9. lokakuuta 2009

Haitalliset lakritsi ja salmiakki

Äidin runsas lakritsin syöminen raskausaikana voi haitata lapsen kognitiivista kehitystä, kertoo uusi Helsingin yliopistossa tehty tutkimus. Odotusaikana paljon lakritsia syöneiden äitien lapset menestyivät kahdeksanvuotiaina heikommin päättelysuoriutumista mittaavissa testeissä. Lisäksi heillä oli enemmän ADHD-tyyppisiä keskittymis- ja käytöshäiriöitä. Aiemmin on lisäksi havaittu runsaan lakritsin syömisen lisäävän ennenaikaisen synnytyksen riskiä.

Lakritsin haitalliseksi ainesosaksi epäillään sen luontaista ainesosaa glykyrritsiiniä, jota on myös salmiakissa. Salmiakissa on glykyrritsiinin lisäksi myös ammoniumkloridia. Sen saaminen lisää elimistön happamuutta ja aiheuttaa kalsiumin erittymistä luustosta. Sen vuoksi Tanskassa tietyn määrän ammoniumkloridia sisältävissä salmiakkipakkauksissa tuleekin olla merkintä "Voksenbolsje ikke børnebolsje" (aikuisten makeinen ei lasten makeinen). Ei ole kuitenkaan mitään syytä olettaa, että salmiakki olisi haitallista ainoastaan lasten luustolle. Ammoniumkloridin luustovaikutusten vuoksi olenkin sitä mieltä, että salmiakki on haitallista tavallisesti kohtuullisinakin pidettyinä määrinä nautittuna.

Runsas lakritsin ja salmiakin syöminen voi myös nostaa verenpainetta osalla ihmisistä ja aiheuttaa hypokalemiaa eli plasman alentunutta kaliumpitoisuutta. Sen seurauksena suolan ja nesteen kerääntyminen elimistöön lisääntyy. Hypokalemia voi myös aiheuttaa voimattomuutta, lihasheikkoutta ja suonenvetoja.


Lisätietoa:11 kommenttia:

 1. No, kas vain, eipä raskaana ollessa kyllä tekään mieli salmiakkia. Hyvin hoidettu, luonto, taas kerran. :)

  VastaaPoista
 2. Voi harmistus...
  Minä kun niin tykkään lakuista..

  olen kyllä ollut tietoinen lakritsan terveysvaikutuksista mutta nyt sain sinulta syventävää tietoa.
  tänäänkin ostin itselleni illaksi "Duelloa", Pandan suklaalla kuorutettua lakua, pieni rasia onneksi...
  Aion kyllä syödä sen mutta ehkä karsin tätä nautintoainetta tästedes!kiitos sinulle...

  VastaaPoista
 3. Mielenkiintoinen postaus tämäkin. Itse pidän salmiakista ja lakritsista. Käytän niitä "kohtuullisesti", vaikka tämän postauksen jälkeen saatan hieman vähentää. Naisena ja polvinivelen vammasta kärsineenä iän lisääntyessä mietin aiempaakin tarkemmin, miten voisin pitää kehoni mahdollisimman toimivassa kunnossa loppuun asti.

  Salmiakin ja lakun olen tähän asti nauttinut hyvällä omalla tunnolla, sillä minulla on hyvin matalat verenpaineet. ; )

  Varoitusteksteistä ihmisten nautittavaksi tarkoitetuissa tuotteissa pidän kovasti. Niitä vain saisi olla enemmän. Monet vanhemmat saati sitten lapset ja nuoret eivät välttämättä tule aina ajatelleeksi, millaista myrkkyä mm. energiajuomat ovat. Varsinkin lapsille ja nuorille, mutta myös aikuisille. (Allekirjoittanut tunnustaa itsekin nauttivansa kevyitä energiajuomia satunnaisesti...) Varoitustekstit, kuten muutkin tiedot tuotteissa saisivat olla vähän isommalla, sillä niitä voi olla vaikea huomata, jos ei tiedä mitä etsii...

  VastaaPoista
 4. Anu, eikö vain!

  Hanne, kiitos.

  Verna, olet oikeassa. Minustakaan energiajuomia ei pitäisi antaa lapsille eikä nuorille. Nehän vain lisäävät turhaan ylivilkkautta koulutunneilla, eikä niiden sisältämä kofeiini ole muutenkaan terveellistä kehittyvälle elimistölle.

  VastaaPoista
 5. Nöyyyy! Olen valtaisa salmiakkifani. No, voin ehkä vähentää, mutta luopuminen ei kyllä tule kysymykseen. :/

  VastaaPoista
 6. Ja kuulemma salmiakkikin nostaa verenpainetta, vaikka aivan toisella mekanismilla kuin laku, joka sisältää muistaakseni suolaa niin paljon, että mittarit osoittaa kaakkoon.

  VastaaPoista
 7. Arawn, jokainen saa tietysti vapaasti toimia niin kuin haluaa. ;-)

  KirsiM, toteankin salmiakin verenpainetta kohottavan vaikutuksen tuossa blogikirjoituksessani.

  VastaaPoista
 8. :((( Nuorempana olen ollut salmiakin ja lakritsin suurkuluttaja, tai noh ainakin sinne päin.. Eli olenko nyt sitten hommannut itselleni jo silloin osteoporoosin?!!
  Nykyään tulee ehkä kerran vuodessa ostettua salmiakkia t. lakritsia.

  VastaaPoista
 9. Lakritsi tai salmiakki tuskin riittävät yksinään aiheuttamaan osteoporoosia. Ajattelen ennemminkin, että ne voivat osaltaan heikentää luuntiheyttä muutamalla prosentilla, jos niitä syödään runsaasti ja pidemmän aikaa.

  VastaaPoista
 10. Ilmeisesti lakritsiteen vaikutukset ovat samat? Minkähän verran yhdessä kupillisessa on lakritsia verrattuna vaikka makeislakritsaan.

  VastaaPoista
 11. Myös lakritsinjuuriteen nauttiminen voi kohottaa verenpainetta osalla ihmisistä. Kysymistäsi määristä en osaa sanoa - varmaan riippuu siitäkin, miten vahvaa teetä tekee.

  VastaaPoista

Haluan säilyttää blogissani miellyttävän ilmapiirin. Eri mieltä saa olla, mutta töykeitä, halventavia tai jankkaavia kommentteja ei julkaista.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...