22. lokakuuta 2009

Luento D-vitamiinin annostuksesta ja turvallisuudestaYllä on arvostetun D-vitamiini- ja kalsiumtutkijan, lääketieteen professori Robert P. Heaneyn englanninkielinen tieteellinen luento D-vitamiinin puutteesta, turvallisuudesta ja suositeltavista annoksista. Suosittelen luennon katsomista varsinkin kaikille, joita arveluttaa poikkeaminen D-vitamiinin virallisista suositusmääristä.

Jos sinulla ei ole aikaa katsoa koko 44 minuutin mittaista luentoa, voin kertoa, että Heaney suosittelee yleisesti aikuisten D-vitamiinin päivittäiseksi annokseksi 50 mikrogrammaa (2000 IU) ja yli 50-vuotiaille naisille 65 mikrogrammaa (2600 IU). Pidän suositusta järkevänä.

(Eräässä aiemmassa katsausartikkelissaan Heaney on arvioinut aikuisten tarvitseman päivittäisen D-vitamiinilisän määrää perustuen lähtötasoihin. Sen mukaan terveen D-vitamiinitason (vähintään 80 nmol/l) saavuttamiseksi D-vitamiinilisän suuruuden tulee olla 55 mikrogrammaa, jos lähtötaso on 20-40 nmol/l. Jos lähtötaso on suomalaisille tyypillinen 40-60 nmol/l, D-vitamiinilisää tarvitaan 45 mikrogrammaa. Jos lähtötaso on lähes normaali eli 60-80 nmol/l, D-vitamiinilisän määräksi riittää noin 30 mikrogrammaa.

Tarvittavan D-vitamiiniannoksen suuruuteen vaikuttaa lisäksi henkilön koko, kuten Heaney videolla muistuttikin. Tuoreessa tutkimuksessa on havaittu, että D-vitamiinilisän tarvittava määrä on käänteisessä suhteessa painoindeksiin. Ylipainoiset tarvitsevat siis enemmän D-vitamiinia kuin laihat.)


Lisätietoa:


3 kommenttia:

 1. Hei Juhana!

  Minulle on epäselvää kysymys kalsiumin imeytymisestä ja yhdenmukaista tietoa ei ole. Minulle on opetettu että tavalliseen maitoon on lisätty d-vitamiinia, jotta kalsium imeytyisi. Jos henkilö ei käytä maitotuotteita lainkaan, onko hänen otettava kalsium ja d-vitamiini aina muodossa tai toisessa yhdessä, jotta ne pilkkoutuvat yhdessä, vai voiko veressä jo kiitävä kalsium imeytyä jos d-vitamiinin ottaa eri aikaan? Ehkä tyhmä ja yksinkertainen kysymys, mutta tää jotenkin tuntuu askarruttavan joka päivä meidän perheen aamupalapöydässä.

  VastaaPoista
 2. Hei,

  Elimistön hyvät D-vitamiinitasot ovat olennaisia kalsiumin hyvälle imeytymiselle; D-vitamiini mahdollistaa kalsiumin aktiiviseen imeytymiseen. D-vitamiinia ei kuitenkaan tarvitse olla kulloinkin syötävässä kalsiumia sisältävässä tuotteessa, vaan riittää, että elimistön kalsidiolitasot ovat hyvällä tasolla esimerkiksi sen ansiosta, että D-vitamiinilisää on käytetty riittävästi.

  Kalsiumin saanti on Suomessa virallisten ravitsemussuositustenkin mukaan yleisesti ottaen runsasta. Kalsiumin saantia ja maitotuotteiden käyttöä ei siis ole yleisesti ottaen tarpeen lisätä. Sen sijaan D-vitamiinista on hyvin monilla puutetta. Myös kalsiumin optimaalisen imeytymisen kannalta pidän Heaneyn esittämiä suosituksia hyvinä!

  VastaaPoista

Haluan säilyttää blogissani miellyttävän ilmapiirin. Eri mieltä saa olla, mutta töykeitä, halventavia tai jankkaavia kommentteja ei julkaista.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...