23. lokakuuta 2009

Kokemus rokotteen haittavaikutuksestaOlin marraskuussa 2003 aikeissa lähteä kaukomatkalle. Hain silloin kolmoisrokotteen, joka pistettiin vasempaan olkavarteen. Sama olkavarsi kipeytyi kahden viikon kuluessa ja kehittyi vähitellen jäätyneeksi olkapääksi. Menin jonkin ajan kuluttua näyttämään olkapäätä terveyskeskuslääkärille, joka totesi jäätyneen olkapään ja antoi hoito-ohjeita.

Pidin itse aivan ilmeisenä, että kysymyksessä oli rokotekomplikaatio. Sanoin sen jo terveyskeskuslääkärillenikin. Muutamaa kuukautta myöhemmin olin vielä infektiotautien erikoislääkärin vastaanotolla. Myös hän oli sitä mieltä, että kysymyksessä voi hyvinkin olla rokotekomplikaatio, vaikkakaan hän ei osannut sanoa, mikä mekanismi olisi.

Mielenkiintoista näissä lääkärikäynneissä oli se, että kumpikaan lääkäri — vaikka muuten hyviä ovatkin — ei tehnyt rokotteen haittavaikutusilmoitusta. Sen tekemisen mahdollisuus tuli esille vasta, kun sattumalta olin käymässä terveyskeskuksessa terveydenhoitajan luona. Hän kysyi, olenko tehnyt haittavaikutusilmoituksen. Kun kerroin, että en edes ollut tiennyt sellaisesta, hän antoi minulle kaavakkeen täytettäväksi. Ilman terveydenhoitajan aktiivisuutta haittavaikutusilmoitus olisi tapauksessani jäänyt tekemättä.

Kokemukseni perusteella minulla on hyvä syy epäillä, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ei saa tietää kaikista rokotekomplikaatioista, koska kaikkia ei raportoida. Raportointia vielä todennäköisesti vähensi kaksi vuotta sitten se, että silloinen Kansanterveyslaitos rajoitti yksilöllisen palautteen antamista haittailmoituksista.

Koska Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ei siis saa tietää kaikista rokotekomplikaatioista, sen asiantuntijoiden perustelut rokotteiden turvallisuudesta eivät täysin vakuuta.

Sain jäätyneen olkapään rokotuskomplikaationa mahdollisesti sen vuoksi, että jotkin rokotteet sisältävät pienen määrän elohopeaa. Näin on myös Suomeen saadun sikainfluenssarokotteen kohdalla. Se sisältää valmisteyhteenvedon mukaan pienen määrän tiomersaalia, joka on puoliksi elohopeaa.

Elohopea voi heikentää immuniteettia ja aiheuttaa autoimmuunisia ja allergisia häiriöitä. Sen totesivat vuonna 2007 julkaistun amerikkalaistutkimuksen (ks. alla) tutkijat. He käyttivät tutkimuksissaan sellaisia määriä (20 ng/ml) elohopeaa, joita saimme aikaisemmin lapsuudenaikaisista rokotteista. (Nykyisin lapsuudenaikaisissa rokotteissa elohopean käytöstä apuaineena on Suomessa pääasiassa luovuttu.)

Tutkijat havaitsivat, että elohopea voi aiheuttaa immuniteettiongelmia muuntamalla niin sanottuja dendriittisiä soluja. Ne ovat tärkeitä antigeenia esitteleviä ja immuunijärjestelmää sääteleviä soluja, joita on muun muassa limakalvoilla ja ihossa. Dendriittiset solut kuuluvat luonnolliseen immuniteettiin ja muodostavat sillan luonnollisen ja hankitun immuniteetin välille.

Sanottakoon lopuksi, että en ole yleisesti ottaen rokotuksia vastaan. Rokotteiden mahdollisten hyvinkin ikävien haittavaikutuksien vuoksi olen kuitenkin sitä mieltä, että rokotteiden ottamiseen pitää olla hyvä syy. Ja sikainfluenssan kohdalla en ole täysin vakuuttunut siitä, että se on kovinkaan monen kohdalla hyvä syy.


Lisätietoa:

15 kommenttia:

 1. Olen täysin sama mieltä siitä, että rokotuksissa hyötyjen on selkeästi oltava isompia kuin riskien. Näin monissa rokotuksissa onkin.

  Tämä influenssarokotusbisnes on mielestäni ihan eri juttu ja varsinkin nyt sikainfluenssarokotuksessa hyödyt ja haitat eivät todellakaan mielestäni ole tasapainossa.

  Itse en tätä rokotusta ainakaan aio ottaa.

  VastaaPoista
 2. Paljon melua tyhjästä!

  TOKI sikainfluenssarokotteen suhteen saa ja täytyykin olla varovainen, kriittinen.On vain suosituksia, ei tietoa.
  Tuohon rokotteen elohopeamäärään voisin kuitenkin lainata KYSin lääkärin, Maija-Riitta Ordenin lausuntoa :
  "Yhdestä kala-ateriasta saa enemmän elohopeaa kuin sikainfluenssarokotteesta".
  ( SS 23.10.2009)

  VastaaPoista
 3. Tosiasia on, että haittavaikutuksia on. Siksi ne eivät ole melua tyhjästä.

  Yhdessä kala-ateriassa voi olla enemmän elohopeaa kuin rokotteessa, mutta kalan elohopea tuskin imeytyy kokonaan. Erityisesti paikallisena pitoisuutena kudoksessa elohopeapitoisuus voi olla rokotteen seurauksena melko suuri, minkä vuoksi ei ole ihme, että sain jäätyneen olkapään.

  Lisäksi tutkimuksessa, johon viittasin, rokotteiden tehosteaineissa käytetty tiomersaali oli puhdasta elohopeaakin haitallisempi.

  VastaaPoista
 4. Minä sain vajaa kuukausi tetanus-difteria-rokotteen jälkeen toiseen silmääni näköongelman, jota yliopistosairaalan silmälääkäri epäili näköhermon neuriitiksi ja mahdollisesti rokotteen aiheuttamaksi. Soitin KTL:lle ja sanoin, että haluan mahdollisesti tehdä ilmoituksen rokotteen haittavaikutuksesta.

  Vastannut henkilö sanoi tiukasti, että ei voi olla mitenkään mahdollista, että näköhermon neuriitti johtuisi rokotteesta! Kun kerroin, että olen lukenut Lancetista ja BMJ:stä tutkimuksia, jonka mukaan saamani rokote on aiheuttanut mm. näköhermon neuriittia, hän suostui edes keskustelemaan asiasta, vaikka vähätteli kovasti rokotteen haittoja.

  Jos en olisi kertonut tietäväni tutkimuksista, minut olisi tyrmätty heti alkuunsa, eikä haittavaikutusilmoitusta olisi otettu vastaan. Lisäksi homma vaati minulta melkoisen paljon aktiivisuutta, että edes keksin mainita silmälääkärille rokotuksesta ja otin itse yhteyttä haittavaikutusrekisteriin.

  Myös minun kokemukseni mukaan voisi kuvitella, että suuri osa rokotehaitoista jää ilmoittamatta. Tuntui kuin se olisi ollut jopa tavoite.

  Myöhemmin perusteellisissa tutkimuksissa huomattiin, että vaiva ei ollut neuriittia. Syy jäi epäselväksi. En jättänyt haittavaikutusilmoitusta.

  VastaaPoista
 5. Kiitos informatiivisesta kommentistasi, Sahrami. Kertomuksesi vahvistaa kuvaa, että rokotushaittojen ilmoittamismenettelyssä kaikki ei ole kohdallaan.

  VastaaPoista
 6. Sanotaan, että raskaana ollessa riski sairastua vakavasti sikainfluessan aikana on paljon suurempi ja kuoleman riski on myös, mitähän se oli, viisinkertainen. En kyllä tiedä mihin toi tieto/arvio perustui, oletuksiin vai tilastoihin. Mutta ei kai suomessa ylipäänsä ole ketään vielä kuollut. Saati raskaana olevia. Maailmalla? En ole seurannut tilannetta mitenkään tarkkaan.

  Eli riski on todella pieni ja siten viisinkertainenkin (tms) riski on hyvin pieni? Mutta keskenmeno/reippaasti ennenaikainen synnytys tms ei tietenkään erityisesti houkuttele... mutta en ole saanut selvää että miten iso sekään riski on.

  En oikeen tiedä... mulle kai tätä rokotetta tarjottais ensimmäisten joukossa. En mä kyllä sitä rokotettakaan pelkää, voihan mahdolliset haittavaikutuksetkin kestää. Vastaavia rokotteita on kai käytetty raskaana oleville naisille eikä lapselle (sanoo taas joku) ole ilmennyt seuraamuksia. Ota nyt näistä selvää.

  VastaaPoista
 7. Tilanne on raskaana olevien kannalta hankala. Jos sikainfluenssarokotetta olisi saatavana tehosteettomana, siis sellaisena, jossa ei olisi elohopeaa ja skvaleenia, ehkä ottaisin rokotteen, jos olisin raskaana. Mutta en ottaisi nykyisessä tilanteessa, jossa näitä tehosteaineita on.

  Korostan kuitenkin, että edellä sanottu on vain yksityinen mielipiteeni, ei mikään lääketieteellinen neuvo eikä hoito-ohje. En ole lääkäri.

  D-vitamiini parantanee immuniteettia raskaanakin ollessa, ja kun se vielä parantaa raskauden viimeisellä kolmanneksella sikiön luuston kehittymistä, sitä kannattaa käyttää ravintolisänä.

  VastaaPoista
 8. Itse aprikoin tuota tiomersaalia, jolle olen allerginen. Yleensä rokote minulle on pitänyt tilata säilöntäaineettomana. Jos nyt ottaisin tämän rokotteen tiomersaali olisi vakiolisä. Siis Jos ottaisin - ei paljon huvita.

  VastaaPoista
 9. Viranomaiset vakuuttavat sikainfluenssarokotteen täydellistä haitattomuutta. Neurotoxicology-lehdessä julkaistussa tuoreessa tutkimuksessa tiomersaali aiheutti kuitenkin kehityksen viivästymistä reesusmakaki-apinoilla. Tutkimuksessa käytetty tiomersaaliannos vastasi ihmisannoksiksi muunnettuna viisinkertaista elohopea-annosta sikainfuenssarokotteen sisältämään adjuvanttiin verrattuna, jos oikein ymmärsin.

  Hewitson L et al. Delayed acquisition of neonatal reflexes in newborn primates receiving a thimerosal-containing Hepatitis B vaccine: Influence of gestational age and birth weight. Neurotoxicology. 2009 Oct 2.

  Koko tutkimus: http://www.rescuepost.com/files/hewitson-et-al-09-primate-hbv-study.pdf

  VastaaPoista
 10. Kiitos tärkeästä postauksesta. Kaikki eivät tiedä, että rokotteissa voi olla jotain hämminkiä.Niin itsestäänselvyytenä pidetään rokottamista Suomessa.Jotkut jopa väittävät ettei niitä annettaisi väestölle, jos niissä olisi jotain vaaraa.

  Lapsemme sai rokotevaurion laitoksella calmettesta. Muutama tunti rokotteesta hän oli veltto, reagoimaton, hengitti liian pinnallisesti vauvan mittapuun mukaan. Tiesin, että jotain on nyt pielessä. Kahden viikon iässä oli ensimmäinen keuhkoputkentulehdus ja antibiootit. Kolmoisrokotteesta hän sai reiteen paksun, tulehtuneen patin. Seurasivat allergiat, astma. Nyt on luonnonmukaisin keinoin ja ruokavaliolla tulehduskierteet selätetty.Kyseessä myös sectio vauva, joten sekään ei hyvä lähtökohta tutkimuksienkaan mukaan vastustuskyvyn kehittymiselle normaali aikataulussa.

  Itseltä meni monta vuotta asiaa ihmetellessä ja tutkiessa, tie oli karikkoinen. Tällä kokemuksella en missään nimessä anna rokotuttaa lapsiani sikainfluenssarokotteella. En ota sitä itse enkä suosittele kenellekkään terveelle.Enkä varsinkaan raskaana olevalle.Rahastusta on=loistava bisnes.

  Tässä kohtaa olisi vaikea olla lääkäri tai hoitsu, sen verran kovaa on painostus jos aikoo jättää rokotuksen väliin.Sen lauluja viserrät kenen...

  Kiitos, että herättelet ihmisiä.

  VastaaPoista
 11. Sain marraskuussa sekä sika- että kausi-influenssa rokotteet hyvin korkealle käsivarsiin.
  Ensimmäisen viikon aikana olleet kivut kuvittelin rokotuksen aiheuttamiksi (hyvin monilla oli) mutta nyt kuuden kuukauden jälkeen tilanne on täysin selvä, jäätynyt olkapää joka johtunee 100 % varmasti rokotuksesta, mahdollisesti nimenomaan liian korkealle käsivarteen pistettyyn rokotukseen.

  VastaaPoista
 12. Hei Matti,

  Ikävää kuulla, että joudut nyt kärsimään piinallisesta vaivasta. Kiitos kuitenkin kokemuksen jakamisesta. Toivotan pikaista paranemista!

  VastaaPoista
 13. Ollessani raskaana 2009 tyrkytettiin sikapiikkiä moneen otteeseen. En hirveästi innostu ajatuksesta että kehoon työnnetään vieraita aineita..onneksi pidin pääni ja uskoin itseäni enkä antanut rokottaa.

  VastaaPoista

Haluan säilyttää blogissani miellyttävän ilmapiirin. Eri mieltä saa olla, mutta töykeitä, halventavia tai jankkaavia kommentteja ei julkaista.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...