12. toukokuuta 2009

DASH-ruokavalio vähentää myös sydämen vajaatoiminnan riskiä

Verenpaineen alentamisessa parasta näyttöä on DASH-ruokavalion toimivuudesta. Se on ruokavalio, jossa tärkeintä on runsas kasvisten ja hedelmien syöminen. Muita ruokavalion olennaisia osatekijöitä ovat myös täysjyväviljan sekä rasvattomien tai vähärasvaisten maitotuotteiden käyttö. Suolan käyttöä pyritään ruokavaliossa vähentämään, samoin makeisten. Lisäksi ruokavaliossa suositellaan pähkinöiden, siementen ja papujen käyttöä. Myös kalaa suositaan, kuten myös siipikarjaa ja vähärasvaista lihaa. Rasvoissa käytetään kasvirasvoja, esimerkiksi hyvälaatuista margariinia ja kasviöljyjä.

Nyt ruotsalaistutkimuksessa on havaittu, että henkilöillä, jotka söivät eniten DASH-ruokavaliota muistuttaen, on selvästi alempi riski sairastua sydämen vajaatoimintaan. Parhaiten DASH-ruokavaliota noudattaneella neljänneksellä oli yli kolmanneksen (37 %) pienempi riski sairastua sydämen vajaatoimintaan. Tutkimuksen tulokset julkaistiin arvostetussa Archives of Internal Medicine -tiedelehdessä. Suosittelen DASH-ruokavaliota verenpaineen alentamiseen.

Lähde:

2 kommenttia:

  1. Meillähän syödään tuolleen paitsi margariinit ovat vaihdettu voihin monista eri syistä.

    VastaaPoista
  2. Jarna, kiitos kommentista. Olennaista on se, että tyydyttymättömien kasvirasvojen ja eläinrasvojen käytön suhde pysyisi hyvänä. Teillä ilmeisesti käytetään pääasiassa rypsiöljyä ruoanlaitossa. Tällöin ruokavalio sietää myös hieman tyydyttynyttä rasvaa, kuten voita. Silti pidän hyvälaatuista margariinia voita parempana valintana. (Hyvälaatuiseksi katson margariinin, jossa ei ole osittain kovetettuja kasvirasvoja ja jossa on runsaasti omega-3-rasvahappoja. Nämä saa selville margariinin tuoteselosteita lukemalla.)

    Itse en käytä mitään rasiarasvaa, koska en juuri syö leipää. Saan tyydyttynyttä rasvaa tummasta suklaasta, vuohenjuustosta ja mausteenomaisesti käyttämästäni kookosmaidosta. Niinpä pyrin rajoittamaan sitä, että saisin tyydyttynyttä rasvaa vielä muualta. Käytän tällä hetkellä pääasiassa neitsytoliiviöljyä. Lisäksi käytän hieman pellavansiemenöljyä ja otan pari kalaöljykapselia päivittäin. Rasvaa saan myös avokadoista ja pähkinöistä.

    VastaaPoista

Haluan säilyttää blogissani miellyttävän ilmapiirin. Eri mieltä saa olla, mutta töykeitä, halventavia tai jankkaavia kommentteja ei julkaista.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...