K2-vitamiinin hyödyt vahvistettiin sittemmin eläinkokeilla. Niissä rotille syötettiin ensin sellaista ruokaa, joka kulutti loppuun niiden K-vitamiinivarastot. Sen seurauksena tietyt K-vitamiinista riippuvaiset elimistön proteiinit eivät olleet enää toimintakykyisiä, mikä johti valtimoiden pahaan kalkkiutumiseen. Samalla osoitettiin, että K2-vitamiini pystyi täysin estämään valtimoiden kalkkiutumisen, mutta K1-vitamiinilla ei vastaavaa vaikutusta ollut.
Myöhempi Maastrichtin yliopiston tutkimus paljasti, että K2-vitamiini ei ainoastaan pysäytä valtimoiden kalkkiutumista, vaan se voi myös vähentää sitä. Tuloksista kerrottiin tieteellisessä Blood-lehdessä. K2-vitamiinia runsaasti sisältävällä ravinnolla kyettiin vähentämään sydämen aortan kalkkiutumista rotilla, joiden verisuonet jo olivat kalkkiutuneet. K2-vitamiini vaikuttaa siten, että se aktivoi erään tärkeän proteiinin (matriksi Gla-proteiini). K2-vitamiinin ansiosta tämä proteiini saa ikään kuin kourat, joilla se voi estää kalsiumin kiinnittymisen valtimoiden seinämiin.
Verisuonten ja sydämen aortan kalkkiutuminen on sydäntautien uusi riskitekijä, josta Time-lehti kirjoitti vuonna 2005 otsikolla Do You Know Your Calcium Score? (Tunnetko kalsiumarvosi?). Ja tämän kalkkiutumisen estämisestä K2-vitamiinilla on nyt siis kysymys.
Parhaimmat K2-vitamiinin lähteet
Länsimaisissa ruokavalioissa parhaimpia K2-vitamiinin lähteitä ovat etenkin kypsytetyt juustot, erityisesti Edam-juusto. Siihen K2-vitamiinia on muodostunut maitohappokäymisen seurauksena. Maidossa ei K2-vitamiinia sen sijaan juuri ole. Maitotuotteiden käyttö ranskalaiseen tapaan juustoina saattaakin olla paljon terveellisempää kuin Pohjoismaissa yleinen maidon juominen. Juuston lisäksi myös kalkkunassa ja broilerissa on kohtalaisen paljon K2-vitamiinia. Viimemainituissa se on kuitenkin sellaista muotoa (MK-4), joka ei ole elimistölle läheskään yhtä hyödyllinen kuin naton ja kypsytettyjen juustojen sisältämät pitkäketjuisemmat K2-vitamiinin muodot (esim. MK-7).
Avattu nattopakkaus sinappeineen ja soijakastikkeineen. Kuva JH
Täysin omaa luokkaansa K2-vitamiinin lähteenä on kuitenkin natto, joka on japanilainen soijapavuista käyttämällä valmistettu perinneruoka. Nattoa, jota syödään nykyisin Japanissa 7,5 miljardia (sic!) pakkausta vuodessa, voi ostaa Tokyokanista, joka on Helsingissä Annankatu 24:ssä.
K2-vitamiinia on olemassa myös ravintolisänä. Niissä se on joko menakinoni-4:nä tai menakinoni-7:nä, joka on natossakin esiintyvä luonnollinen muoto. Menakinoni-7-muotoisena K2-vitamiini on kaikkein tehokkainta, koska sen puoliintumisaika elimistössä on erittäin pitkä, noin kolme vuorokautta. Siten jo suhteellisen pienillä ravintolisäannoksilla, esimerkiksi 45 mikrogrammalla menakinoni-7-muotoista K2-vitamiinia päivässä, voidaan pitää huolta K-vitamiinista riippuvaisten proteiinien hyvästä karboksylaatiosta (eli hyvästä toimintakyvystä).
Huom! Verenohennuslääkkeitä käyttävien tulee keskustella lääkärinsä kanssa ennen K-vitamiinin lisäämistä ruokavalioon tai sen käyttöä ravintolisänä.
Hei Juhana!
VastaaPoistaMinua kiinnostaa kovasti natto;kuinka käytät sitä?Voiko sitä sekoittaa muuhun ruokaan esim.leivän päällä?Kiitos vastauksesta
Hei Paula,
VastaaPoistaNattoahan myydään pakasteena. Japanilaiset sekoittavat sulatetun naton silputtuun kevätsipuliin (tai purjoon) ja norihiutaleisiin (merilevää), ja lisäävät pakkauksen mukana tulevat sinapin ja soijakastikkeen. Näitä sekoitetaan noin minuutin ajan. Joissain osissa Japania lisätään vielä raaka kananmuna. Tavallisimmin nattoa syödään aamiaiseksi riisin kera.
Itse olen sekoittanut naton silputtuun punasipuliin ja norihiutaleisiin ja lisännyt mukana tulevat mausteet kuten edellä. Syön nattoa tavallisesti jonkin mausteisen vihanneshöystön ja kvinoan (quinoan) kanssa iltaisin (en sentään joka ilta).
Nattoa voi aivan hyvin syödä myös leivän päällä. Niin minäkin olen joskus tehnyt, jos olen ollut kiireinen, enkä ole ehtinyt laittaa ruokaa.
Lisätietoa ja kuvia natosta Welcome to Natto Land -sivustolta. Sivuilla kerrotaan naton muistakin käyttötavoista, esim. nattospagettikin taidetaan mainita, joten kaikki on sallittua. ;-)
Saako sitä nattoa tavallisen marketin pakasteesta?
VastaaPoista"Saako sitä nattoa tavallisen marketin pakasteesta?"
VastaaPoistaEi valitettavasti vielä saa, mutta naton saisi tavallisten marketien valikoimiin parhaiten siten, että kuluttajat tekisivät kauppaketjuille aloitteita sen hankkimiseksi valikoimiin.
Nattoa myy tällä hetkellä tietääkseni pelkästään Tokyokan-niminen liike Helsingin Annankadulla. Paitsi pakasteena, nattoa on siellä nyt myös kuivattuna.
Hei Juhana!
VastaaPoistaEdellisestä K2 kirjeenvaihdostanne on jo kulunut vuosi, mutta Suomeen on tulossa uusi tuote,jossa on K2:sta, lähiviikkoina. Se ei tule apteekin hyllylle, mutta suoramyyntiin kyllä. Näin ne asiat etenevät Suomessakin :-)
Hei Miakata,
VastaaPoistaJo tällä hetkellä luontaistuotekaupoissa on myynnissä K2-Vitanatto-nimistä valmistetta, joka vaikuttaa mielestäni hyvältä. Siinä K2-vitamiini on ihanteellisessa MK-7-muodossa.
Hei Juhana,
VastaaPoistatiesin kyllä tuosta markkinoilla olevasta tuotteesta. En ole sitä itse kokeillut.
Uusi tuote, jota itse aion aloittaa käyttämään(ja edustamaan), sisältää 100 mcg K2-vitamiinia ja se (MenaQ7) on kuin onkin otettu nattosta sen puhtaassa muodossa, eli itse ruoasta. Nattoon ei ole tehty mitään kemiallisia prosesseja ennen vitamiinin siitä uuttamista, eli se on 100 % puhdasta ja luonnollista.
V. 2004 Rotterdamin tutkimuksen jälkeen tutkijat aloittivat uuden ns. "Naistutkimuksen" jonka ennennäkemättömät tulokset julkistettiin helmikuussa 2009. Onneksi saamme sen seurauksena uuden K2:n tuotteen Suomeenkin... Voidaanhan sanoa, että K2-vitamiini on suurin terveysuutinen sitten penisilliinin :-)
Hei kaikki,
VastaaPoistaMenaQ7 markkinoi www.norwital.com
Tabletti sisältää 45 mikrogr K2-vitamiinia sekä
5 mikrogr. D3-vitamiinia ja pellavaöljyä.
Minä kyllä suosittelisin muotoa: M4 (siis , menatetrenoni) sillä sen on osoittettu olevan kaikein tehokkain poistamaan kalkkeutumat ja ehkäisemään niitä verisuonissa ! Lienee vaan sen huonopuoli, että vaikutusaika on elimistössä lyhempi, kuin tuolla (MenaQ7)muodolla. Miten olis noiden kahden yhdistäminen eli samanaikaisesti molempia ? Luulen että toimii ja "putsaa" verisuonet auki !!! ?
VastaaPoistaEläinkokeessa MK-4-muotoisen K2-vitamiinin on todellakin osoitettu ehkäisevän verisuonten kalkkiutumista, mutta se toimii vain farmakologisina (eli todella suurina lääkkeellisinä) annoksina, ja sen lisäksi sitä on annosteltava lyhyen puoliintumisajan vuoksi kolmesti päivässä. Hollantilaiset K-vitamiinitutkijat, kuten Leon Schurgers, pitävät MK-7-muotoista K2-vitamiinia ihanteellisena muotona verisuonten kalkkiutumisen ehkäisemiseksi. (Suosittelen Leon Schurgersin kahta videota, jotka löytyvät blogistani.)
VastaaPoistaVäestötutkimuksissa MK-4-muotoisen K2-vitamiinin saanti ei ravinnosta saatavina määrinä ole yhdistynyt pienempään verisuonten kalkkiutumiseen tai muihinkaan terveyshyötyihin. Mikään ei estä käyttämästä ravintolisänä myös MK-4:ää, mutta itse pidän sitä tämänhetkisen näytön valossa rahan tuhlauksena.
Olen punariisi valmisteen kanssa käyttänny k-2 valmistetta n 2vuotta kolestroli on pudonnu 6,8 ta 4,5 joten tulokset on mshtsvii jatkan kyseisten käyttöä
VastaaPoistaKirjoitat artikkelissa: "Huom! Verenohennuslääkkeitä käyttävien tulee keskustella lääkärinsä kanssa ennen K-vitamiinin lisäämistä ruokavalioon tai sen käyttöä ravintolisänä."
VastaaPoistaVaikuttaako myös K2-vitamiini veren hyytymistekijöihin? Olen ymmärtänyt, että vain K1-vitamiini vaikuttaa veren hyytymiseen?
Hei Anonyymi,
VastaaPoistaKyllä myös K2-vitamiini vaikuttaa varfariini-tyyppisten (Marevan) verenohennuslääkkeiden tehoon. Toisaalta tieteellisessä kirjallisuudessa on ehdotettu K2-vitamiinin puskurinomaista käyttöä varfariini-lääkityksen yhteydessä eli tietoisesti yhteensovitettuna ne sopivat hyvin yhteen. Se tietysti edellyttää, että lääkitys varta vasten säädetään. Tästä syystä K2-vitamiinilisän mahdollisesta käytöstä varfariini-lääkityksen yhteydessä on sovittava lääkärin kanssa.
VastaaPoistaWikipediassa on nyt laaja artikkeli K2-vitamiinista uusine tutkimustuloslinkkeineen. Sieltä muun muassa selvisi, että jo 40- vuotiailla alkaa ilmetä K2-vajetta, joka kiihtyy hurjasti kun vuosia on mittarissa yli 70. Tosi sievän kaavionkin ovat aiheesta tehneet :
https://fi.wikipedia.org/wiki/K2-vitamiinit
Mielestäni Wikipedia-artikkelin kohdassa "MK7" väheksytään liikaa kypsytettyjen juustojen ja hapanmaitotuotteiden merkitystä K2-vitamiinin lähteenä länsimaisissa ruokavalioissa. Useat seurantatutkimukset viittavat siihen, että niiden merkitys terveydelle on tärkeä.
VastaaPoistaFineli ei ole K2-vitamiinitietojen osalta luotettava. Suosittelisin Wikipedian muokkaajille tutkimusten analyysituloksiin tutustumista. ;-)
On myös virheelistä sanoa, että karboksyloitumaton osteokalsiini olisi merkki spesifisti K2-vitamiinin puutteesta, koska myös K1-vitamiini karboksyloi osteokalsiinia tehokkaasti.
Kiitos artikkelin tarkasta tutkimisesta. Korjauksia on nyt tehty antamiesi tietojen pohjalta.
PoistaMitä mieltä olette, onko K2 vitamiinin mk-4 vai mk-7 muoto parempi?
VastaaPoistaOlen nyt käyttänyt pari purkkia mk-7 muotoa, mutta jostain ulkomaisilta palstoilta luin, että tutkimuksia onkin tehty mk-4 valmisteella ja se toimisi.
Onko tullut mitään selvyyttä asiaan? :)
Hei Jani,
VastaaPoistaTuossa kirjoituksessanihan otin asiaan kantaa: " Viimemainituissa se on kuitenkin sellaista muotoa (MK-4), joka ei ole elimistölle läheskään yhtä hyödyllinen kuin naton ja kypsytettyjen juustojen sisältämät pitkäketjuisemmat K2-vitamiinin muodot (esim. MK-7)." Olen edelleen samalla kannalla, ja hollantilaiset K-vitamiinitutkijat ovat samaa mieltä.
Onko kuvassa oleva nattopakkaus siis ostettu juuri tuolta mainitsemastasi Tokyokan-kaupasta?
VastaaPoistaOn kyllä.
VastaaPoistaKuinka paljon kypsytettyä juustoa pitäisi syödä, että saa vaikuttavan määrän nattokinaasia?
VastaaPoistaHei,
VastaaPoistaJuustossa ei ole tietääkseni lainkaan nattokinaasia. Sitä on vain natossa, tuossa käyttämällä valmistetussa soijapaputuotteessa.
Hei! Osaatko sanoa, onko maitorahkassa tai raejuustossa K2-vitamiinia? Yritin katsoa Finelistä, mutta siellä ei ollut K-vitamiineja eriteltyinä.
VastaaPoistaHei, niistä ei löydy luotettavaa tietoa. Niissä saattaa olla vähän mutta ei paljon. En kuitenkaan suosittele maitorahkan tai raejuuston syömistä ja syistä kerron tässä kirjoituksessani.
VastaaPoistaOkei, kiitos paljon. Täytyy miettiä rahkan vaihtamista jogurttiin tai viiliin.
VastaaPoista