14. toukokuuta 2009

Massamediakin havahtuu auringonvalon myönteisiin vaikutuksiin

Olen jo vuosia puhunut ja kirjoittanut D-vitamiinin runsaamman saannin tarpeellisuudesta ja maltillisen auringonoton hyödyistä. Nyt on ilahduttavaa havaita, että YLE Uutisetkin kertoo asiasta jutussaan Suomalaisilla pulaa D-vitamiinista kesälläkin.

5 kommenttia:

  1. Vaan jos on yliherkkä auringonvalolle? =)

    Se on muuten ikävä riesa...

    VastaaPoista
  2. Sitten on hyvä pitää huolta D-vitamiinin saannista sillä, että ottaa sitä kesäaikanakin ravintolisänä riittävästi.

    VastaaPoista
  3. Haa. Hyvä neuvo jota kukaan muu ei olekaan koskaan kertonut...
    Kiitos. =)

    *niijaa*

    VastaaPoista
  4. Tekisi mieli taas änkyröidä D-vitamiinisuosituksista, mutta kroonisen sairauteni vuoksi ilmeisesti tarvitsen enemmän kuin monet muut.

    Kahden viikon tauko D-vitamiinista toi tulehduksellisen suolistosairauden (Crohnin taudin) vatsaoireet takaisin todella hurjina kuten pelkäsinkin, mutta jo 5 päivän satsi palautti tilanteen entiselleen. Aivan ilmeisesti siis kannattaa jatkaa D-vitamiinin ottamista ja vähentää annosta olon mukaan mitä enemmän kykenee ottamaan ulkona aurinkoa puolenpäivän tienoilla. Kelit ovat olleetkin aivan erinomaiset jopa täällä Joensuussa! ;-)

    Tuohon herkkyyteen auringonvalolle löytyi tällaista juttua muutaman vuoden takaa Vit D Council -sivustolta:


    Higher Blood Levels, Quicker Tan

    Dr. Dixon presented fascinating evidence that high vitamin D blood levels prevent sunburn! Of course, it makes sense. When vitamin D levels are low, the skin stays as white as it can to make as much vitamin D as it can, just in case you ignore Dr. Gilchrest's advice. When vitamin D levels are high, the skin rapidly tans to prevent excessive vitamin D skin production. A number of people have emailed me that observation: now that their levels are high, they tan very quickly. I've noticed the same thing.

    http://www.vitamindcouncil.org/newsletter/2006-may.shtml


    Eli kun kehossa on tarpeeksi D-vitamiinia, iho päivettyy nopeammin ja tasaisemmin ja suojelee ihoa palamiselta. Maailman loogisin asia, vai mitä?

    Homo sapiens = Homo helios? ;-)

    Minusta ajatus "herkästä ihosta" on evoluution valossa aivan omituinen - eihän UV-säteilyn voimakkuus ole niin paljoa muuttunut esihistoriasta, että ihminen olisi jotenkin "luotu" asumaan luolissa"? Toisaalta auringonvalohan on myös terveellisintä UVB-säteilyn ollessa voimakkaimmillaan eli puolenpäivän aikoihin. Muulloin tarjolla on vain sitä haitallisempaa UVA-säteilyä, joka on muutoinkin 1000-kertaa voimakkaampaa. Vain muutama prosentti koko UV-säteilyn määrästä on sitä D-vitamiinia muodostavaa UVB-aallonpituutta.

    Aurinkoherkkä iho onkin ilmeisesti lähinnä vaan seurausta auringonvalon ja/tai D-vitamiinin (ja karotenoidien) suhteellisesti puutteesta? Yltiömäinen aurinkorasvojen käyttö myös lähes väistämättä päästää läpi ENEMMÄN UVA-säteilyä, mikä altistaa ihoa edelleen palamiselle ja jopa syöpämuutoksille.

    On siis monen monta syytä ottaa rationaalisesti aurinkoa JA tarpeeksi D-vitamiinia.

    On eri asia jos omaa jonkin sairauden kuten sarkoidoosin tai joutuu käyttämään lääkitystä joka altistaa UV-valolle. En näe kyllä mitään syytä miksei D-vitamiinin saannin nostaminen voisi auttaa heilläkin (sarkoidoosia lukuunottamatta). Useimmillahan iho muuttuu vaaleanpunertavaksi ennen palamista ja tämä on se viesti iholle että kannattaa chillata ja etsiä kunnon varjoa joksikin aikaa.

    Karotenoidit mainitsin siksi, että monet niistä näyttävät selvästi suojelevan ihoa, tunnetuimpana astaksantiini. Ne ovat punaisia ja punertavia luonnon väriaineita mm. vihanneksissa ja merilevissä. Useilla karotenoidivalmisteilla on jenkeissä jo patentteja "sisäisiksi aurinkorasvoiksi" ja Suomestakin saa ainakin astaksantiinia, jota voi suositella muutoinkin laajojen terveysvaikutustensa vuoksi.

    Ne myös kuuluvat retinoliperheeseen A-vitamiini(e)n esiasteina ja vaikuttavat myös D-vitamiinin toimintaa koska jakavat osittain samoja reseptoreita solutasolla. Mutta tämä menee jo hifistelyksi sitten. :-)

    VastaaPoista
  5. Neonomide, olet oikeassa siinä, että eräät ravitsemukselliset tekijät suojaavat ihoa. Korkeampien seerumin D-vitamiinitasojen on osoitettu olevan yhteydessä vähäisempään ei-melanooma-ihosyöpien riskiin. Myös mainitsemasi karotenoidit todellakin suojaavat, kuten myös vihreän teen antioksidantit.

    VastaaPoista

Haluan säilyttää blogissani miellyttävän ilmapiirin. Eri mieltä saa olla, mutta töykeitä, halventavia tai jankkaavia kommentteja ei julkaista.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...