9. joulukuuta 2009

Transrasvaa ei margariineissa juuri ole

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on tutkinut suomalaisia margariineja ja rasvalevitteitä. Se ei löytänyt niistä mainittavia määriä haitallista transrasvaa. Yli puolesta näytteitä ei löytynyt sitä lainkaan. Lopuissa näytteitä oli enimmillään 0,5 prosenttia transrasvaa. Lue koko Eviran tiedote klikkaamalla tätä.

12 kommenttia:

  1. Minua tämä margariinikeskustelu on jotenkin hämmentänyt. En voi käyttää maitopohjaisia tuotteita lainkaan. Jotain haluan leivälleni laittaa. Kevyttuotteet eivät ole suositeltavia. Käytän siis Floran sinistä laktoositonta margariinia, jonka rasvaprosentti on 60%. Aion myöhemmin korvata sen osin tai kokonaan jollain itse tekemällä pähkinäkasvisöljylevitteellä tms., kun tutustun asiaan paremmin.

    Mutta onko tämä margariini nyt sitten huono vaihtoehto, kuten usein terveysblogeissa annetaan ymmärtää? Tässähän ei ole lainkaan kovetettua kasvirasvaa. Olisin kovin kiinnostunut mielipiteestäsi? Tässä tuoteseloste:

    Ainesosat: kasviöljy 35 % (rypsiöljy, auringonkukkaöljy, pellavaöljy), kasvirasva, vesi, suola (0,9 %), emulgointiaine (lesitiini, E 471 kasvirasvapohjainen), säilöntäaine (kaliumsorbaatti), happamuudensäätöaine (sitruunahappo), aromi, A- ja D-vitamiini.

    VastaaPoista
  2. Hei,

    Olen ottanut margariineihin kantaa jo aiemmin tässä blogissa. Ei hyvälaatuinen margariini ole minusta huono vaihtoehto. Viimeksi kun asian tarkistin, parhaalta minusta vaikutti sininen Keiju mm. sen ansiosta, että se sisältää melko runsaasti omega-3-rasvahappoja.

    VastaaPoista
  3. Kiitos Juhana. Anteeksi, että en huomannut etsiä, mitä olet tästä aiemmin kirjoittanut.

    VastaaPoista
  4. Tiedottaminen on heikkoa. Oliko tutkimuksessa mukana vain levitteet, vai oliko myös leivonta-ja uppopaistomargariinit? Oliko mukana teollisuuden käyttämät margariinit, eriyisesti nk. kaavilointimargariini, joka ainakin muutama vuosi sitten oli kaikkein pahin transrasvalähde uppopaistorasvojen ohella?

    Lasten torttutaikinoissa ja pipareissa katson tarkkaan, että rasvana ei ole käytetty muuta kuin voita.

    Erinomainen maidoton levite on sulatettu sianihra keskieurooppalaiseen tapaan. Sen voi maustaa esim. neilikalla ja kanelitangolla. Hakkaa maussa voin mennen tullen, margariineista puhumattakaan! Lisäksi rasvahappokoostumus on pääosin kertatyydyttymätöntä.

    VastaaPoista
  5. Ruotsin kuluttajayhdistys ylläpitää mustaa listaa teollisia transrasvoja sisältävistä tuotteista. (Mukana myös kokonaan kovetetut rasvat, joiden terveysvaikutuksista ei ole tietoa.) Listalla on paljon meilläkin myynnissä olevia tuotteita. Suomi näyttää todella olevan ainoita maita maailmassa jossa transrasva "ei ole ongelma". Ja juu tuo on ironiaa: arviolta 50 000 ihmistä vuodessa kuolee siihen vuosittain Euroopassa.


    http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/livsmedel/hardatfett/hardat_lista.htm

    (edit. toivottavasti ehjä linkki)

    VastaaPoista
  6. Entä sitten kovasti haukuttu margariinien prosessointi verrattuna voin "luonnollisempaan" valmistukseen? Näistä levitetutkimuksista kyllä menee perus jampalle pää pyörälle. En ole aikoihin kenenkään kuullut sanovan mitään hyvää margariineista ja nyt taas tämä sekoittaa pienen pään!

    VastaaPoista
  7. Hei Edu,

    Mikäli epäilet kovasti teollisia prosesseja, suosittelen kylmäpuristettujen kasviöljyjen käyttöä rasiarasvojen sijaan (niin teen itsekin). Tällöin tulee vain tarkistaa, että välttämättömiä rasvahappoja todella saadaan tarpeeksi. Rasiarasvojen käytössä on paljolti kysymys käyttömukavuudesta. Arvioin, että margariinien raaka-aineena käytettyjen öljyjen prosessointi ei heikennä niitä niin paljon, että rasvasta tulisi ravitsemukselliselta laadultaan voita heikompaa.

    Margariinia käytettiin menestyksekkäästi Lyonin sydäntutkimuksessa. Tutkimuksen eräänä tärkeänä piirteenä oli voin korvaaminen rypsiöljypohjaisella margariinilla, muiden ruokavaliomuutosten ohella. Tutkimusryhmäläisillä oli noin 70 prosenttia vähemmän sydäntapauksia ja sydänkuolemia verrattuna vertailuryhmään.

    VastaaPoista
  8. Saattaa olla, että olennainen valinta ei olekaan voin ja margariinin välillä, vaan kasviöljyjen ja rasiarasvojen välillä. Tässä norjalaisessa 90-luvun aineestoon perustuvassa ja pari vuotta sitten julkaistussa tapauskontrollitutkimuksessa nimittäin niin margariinin kuin voinkin käyttö yhdistyi suurempaan sydäninfarktin riskiin. Sen sijaan kovettamattomien kasviöljyjen käyttö yhdistyi pienempään riskiin. Voin ja margariinin käyttö oli tutkimuksessa niputettu, koska tutkijat eivät pystyneet tekemään eroa niiden käytön välillä.

    "We were unable to separate butter from margarine because several spreads were blends. Also, at the time of the study, the margarines were rich in trans fatty acids and the excess risk associated with butter and margarine intake may thus reflect a greater influence of the trans acids in the margarines than of saturated fat."

    Arvioisin, että nykyisin, kun transrasvoja ei jääkaappimargariineissa juuri ole, näiden käyttö on voita terveellisempää, jos valinta pitää tehdä näiden kahden ei-ideaalisen rasvan välillä.

    VastaaPoista
  9. Kreikassa leipää dipataan hyvään, kylmäpuristettuun oliiviöljyyn.

    Kysyisinkin toiselta kannalta:

    Maailma on täynnään toinen toistaan maukkaampia leivänpäällisiä: tuhannet juustot, pateet, salamit, kalatuotteet, mädit, hummukset, tomaatit, sienisalaatit, munakoisokaviaarit, guacamolet, pähkinävoit, marmeladit just name it! Miksi ihmeessä kukaan haluaa laittaa leivälleen pahanmakuista rasvajäljitelmää?

    Täysin tarpeeton tuote!

    VastaaPoista
  10. www.puhdistamo.com tuolta löytyi mielenkiintoinen artikkeli ruokaöljyjen käsittelystä.

    VastaaPoista
  11. Siellä oli hyvä kuvaus osittain kovetetuista rasvoista.

    VastaaPoista
  12. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista

Haluan säilyttää blogissani miellyttävän ilmapiirin. Eri mieltä saa olla, mutta töykeitä, halventavia tai jankkaavia kommentteja ei julkaista.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...