8. joulukuuta 2008

Mäkikuisma vaikean masennuksen hoidossa yhtä tehokas kuin masennuslääkkeet

Cochrane-katsaukset ovat kansainvälisesti arvostettuja katsauksia siitä, mitkä hoitomenetelmät ovat tuloksellisia. Niitä käytetään Suomessa esimerkiksi lääkäreitä ohjeistavien Käypä hoito -suositusten laadinnan pohjana. 

Hiljattain julkistetussa uudessa Cochrane-katsauksessa arvioitiin mäkikuismauutteen (Hypericum perforatum) tehokkuutta masennuksen hoidossa verrattuna plasebovalmisteeseen ja tavanomaisiin masennuslääkkeisiin. Laadittu katsaus perustui 29 aiempaan tutkimukseen. Niiden pohjalta katsauksessa päädyttiin ehkä yllättävään tulokseen, että mäkikuisma on vaikean masennuksen hoidossa yhtä tehokas kuin tavanomaiset masennuslääkkeet. Lisäksi katsauksessa todetaan, että mäkikuismauutteilla on vähemmän haittavaikutuksia kuin tavallisilla masennuslääkkeillä.

Lähteet ja lisätietoa: 



5 kommenttia:

  1. Hmmmm, minä en tiedä mäkikuismasta mitään muuta kuin että törmäsin siihen ehkäisyrenkaan käyttöohjeessa: eip saa käyttää molempia. En tiedä syytä siihen, mutta kuulosti erikoiselta. E-pillereissä en sen sijaan ole nähnyt tuollaista rajoitusta.

    VastaaPoista
  2. Syy on se, että mäkikuisma vähentää ehkäisyrenkaan ja -pillereiden tehoa. Mäkikuisma vauhdittaa monien lääkeaineiden hajoamista maksassa.

    "Mäkikuisma indusoi maksan entsyymejä (CYP3A4), jolloin hormonien metabolia voi nopeutua ja pitoisuus plasmassa laskea. Koska tässä tapauksessa ehkäisytehoa ei voi taata, lisäehkäisy on tarpeen. Pilleritauko riippuu mäkikuisman käytöstä. Jos mäkikuismaa käytetään lyhyen aikaa, pillereitä ei kannata jättää tauolle."

    (Lähde: Kirsti Laitinen, Mitä hormonaalisesta ehkäisystä kysytään useimmiten? Apteekkari 3/2005.)

    VastaaPoista
  3. Kyllä se mäkikuisma e-pillereidenkin ohjeissa aina mainitaan. Ja Briteissä sairaanhoitaja vaivautui googlaamaan mulle selityksen siitä mitä se on, kun ei heti kellot soittaneet englanninkielisen nimen kuultuani. Myöhemin kyllä tajusin, että kyse on samasta kasvista, mistä Suomessakin aina varoitellaan.

    VastaaPoista
  4. Näin on, Anni. Ja mäkikuismahan on englanniksi St. John's wort, ruotsiksi johannisört.

    VastaaPoista
  5. Kiva kun luen kaikki ohjeet aina niin huolellisesti :-D Onneks en o popsint kuismaa.

    VastaaPoista

Haluan säilyttää blogissani miellyttävän ilmapiirin. Eri mieltä saa olla, mutta töykeitä, halventavia tai jankkaavia kommentteja ei julkaista.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...