1. joulukuuta 2008

D-vitamiinin puute lisää sydänkuoleman riskiä

D-vitamiinin puute lisää sydänkuoleman riskiä, kertoo uusi tutkimus. Tiedelehdessä Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism julkaistussa saksalaisessa seurantatutkimuksessa D-vitamiinin puute yhdistyi peräti viisi kertaa suurempaan äkillisen sydänkuoleman riskiin ja lähes kolme kertaa suurempaan sydämen vajaatoiminnasta johtuvaan kuoleman riskiin verrattuna D-vitamiinin riittäviin tasoihin. Tutkimuksessa puutteena pidettiin alle 25 nmol/l olevia tasoja, riittävinä vähintään 75 nmol/l olevia tasoja.

Tutkimuksen tulos on selitettävissä siten, että D-vitamiinilla on reseptoreita myös sydämessä, ja D-vitamiini vaikuttaa esimerkiksi sydämen supistumiskykyyn. Lisäksi D-vitamiini voi osaltaan ehkäistä aortan ja verisuonten kalkkiutumista. Käytännössä tutkimuksessa riittävänä pidetyn D-vitamiinitason ylläpitämiseen tarvitaan noin 25 mikrogrammaa D-vitamiinia päivässä, mutta jotkut saattavat tarvita enemmänkin. D-vitamiinivalmisteen vahvuus kannattaa tarkistaa. Sekä luontaistuotekaupoissa että apteekeissa on tätä nykyä saatavilla D-vitamiinivalmisteita, joissa on 25 mikrogrammaa D-vitamiinia. Valmisteen vahvuus kannattaa kuitenkin ostettaessa tarkistaa, sillä useimmat valmisteet ovat ovat heikompia.

Lähteet:

11 kommenttia:

 1. Kuitenkin esimerkiksi
  sydänkohtauksen/veritulpan läpikäyneiltä Marevan-potilailta kielletään D-vitamiini...

  VastaaPoista
 2. Ei kai nyt sentään? K-vitamiinin saanti pyritään pitämään vakaana, mutta en ole kuullut D-vitamiinin kieltämisestä. Jos näin kuitenkin on, voisitko linkittää jonkin sivuston, jossa niin kerrotaan?

  Huomautan varmuuden vuoksi, että en ole lääkäri, enkä puutu kenenkään yksittäisen potilaan hoitoon.

  VastaaPoista
 3. D-vitamiinin puutteen yhteydestä sydäntautiriskiin kirjoitetaan myös Science Dailyn tuoreessa artikkelissa:

  Lack Of Vitamin D Could Spell Heart Trouble

  VastaaPoista
 4. Esimerkiksi tässä:
  http://www.sydan.fi/lehtiarkisto/sydan_3_07/artikkelit/artikkelit_listassa/fi_FI/marevan/

  Ei D-vitamiinia, ei kalaöljyä, ei luontaistuotteita...

  Lähipiirissäni on monta Marevanin käyttäjää, joille lääkäri sanoo samaa.

  VastaaPoista
 5. Kiitos lisätiedoista, Hallatar. Pelkäänpä, että D-vitamiinin osalta Sydänliiton ohjeistus vie vain ojasta allikkoon. Viittaan vain tutkimuksiin ja linkkeihin, joita olen tähänkin blogiin postittanut. Kriittinen kommenttini koskee nimenomaan Sydänliiton ohjeistusta; en kehota ketään tekemään toisin kuin lääkäri on neuvonut.

  Mitä kalaöljyihin tulee, Sydänliiton ohjeistus on kirjoitettu ehkä varomattomasti pikaista lukijaa ajatellen. Siinähän kirjoitettiin näin:

  "Valtimotautipotilaalle, joka ei syystä tai toisesta voi nauttia kalaa, suositellaan kalaöljyjä (EPA+DHA) 2 g päivässä. Tämän määrän ei pitäisi vielä vaikuttaa veren hyytymistasoihin.Suositeltu määrä ei saisi ylittää kolmea grammaa päivässä, käyttipä Marevania tai ei."

  Tuo kolme grammaa päivässä on nimittäin huomattavan suurin määrä. Sitä ei saa, vaikka rasvaista kalaa söisi joka päivä (100 grammassa lohta on noin 1,5 g EPA:a ja DHA:ra, kalan pitkäketjuisia rasvahappoja Finelin mukaan. Myöskään parista kalaöljykapselista ei saa tyypillisesti kuin noin 0,7-1 g näitä rasvahappoja.

  Rasvaisen kalan hyödyt sydänpotilaille on osoitettu selvästi ja vakuuttavasti monissa tutkimuksissa. Olisi valitettavaa, jos Sydänliiton huomattavan runsaasta saannista varoittava ohje luettaisiin niin, että potilaat eivät saisi pitää huolta kalan terveellisten rasvojen saannista.

  VastaaPoista
 6. Sydänliitto ja Diabetesliitto haluavat huolehtia jäsenmäärän kasvusta, kuten jokainen järjestö.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen täysin samaa mieltä potilaiden terveys on sivuseikka kunhan liitot vaan pärjää. Varsinkin diabetesliitto huseeraa tyypin 2 diabeetikoiden insuliinin annosteluista vaikka tyypin 2 diabeetikoilla on sitä insuliinia jo liikaakin elimistössään. Ovatko lääkärit sokeita vai kuuroja jompaa kumpaa kuitenkin. Ja mitä tulee diabeteshoitajiin he toimivat samoin lääketeollisuuden juoksupoikina ja oman etunsa vuoksi ei todellakaan diabeetikkojen parhaaksi. Oksettaa tuo raha, raha ja raha. Diabetes hoito insuliinilla on tutootisaa bisnestä ei mitään ihmisten hoitamista. Heikkilän sanoihin yhtyen insuliinin käyttö tyypin 2 diabeetikolle on rikollista toimintaa. Että revitään siitä näitä ja muitakin lääkehoitoja!!! Entäs sydämen vajaatoimintaan käytettävät lääkkeet "saattaa esim. aiheuttaa sydämen vajaatoimintaa Hei haloo onko järkevää lääkitystä. Ei todellakaan vaan lääketeollisuuden rahan ahneutta, potilaista viis. Lääketeollisuus on rahanahneuksissaan todellakin yhteiskuntien suuri mätäpaise.

   Poista
 7. Mirka kirjoitti:

  "Sydänliitto ja Diabetesliitto haluavat huolehtia jäsenmäärän kasvusta, kuten jokainen järjestö."

  Oletan, että tuo oli huumoria. Mutta ne voisivat kyllä hieman monipuolistaa lähestymistapaansa. Esimerkiksi sydäntautiriskiin vaikuttavat monet muutkin asiat kuin tyydyttynyt rasva ja runsas suolan käyttö, kuten olen Ravintoa sydämelle -kirjassani kertonut.

  VastaaPoista
 8. Valitettavasti ei ollut. Käytäväpuheissa kuulee nuo mainittavan kouluesimerkkeinä potilasjärjestöjen korruptoituneisuudesta.

  Vastaesimerkki on Syöpäliitto, josta olen kuullut hyvää.

  VastaaPoista
 9. Entäpä jos vertailukohdaksi esitetään Kanadan syöpäliitto ja USA:n?

  Kanada:

  "“Due to our northern latitude, we recommend that Canadian adults consider taking a vitamin D supplement. Talk to your doctor about taking 1,000 international units (IU) (25 µg) a day during fall and winter months,”"

  USA: "- - - - - - - - - -"


  Kanadan Syöpäliitossa ilmeisesti luetaan tutkimuksia, onhan D-vitamiinin ja syövän yhteydestä on jo yli 1300 tutkimusta ja lisää tulee käytännössä viikoittain, mutta silti asiat menevät tätä masentavaa rataa:

  "Two of the world's foremost authorities on Vitamin D have published papers stating important evidence was discounted or omitted by the International Agency for Research on Cancer (IARC) in assessing an overview of the role of vitamin D and ultraviolet-B (UVB) in reducing the risk of cancer. The IARC report, Vitamin D and Cancer, could potentially be used by some nations to form the basis for public health policy decisions."

  ~ Market Watch, United States

  http://tinyurl.com/cw7sad

  VastaaPoista
 10. Olen tässä blogissakin jossain viitannut tuohon Kanadan Syöpäliiton suositukseen ottaa käyttää vähintään 25 mikrogrammaa D-vitamiinia päivässä syöpien ehkäisemiseksi. Itse asiassa syövän ehkäiseminen taitaa olla juuri se terveyden alue, jossa tarvittaisiin vielä suurempia annoksia; tuo 25 mikrogrammaa ei oikein vielä riitä.

  VastaaPoista

Haluan säilyttää blogissani miellyttävän ilmapiirin. Eri mieltä saa olla, mutta töykeitä, halventavia tai jankkaavia kommentteja ei julkaista.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...