eri mieltä saa olla, mutta töykeitä, halventavia tai jankkaavia kommentteja ei julkaista.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...